۳۱ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۴:۱۱
کد خبر: ۲۸۲۴۰۵
سرپرست حجاج ایرانی خبر داد؛

تدوین راهبردهای ده‌گانه «حج و زیارت در افق 1404»

خبرگزاری رسا ـ نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت و سرپرست حجاج ایرانی، امروز در دیدار کارگزاران و دست‌اندرکاران حج 94 با رهبر معظم انقلاب اسلامی، گفت: راهبردهای ده گانة «حج و زیارت در افق 1404» را تدوین و برنامه ریزی های کوتاه مدت و میان مدت برای دستیابی به آن آماده شده است.
تدوین راهبردهای ده‌گانه «حج و زیارت در افق 1404»

به گزارش خبرگزاری رسا، به نقل از پایگاه اطلاع رسانی حج، حجت‌الاسلام والمسلمین سیدعلی قاضی عسکر، نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت و سرپرست حجاج ایرانی، امروز در دیدار کارگزاران و دست‌اندرکاران حج 94 با رهبر معظم انقلاب اسلامی، گفت: با الهام از رهنمودهای حضرتعالی و امام راحلِ عظیم الشأن – قدس سره – و با هدف دستیابی به افق ترسیم شده و چشم انداز مطلوب و تبدیل مجموعه حج و زیارت به نهادی مکتبی، الهام بخش، کارآمد و تحول آفرین، راهبردهای ده گانة «حج و زیارت در افق 1404» را تدوین و برنامه ریزی های کوتاه مدت و میان مدت برای دستیابی به آن آماده شده است.

 

متن کامل این سخنرانی بدین شرح است:

 

بسم ا... الرحمن الرحیم

 

در آغاز سخن، دهه ی کرامت و هفته ی حج را از طرف خود و جمع حاضر، خدمت حضرتعالی تبریک و تهنیت عرض می کنم و از اینکه اجازه فرمودید تا جمعی از کارگزاران حج، عمره، عتبات و نیز ستاد مرکزی و کمیته های ده گانه ی اربعین به حضور حضرتعالی شرفیاب شوند صمیمانه تشکر و سپاسگزاری می کنم و بدینوسیله گزارش کوتاهی از تلاش ها و فعالیت های صورت گرفته از حج گذشته تاکنون را به استحضار می رسانم:

 

1. با توجه به شرایط منطقه و جهان اسلام و اقدامات ضد دینی و ضد اسلامی گروهک های تکفیری، شعار حج سالجاری را، حج: معنویت، بصیرت و همدلی اسلامی انتخاب و فعالیت های فرهنگی، تبلیغی موسم حج را بر اساس آن برنامه‌ریزی کرده ایم تا ضمن حفظ عزت و کرامت ملت شریف ایران و تأکید بر مشترکات مذاهب اسلامی، حج را به کانون وحدت مسلمانان جهان تبدیل نموده، زمینه را برای بهره وری کامل از این فریضه ی بزرگ و جهان شمول فراهم سازیم.

 

2. با الهام از رهنمودهای حضرتعالی و امام راحلِ عظیم الشأن – قدس سره – و با هدف دستیابی به افق ترسیم شده و چشم انداز مطلوب و تبدیل مجموعه ی حج و زیارت به نهادی مکتبی، الهام بخش، کارآمد و تحول آفرین، راهبردهای ده گانة «حج و زیارت در افق 1404» را تدوین و برنامه ریزی های کوتاه مدت و میان مدت برای دستیابی به آن آماده گردیده است.

 

3- حضرتعالی چند سال پیش خطاب به کارگزاران حج فرمودید:

 

یک الگو برای حج درست کنید، آن را به تصویب برسانید و بعد بطور قاطع بگویید ما حج را اینجوری اداره می کنیم. این الگو بر اساس تفکر صحیح باشد و به تصویب آن کسانی که صاحب نظر در این قضایا هستند برسانید. (10/1/79)

 

خرسندم که به اطلاع برسانم این الگو با نام «طرح تعالی حج» پس از چند سال کارِ کارشناسی و بهره گیری از صاحب نظران و خِبرگان این حوزه، نهایی شده و اگر موانع موجود بر سر اجرای آن مرتفع گردد، آماده ی عملیاتی شدن است.

