مردم باید نسبت به جزئیات توافق آگاه شوند/ هیچ گاه تحت فصل هفتم سازمان ملل نبودهایم
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، حمید عسگری، رئیس سابق تیم کارشناسی مذاکره هستهای با 1+5 در کمیسیون امنیت ملی، شب گذشته در جلسه بررسی نقاط ضعف و قوت توافق هسته ای که در محل حسینیه قرآن و عترت برگزار شد، با اشاره به این که بنا بود قطعنامه لغو تحریم ها، تحت فصل هفت منشور سازمان ملل صادر شود که این به ضرر کشور بود و حق حمله نظامی را به آن ها می داد، گفت: در 11 مورد از توافقی که صورت گرفت، تحت ماده 41 قطعنامه شورای امنیت قرار گرفته ایم در حالی که قرار بود این اتفاق نیفتد.
اظهارات مبنی بر خروج از فصل هفتم سازمان ملل صحت ندارد
وی اظهارات معاون وزیر امور خارجه مبنی بر خروج ایران از فصل هفتم سازمان ملل را فاقد صحت خواند و افزود: ما تحت فصل 7 منشور سازمان ملل نبودیم و اگر بخواهند کشوری را تحت این فصل ببرند، در صدور قطعنامه مانند قطعنامه ای که در قبال یمن صادر شد عمل می کنند.
عسگری با اشاره به نمونه هایی از قطعنامه های صادر شده تحت فصل هفتم منشور سازمان ملل، خاطرنشان کرد: در قطعنامه 2204 که 24 فوریه 2015 تصویب شده، می گوید «این قطعنامه را بر اساس فصل هفت منشور سازمان ملل صادر می کنیم»، یعنی اول شورای امنیت می گوید تهدید یا نقض صلح و امنیت بین الملل صورت گرفته است.
رئیس سابق کمیته هستهای شورای عالی امنیت ملی با تأکید بر این که در هیچ کدام از قطعنامه های صادر شده علیه ایران از عبارت «تحت فصل هفتم منشور سازمان ملل» استفاده نشده است، اظهار کرد: آقای ظریف در مجلس گفت فاجعه بارترین قطعنامه علیه ایران، قطعنامه 1929 است؛ در بررسی همین قطعنامه که در سال 2010 تصویب شده، می بینیم ننوشته تحت فصل هفت صادر می کنیم، می گوید «تحت ماده 41 صادر می کنیم» چرا که ایران نقض امنیت بین الملل نکرده و ماده 42 هم شاملش نمی شود.
وی با اشاره به این که حق اقدام نظامی علیه کشوری که نقض صلح و امنیت بین المللی کرده در بند 42 از فصل هفتم سازمان ملل عنوان شده است، تصریح کرد: در قطعنامه ها می گوید «تحت بند 41 از فصل هفتم» که در این صورت شامل بند 42 از فصل هفت نمی شود اما اگر بگوید «تحت فصل هفتم»، یعنی هم ماده 41 و هم ماده 42.
قطعنامه جدید با توجه به بند 41 از فصل هفت منشور صادر شده است
عسگری ضمن تأکید مجدد بر این که قطعنامه جدید سازمان ملل نیز با توجه به بند 41 از فصل هفتم منشور سازمان ملل صادر شده است، گفت: در قطعنامه جدیدی که صادر کردند 10 بار به استناد ماده 41 تصمیم گیری کرده اند، یعنی اگر تحت فصل هفت بوده ایم، هنوز خارج نشده ایم.
رئیس سابق تیم کارشناسی مذاکره هستهای با 1+5 در کمیسیون امنیت ملی افزود: یکی از کارها در مذاکرات این بود که مذاکره کنیم تا پرونده عادی شود و از دستور کار شورای امنیت خارج شود اما بنا شد تا 10 سال دیگر هم پرونده ما در شورای امنیت بماند.
وی با اشاره به این که در ماده 24 منشور سازمان ملل سازوکار مشخصی برای صدور قطعنامه مشخص شده است، خاطرنشان کرد: قبلا می گفتیم اجرای قطعنامه به شرط رعایت ماده 24 است و با استناد به آن می گفتیم «قطعنامه غیر قانونی است» اما این جا نمی توانیم به آن اعتراض کنیم چرا که خودمان پذیرفته ایم و انتشار بیانیه هم فایده ای ندارد.
عسگری ادامه داد: این که «قطعنانه های قبلی حق غنی سازی به ما نداده بود اما قطعنامه جدید برای اولین بار در تاریخ حق غنی سازی ما را به رسمیت شناخته» هم صحت ندارد چرا که قبلا نگفته بود حق غنی سازی ندارید، گفته بود باید تعلیق کنید.
در قطعنامه های قبلی حق غنی سازی به صورت ضمنی پذیرفته شده بود
عضو سابق تیم مذاکره کننده هسته ای جمهوری اسلامی با 1+5 در تبیین ادعای خود یادآور شد: در بند ششم از قطعنامه 1929 که آقای ظریف گفت فاجعه بار ترین قطعنامه بوده، گفته است طبق قطعنامه های قبلی ایران متعهد است فعالیت در رآکتور آب سنگین، غنی سازی و بازفرآوری را تعلیق کند و این تا زمانی است که آژانس تحقیقاتش را انجام دهد و بعد از آن ایران فعالیتش را ادامه دهد یعنی خودشان به صورت ضمنی پذیرفته اند که ما می توانیم غنی سازی را انجام دهیم.
وی افزود: این جا گفته به مدت 10 سال با 5060 سانتریفیوژ غنی سازی کنید و پس از آن با آژانس توافق می کنید؛ یعنی حق ما را که در 1929 قید شده بود، سلب کرده و اگر آژانس موافقت نکند، حق غنی سازی نداریم.
باید مردم را آگاه کنیم
عسگری با اشاره به ادعای وزیر امور خارجه و معاونش مبنی بر وجود بندی در قطعنامه 1929 که حق حمله نظامی به کشور ما را بابت فعالیت موشک های بالستیک عنوان می کند، تصریح کرد: در قطعنامه 1929 گفته «ایران باید فعالیت موشک های بالستیکی را که قابلیت حمل کلاهک هسته ای دارند، تعلیق کند تا آژانس تحقیقاتش را انجام دهد و کشورها همه اقدامات لازم را انجام دهند تا مانع این فعالیت شوند» اما آقایان ظریف و عراقچی تفسیر می کردند که کشور های دیگر حق حمله نظامی دارند.
رئیس سابق تیم کارشناسی مذاکره هستهای با 1+5 در کمیسیون امنیت ملی تأکید کرد: زمانی اقدامات لازم شامل حمله نظامی می شود که در متن بگوید « قطعنامه تحت فصل هفت و ماده 42 می باشد» و این در حالی است که پس از عبارت «اقدامات لازم» گفته است «اقداماتی که از انتقال تکنولوژی و کمک فنی جلوگیری کند.»
وی در پایان با تصریح بر این نکته که با توجه به صدور با اجماع قطعنامه جدید، نقض توافق از جانب ایران زمینه بازگشت تحریم ها و اعمال تحریم جدید و حتی حمله نظامی را فراهم می کند، اظهار داشت: باید در مدت بررسی مجلس و شورای عالی امنیت ملی، مردم را آگاه کنیم؛ همان طور که رهبر انقلاب دو سال پیش می گفتند «باید مردم بفهمند چه اتفاقی می افتد؛ مسأله هسته ای بهانه بوده و هدف آن ها اصل نظام است.»/820/پ202/ی