تشخیص راه انحرافی گشایش قلب و جنبش عقل است
![حجتالاسلام والمسلمين حسين انصاريان](/Original/1392/08/24/IMAGE635202067190000000.jpg)
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، حجت الاسلام والمسلمین حسین انصاریان شب گذشته در ادامه سلسله جلسات اخلاقی با محوریت اصلاح رفتار که در حسینیه همدانی های مشهد برگزار شد، اظهار کرد: برای اصلاح رفتار چه در مرحله اخلاق و چه در مرحله اعمال در روایات ائمه اطهار پیشنهادات زیادی مطرح کرده اند و همه این ها برای انسان نوعی عبادت محسوب می شوند.
وی ادامه داد: اینگونه عبادت ها اجر و مزد دارد و افزون بر پاداش دنیایی برای آن پاداش اخروی نیز در نظر گرفته شده است. همچنین یکی از عباداتی که در آیات و روایات مطرح شده، توبه است. در برخی منابع نیز آمده است که قبل از آن که مرگ شما فرا برسد و دستتان از دنیا کوتاه بشود و همه راه های برگشت به سوی شما بسته شود، نزد خداوند متعال توبه کنید.
این استاد حوزه علمیه با بیان این که در لغت عرب کلمه توبه به معنای بازگشت است، تصریح کرد: توبه یعنی این که ای بندگان من، شما دارید راه انحرافی می روید، یعنی با اعمال و رفتارتان دارید راهی را می روید که پایان آن یقینا دوزخ است، برگردید و در راهی قرار بگیرید که پایان آن مغفرت الهی و رحمت پرودگار و رضوان خداوند است.
حجت الاسلام والمسلمین انصاریان با اشاره به روایتی از امام صادق(ع) در این زمینه خاطر نشان کرد: شخصی به ایشان مراجعه کرد و گفت من بد کار هستم، شغل من شغل درستی نبوده و یقین دارم هر آن چه که از کسب و کار خود به دست آورده ام حرام بوده است؛ در حقیقت این نورانیت، گشایش قلب و فعالیت عقل است، برای همه پیش می آید اما همه این پیشامد پر قیمت نورانی را مغتنم نمی دانند. این که انسان وضعیتش را درک کند و آن را اصلاح کند عنایت ویژه پروردگار است.
وی افزود: مصداق بارز این فهم و درک و روشنایی حر بن یزید ریاحی است، 30 هزار نفر درک نکردند که در چه حالی هستند و در چه راهی قدم بر می دارند اما حر بن یزید ریاحی درک و لمس کرد که این مسیری که در آن حرکت می کند، راه انحرافی است، عمری را که هزینه می کند حرام هزینه می کند و پایان آن دوزخ است.
خداوند اهل زورگویی و اجبار در اصلاح مسیر انحرافی نیست
این استاد حوزه و دانشگاه با بیان این که حتی آن ها فهمیدند که اگر از این مسیر دوزخ برگردند، هزینه زیادی را باید پرداخت کنند، گفت: او می دانست اگر برگردد در زمان و محلی قرار می گیرد که باید هزینه سنگینی را پرداخت کند، هزینه آن این است که فرماندهی هزاران نفر و حقوق بالای پولی را از دست می دهد، خانواده اش در کوفه بی پدر می شوند اما برگشت.
حجت الاسلام والمسلمین انصاریان ادامه داد: الان 1500 سال است که از تاریخ واقعه حر می گذرد و در این مدت خداوند متعال ذکر خیر او را با مومنان، شیعیان و اهل دل جاری کرده است، خداوند درباره حضرت ابراهیم در قرآن می گوید ابراهیم یک نفر بود اما در حقیقت یک امت بود، دعاهای حضرت ابراهیم به بخشی از مردم جهان باز می گردد. دعا به مردم مکه و برای آیندگان خودش تا قیامت در زبان آیندگان جهان جاری شود.
وی با اشاره به عظمت حر خاطر نشان کرد: ابراهیم چیزی را از خداوند خواست و خداوند به او داد اما حر درخواست نکرد و با این حال خداوند به او عطا کرد، من سی نوع نگاه به زندگی حر داشتم و پیوند خوردن او با ابی عبد الله برای تحقق توبه تا قیامت در پرونده اعمال او به ثبت رسیده است، توبه تنها با سخن و زبان ظاهری میسر نمی شود.
این استاد حوزه و دانشگاه در ادامه یادآور شد: پروردگار عالم با کسی که نبوت، امامت، حقیقت و طریقت را نمی پذیرد، سخن نمی گوید، خداوند متعال اهل زورگویی و اجبار نیست، کسی که اصلا نمی خواهد تا به راه درست و حقیقت دین باز گردد مانعی ندارد و می تواند در همان منجلاب فساد غرق شود اما باید توبه کنیم و عشق دو طرفه ای را با خداوند باز کنیم تا از گمراهی نجات پیدا کنیم./864/پ202/ب4