 

4-در رهنمودی دیگر فرمودید: این وظیفه ی همه است که سعی کنند حج را مایه ی آبروی اسلام و به خصوص برای ما ایرانی ها و مایه ی آبروی امام قرار بدهند. (1/3/70)

 

هم اکنون بحمدا... مجموعه ی حج و زیارت به تحقق این هدف نزدیک شده اند، ارتقاء سطح دانش و کارآیی نیروی انسانی، ارائه ی آموزش‌های معرفتی و مهارتی برای روحانیون، معین و معینه ها،زائران و مسئولان امور فرهنگی کاروانها ، ایجاد آمادگی‌های علمی، تنوع و تحول بخشی در شیوه ها و روش ها و محتواهای آموزشی با استفاده از فناوریهای نوین و توجه به تنوع مخاطبان از نظر زبان، جنسیت و تحصیلات، اتخاذ رویکرد مجموعه محوری و استفاده از ظرفیت زائران و کارگزاران، ارائه ی کلاس های برخط، انجام آموزش های حضوری، متمرکز و مجازی، ایجاد تغییر در نحوه ی توزیع بسته های فرهنگی با افزایش قدرت انتخاب زائران و با توجه به نیازهای آنان، ارائه ی آموزش‌های ویژه ی بانوان و زائران فرهیخته و تحصیلکرده، و همچنین دیگر تلاش های موفق در حوزها ی فرهنگی و اجرایی در راستای تحقق هدفی صورت گرفته که حضرتعالی آن را ترسیم فرموید.

 

5- در رهنمودی دیگر فرمودید: ما باید از همه ی مظاهر و ظواهر و شعائر حج استفاده کنیم و برای دانه دانه ی این ها برنامه داشته باشیم و سپس افزودید برنامه‌ریزی باید اصولی، عمومی و کلان باشد.
هرچند ما نتوانسته ایم تمامی فرمایشات نورانی حضرت امام – قدس سره- و حضرتعالی را محقق کنیم، لیکن باید به استحضار حضرتعالی و ملت شریف ایران برسانم که حاجی امروز با حاجیان گذشته بسیار متفاوت شده است، توجه ویژه به تلاوت و ختم قرآن در مکه و مدینه، حضور گسترده در نمازهای جمعه و جماعات، حضور چشمگیر در مراسم دعای کمیل، گریه ها و ناله های از سر اخلاص در مراسم دعای عرفه، حضور جدی در مراسم برائت، توجه به وحدت و پرهیز از اختلاف و تفرقه، حضور در جلسات انس و معرفت و بهره گیری از سخنرانان برجسته ی کشور، پرهیز از بازار گردی و اتلاف فرصت ها، بخشی از ویژگی های حاجیان امروز است که در راستای تحقق نقشه ی راهی که حضرتعالی ترسیم فرموده اید صورت می پذیرد.

 

6- پژوهشکده ی حج و زیارت از حج گذشته تاکنون با ایجاد پنج گروه علمی-پژوهشی با نام های «اخلاق و اسرار»، «تاریخ و سیره»، «فقه و حقوق»، «کلام و معارف»، «مطالعات اجتماعی» و نیز واحد ترجمه، حدود 85 اثر در موضوعات مختلف تولید و منتشر کرده است، همچنین موفق شده است هشت نشست علمی نیز، با عناوینی همچون: «حج در ادبیات کهن»، «بررسی آیین و آداب زیارت مطلوب و مقایسه ی آن با وضع موجود»، «موضوع شناسی اماکن حج و عمره»، «حج و محیط زیست»، و «بررسی فقهی زیارت از منظر مذاهب اسلامی» با حضور جمع قابل توجهی از روحانیون محترم کاروان ها و علاقمندان به این گونه مباحث برگزار نماید.

 

تقویت و به روزرسانی کتابخانه ی تخصصی حج و زیارت، حمایت از پایان‌نامه‌های حوزوی و دانشگاهی مرتبط، راه اندازی پایگاه اینترنتی به دو زبان فارسی و عربی، تعامل و ارتباط با نهادها و مؤسسات علمی از دیگر فعالیت های پژوهشکده بوده است.

