نشست بررسی توافق نامه هسته ای با عنوان از برجام تا انجام برگزار شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، محمد حبیبی، حقوقدان و کارشناس مسائل سیاسی در سلسه نشست بررسی حقوقی توافقنامه هسته ای با عنوان با «از برجام تا انجام» که شامگاه دوشنبه 26 مردادماه در سازمان بسیج حقوقدانان برگزار شد، گفت: اسناد مربوط به توافق نامه هسته ای تعهدآور است.
وی اظهار داشت: این توافق نامه نه تنها تعهد آور است، بلکه فرا معاهده است که زیر نظر سازمان ملل، شورای آژانس بین الملل و اتحادیه پنج بعلاوه یک است.
حبیبی درباره انجام برجام گفت: تیم مذاکره کننده هسته ای تلاش های طاقت فرسایی انجام داد و نکات قوت فراوانی در سند است، هر چند که با ایده آل و خواسته های ما فاصله دارد.
حقوقدان بین الملل گفت: اما اصول و خواسته های اصلی ما از جمله به رسمت شناختن غنی سازی ایران و لغو تحریم برای توسعه کشور در این توافق نامه مطرح شده است.
وی شیوه تحلیل و ارزیابی سند توافق نامه را به دو صورت دانست و عنوان کرد: شیوه تحلیل اول میکروسکوپی و تحلیل بندهای سند به صورت مجزا است و شیوه تحلیل دوم حقوقی و نظام مند است و سعی می شود اگر متنی مورد بررسی در کنار آن اسناد دیگر و یا در کل نظام حقوقی مورد بررسی قرار گیرد.
حبیبی تحلیل نوع سوم را تحلیلی فرا حقوقی دانست و بیان کرد: در این تحلیل علاوه بر این که سندی تجزیه تحلیل می شود، عوامل سیاسی اقتصادی و تأثیرگذار در پیدایش سند هم مورد توجه قرار می گیرد.
حقوقدان مسائل بین الملل با اشاره به شروع پرونده هسته ای ایران از سال 2003 در مجامع بینالملل بیان کرد: بعد از گذشت 12 سال تحولات زیادی در پرونده هسته ای ایران صورت گرفته و نمی تواند مورد غفلت قرار گیرد.
وی بیان کرد: تحولات داخلی کشور با تغییر دولت ها را هم نمی توان نادیده گرفت، از سال 84 هم دولت جدید با شعارهای وارد این عرصه شد و تحولاتی صورت گرفت.
حبیبی با انتقاد از آنچه که در مقدمه توافقنامه آمده است، گفت: نمی توان آن را نادیده گرفت و بگویم که تعیین کننده نیست و گفته شده است که از این توافق نامه به عنوان یک رویکرد تاریخی نام می برند که تاریخ ساز و تحول نقطه عطفی است.
حقوقدان مسائل بین الملل با بیان اینکه ایران و 1+5 به نتیجه رسیدند که باید حتما رویکردهای خود را تغییر می دادند تا به نتیجه می رسیدند، گفت: اگر دیدگاه گذشته وجود داشت به نتیجه ای نمی رسیدیم.
وی در بخشی از صحبت های خود به حقوق بین الملل تجاری اشاره داشت و بیان کرد: برجام در تجارت بین الملل جای ارزیابی دارد و یکی از تحریم های تجاری است که تأثیرگذار بر روابط تجاری و صادرات است./818/پ202/ح