اجرای آزمایشی دوره سطح یک جدید حوزه از امسال
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در ساری، حجت الاسلام عبدالکریم فرحانی، معاون آموزش و امور حوزه های علمیه امروز در نشست مشترک مسؤولان و مدیران مدارس علمیه استان در دماوند از اصلاح تعطیلات رسمی در حوزه علمیه خبر داد و گفت: با تغییر و اصلاح آن در شورای عالی حوزه، 45 روز درسی در تقویم آموزشی حوزه را با بهره گیری از نظرات شوراهای استانی حوزه طراحی کردیم.
وی در ادامه سخنان خود به اصلاح محدوده های درسی حوزه های علمیه اشاره کرد و گفت: جهت اصلاح این بخش کارگروهی تشکیل دادیم و از استان ها دعوت کردیم تا نظرات کارشناسی خود را در این خصوص ارائه کنند و با توجه به این که برخی درس های نیم اول و دوم نسبت مناسبی با هم نداشتند به همین دلیل محدوده های بین این دو نمیسال را اصلاح کردیم که هم اکنون در حال اجرا است.
حجت الاسلام فرحانی با اشاره به این که حذف تعطیلات زائد در حوزه حدود 70 روز درسی وارد نظام آموزشی حوزه علمیه شده است، گفت: با توجه به این که 45 روز درسی به سال حوزه اضافه شد و همچنین برخی از استان ها دو هفته زودتر سال تحصیلی را آغاز و برخی ها نیز دو هفته دیرتر دروس را به پایان می رسانند در جمع به 70 روز درسی می رسیم.
وی ادامه داد: در همین راستا محدوده ها را نیز از استان ها گرفتیم که با این اقدام حدود 80 درصد مشکل محدوده ها در حوزه مرتفع شده است.
حجت الاسلام فرحانی از ابلاغ آئین نامه استفاده از تلفن همراه در حوزه های علمیه خبر داد و خاطرنشان کرد: این ابلاغیه در حوزه عملیاتی شده و این بدین معنا نیست که همه مسائل به پایان رسیده، بلکه باید پس از اجرایی کردن نقاط این طرح را بازخوردگیری کنیم و پیشنهادات از سوی مدیران استانی در شورای حوزه استان بررسی و عملیاتی شود و ما نیز در این پیشنهادات عملیاتی استان ها را دوباره اثر می دهیم.
وی در ادامه سخنان خود از اخذ مجوز تسری پنج نمره پژوهشی به نیمسال دوم حوزه در شورای عالی حوزه خبر داد و خاطرنشان کرد: علاوه بر این مصوبه برقراری دروس حوزه در نیمی از روز پنج شنبه نیز از سوی عالی حوزه احذ شد و در حال حاضر مستندات قانونی برای اجرایی شدن این مصوبات در اختیار داریم.
حجت الاسلام فرحانی در بخش دیگری از سخنان خود طرح اصلاح متون آموزشی حوزه اشاره کرد و با بیان این که در سفر مقام معظم رهبری به قم ایشان تکلیف کردند که تحول در حوزه را مدیریت کنید، اما نظر بزرگان و مراجع نظیر باید مورد توجه قرار گیرد.
وی با بیان این که ما نمی توانیم متون اصلی آموزشی حوزه را بدون نظر بزرگان حوزه و مراجع دست بزنیم، خاطرنشان کرد: تکلیف ما از سوی رهبر معظم انقلاب و برزرگان حوزه این است که در اصلاح متون آموزشی حوزه این مسائل را لحاظ کنیم و این ثمره دارد.
معاون آموزش و امور حوزه های علمیه با اشاره به این که بسیاری از کتاب های بزرگان و شخصیت های بنام با ورود به حوزه نتوانست به عنوان یک کتاب آموزشی در فضای عمومی حوزه جا باز کند، بیان داشت: وارد کردن متن آموزشی در حوزه به همین آسانی نیست.
وی تصریح کرد: در حوزه برای این که متون آموزشی جدید را در حوزه وارد کنیم و مشکل متن نداشته باشیم واجب است قبل از این که متن را وارد کنیم سر فصل های آموزشی را آماده کنیم.
حجت الاسلام فرحانی به آسیب های نظام آموزشی حوزه علمیه اشاره کرد و گفت: عدم تفکیل سیکل، دیپلم و دانشگاه، عدم وجود مهارت های تبلیغی و پژوهشی، عدم اهتمام به قرآن و نهج البلاغه و اصول کافی، عدم وجود دروس اقتضایی و عدم تفکلیک سطوح آموزشی از جمله آسیب های مهم در نظام آموزشی حوزه است.
وی با بیان این که سطح یک حوزه مورد آسیب شنایی قرار گرفت و سطح یک جدید حوزه طراحی شده است، خاطرنشان کرد: این طرح نیز در شورای عالی حوزه مورد تصویب قرار گرفته و سرفصل های آن نیز آماده شده است.
حجت الاسلام فرحانی ادامه داد: سرفصل های فقه کلام، تاریخ و قرآن را و حتی آشنایی با مفاهیم قرآنی را آماده کردیم و هم اکنون نیز داریم عملیاتی می کنیم و بر اساس این سرفصل ها کتاب آماده کردیم.
وی با بیان این که اجرای آزمایشی سطح یک جدید حوزه امسال در 13 مدرسه علمیه کشور اجرایی می شود، ادامه داد: با این کتاب ها و سرفصل های جدید اگر آسیب های آن برطرف شد سال آینده نظام جدید به صورت عمومی در کشور اجرایی می شود که در آن مقطع دیپلم و دانشگاهی سطح یک حدود پنج سال و سیکل ما شش سال خواهد بود.
معاون آموزش و امور حوزه های علمیه با اشاره به این که این طرح حاصل یک کارپنج ساله در حوزه است، گفت: با این اقدامات نظام آموزشی حوزه را تغییر دادیم، سرفصل ها را تدوین کردیم، سطوح آموزشی را تعریف کردیم و توزیع دروس نیز بر اساس سطوح آموزشی در حال شکل گیری است و 66 استاد که قرار است این نظام جدید را اجرایی کنند در یک یک دوره آموزشی شرکت کردند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به گسترش مراکز و رشته های تخصصی در حوزه اشاره کرد و با بیان این که این مراکز یک توسعه چند برابری پیدا کردند، گفت: همه مراجع تقلید از گسترش این گونه مراکز در کشور حمایت می کنند.
حجت الاسلام فرحانی ادامه داد: آمادگی داریم مراکز تخصصی که واجد شرایط هستند تأسیس و به آنها رشته واگذار کنیم و این کار را به شدت در حال انجام هستیم./950/پ201/ح