 

7-در اردیبهشت سالجاری مسئولیت هماهنگی و مدیریت عملیات بزرگ و افتخار آفرین اربعین به اینجانب و سازمان حج واگذار گردید تا با همکاری کلیه ی ارگان ها، نهادها و نیروهای مردمی، راه را برای برگزاری هرچه باشکوه تر این مراسم و بهره وری بیشتر فراهم سازیم. مفتخرم که به استحضار برسانم این ستاد با شرکت بیش از 30 وزارتخانه، نهاد و ارگان و با ده کمیته ی فرعی همچون: کمیته ی فرهنگی آموزشی، کمیته ی امنیتی و انتظامی، کمیته ی اعزام، اسکان و تغذیه، حمل و نقل ، سوخت و زیر ساختها، رسانه و فضای مجازی، سیاسی و کنسولی، بهداشت ، درمان و امداد، پشتیبانی و کمک های مردمی، بصورت فعال مشغول به کار شده اند، وظایف هر کمیته دقیقاً مشخص گردیده و با بهره گیری از آسیب شناسی های سال گذشته در تلاش هستیم تا با همدلی و همراهی در داخل و نیز هماهنگی با مسئولان کشور میزبان، نقاط قوت را تقویت و نقاط ضعف را برطرف سازیم، خوشبختانه گام های جدی و مؤثری در این زمینه برداشته شده و امید داریم با تحقق آن شرمنده ی حضرتعالی و ملت شریف ایران نشویم. مشروح اقدامات صورت گرفته بصورت نوبه ای برای دفتر حضرتعالی ارسال شده است. تلاش بر اینست که این اتفاق بزرگ، حتی المقدور بشکل مردمی و با کمک انسان های پاک و عاشق اهل بیت –علیهم السلام– ساماندهی شود و از دولتی شدن آن پرهیز گردد.

 

8- بعثه‌ی مقام معظم رهبری در طول سال در عتبات اقدامات برجسته‌ای را نیز در زمینه‌های فرهنگی و اجتماعی انجام می‌دهد که برگزاری 171 برنامه‌ی معرفت زا و بصیرت آفرین هر روز صبح در حرم امام حسین –ع-، برگزاری 142 برنامه در راستای معرفی سبک زندگی اسلامی شبها در حرم حضرت ابوالفضل –ع-، برگزاری 196 برنامه ی روایتگری مصور حماسه ی عاشورا در خیمه گاه حسینی، برگزاری مراسم ویژه ی موالید و وفیات ائمه ی معصومین، برگزاری مراسم دعای کمیل و ندبه هر هفته در خیمه گاه، برگزاری مراسم لیالی قدر و تحویل سال در حرم امام حسین –ع-، برگزاری 183 جلسه ی توجیهی روحانیون و مادحین اهل بیت در روزهای هفته در نجف و کربلا، برگزاری 48 جلسه ویژه‌ی دانشگاهیان، دانش آموزان، جانبازان و خانواده های عزیز شهدا، بخشی از این فعالیت هاست که با همکاری خوب تولیت های اعتاب مقدسه‌ی کربلا، نجف و کاظمین، به اجرا درآمده است.

 

در پایان ضمن عرض پوزش از تصدیع ایجاد شده اجازه می خواهم تا در محضر حضرتعالی از برادر ارجمندم جناب آقای مهندس اوحدی ریاست محترم سازمان و کلیه ی همکارانمان در بعثه و سازمان، بیوت مراجع معظم تقلید، روحانیون، مدیران و عوامل محترم کاروانها، وزارتخانه های امور خارجه، فرهنگ و ارشاد اسلامی، اطلاعات، راه و ترابری، بانک مرکزی، هلال احمر و مرکز پزشکی حج و زیارت، سپاه پاسداران، نیروی انتظامی و پلیس فرودگاه های کشور، هواپیمایی کشوری، سازمان فرودگاه ها، پلیس گذرنامه، هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران هما و ماهان، صدا و سیما و دیگر عزیزانی که در طول سال و بویژه در موسم حج برای انجام حجی باشکوه و عزتمند تلاش می کنند، تشکر و قدردانی نمایم.

 

و از حضرتعالی تقاضا دارم ما را دعا بفرمایید تا بتوانیم در انجام وظایف محوّله موفق و کوشا باشیم و حجاج عزیز کشورمان و دیگر کشورها در سالجاری، پس از انجام حجی مقبول و مبرور، سالم و سربلند به میهن اسلامی بازگردند./1330/د101/ی

ارسال نظرات