روایت سرپرست حجاج ایرانی از زوایای پنهان فاجعه منا و بی رحمی سعودی ها/ هشدار رهبر انقلاب تأثیر مستقیم بر ادامه پیگیری ها داشت
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام و المسلمین سید علی قاضی عسکر نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت شب گذشته در همایش بررسی زوایای حادثه خونین منا که در سالن اجتماعات مدرسه دارالشفا برگزار شد، گفت: حج امسال را غیر از دو حادثه ای که اتفاق افتاد می توان به عنوان حجی مطلوب و آرام از آن یاد کرد.
وی افزود: گرچه حج امسال با کمی بحران به دلیل این که رسما به رییس سازمان حج و زیارت اعلام شد که برگزاری دعای کمیل ممنوع است و اگر اجرا شود برخورد خواهد شد رو به رو بود اما خوشبختانه این مراسم معنوی در همان شب برگزار شد و استمرار پیدا کرد.
سرپرست حجاج ایرانی با بیان این که خوشبختانه دستگیری های منجر به نگهداری نداشتیم، اظهار داشت: جز در این روزهای آخر که دو تن از خواهران مبلغه به دلیل این که جمعه و شنبه تعطیلی عربستان به شمار می رفت به مدت سه روز نگه داشتند و سپس آزاد شدند.
وی ادامه داد: اگر این دوحادثه دردناک نمی بود حقیقتا مشکلی نداشتیم، موردهای شکایتی که به ما می رسید همه موارد جزئی بود که همان جا حل می شد یا برای برنامه های پیش رو مدنظر قرار می گرفت، با توجه به تجربه های سال های گذشته توانستیم مسکن و کیفیت آن را ارتقا دهیم اما این موارد از نظر هزینه ها بیشتر از سال گذشته نشد.
حج وسیله قدرتمند برای معرفی انقلاب
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت با بیان این که حج جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک وسیله قدرتمند برای معرفی انقلاب و مواضع رهبری معظم انقلاب خود را نشان می دهد، ابراز داشت: اکثر بعثه ها معترف هستند که ایران منظم ترین و جامع ترین برنامه حج را دارد و علاقه مند به استفاده از تجربیات ایران هستند.
وی عنوان کرد: در حادثه نخست بر اثر سقوط جرثقیل حدود 11 نفر از زائران در حرم امن الهی به لقای خداوند پیوستند، همچنین دو نفر از زاوران اهل سنت که به صورت آزاد و از زمان عمره حضور داشتند جان خود را از دست دادند از این رو تعداد کشته شدگان ایرانی 13 نفر بود.
حجت الاسلام والمسلمین قاضی عسکر خاطرنشان کرد: در این حادثه 70 نفر مجروح شدند که خوشبختانه جراحت های سنگینی نبود و اکثرا سرپایی مداوا شدند، گرچه عزیزانی از دست دادیم که برخی از آنان بسیار نخبه بودند، به عنوان مثال یکی از از دکتران هوا و فضا و نیرویی ارزشی به شمار می رفت؛ همسر این دکتر تعریف می کند که این دانشمند همواره مقید به نماز شب بود.
وی اضافه کرد: با وجود این حادثه تلخ ما توانستیم ماجرا را مدیریت کنیم و با حضور در کاروان ها سخنرانی هایی داشتیم و به بازماندگان تسلیت گفتیم وآن ها را دلداری دادیم و مراسم ختم با شکوهی برگزار شد، در این حادثه دولت سعودی به دلیل این که مقصران را معرفی کرد و دستور داد تا از کار برکنار شوند و اعلام کرد که به افراد خسارت می دهد و دو نفر از نزدیگان جانباختگان را به حج می برد اوضاع بهتر مدیریت شد.
سرپرست حجاج ایرانی با بیان این که مراسم عرفات و مشعر به خوبی برگزار شد، گفت: در جلساتی که با مدیران کاروان ها و و روحانیان برگزار می شد مسائل بسیاری برای آنان مطرح شد از جمله موارد این بود که روز نخست به دلیل ازدحام جمعیت زائران که وارد منا می شوند ابتدا استراحت مختصری داشته باشند و از ساعت 9 به بعد که خلوت می شود برای رمی حضور پیدا کنند.
وی افزود: در حج امسال 455 کاروان حضور داشتند که اکثر آن ها به توصیه های عمل کردند و 400 کاروان آسیب ندیده اما از 55 کاروان آسیب دیده نیز 35 کاروان بیشترین آسیب را دیدند، این مسأله در حال بررسی است که چرا به توصیه ها عمل نکردند البته ما صددرصد الزام نکرده بودیم؛ شرایط در مشاعر به گونه ای نیست که روحانیان و مدیران را حتما ملزم به ساعت خاصی کنیم.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت با بیان این که یکی از توصیه ها این بود که در مسیر زیاد معطل نشوند، اظهار داشت: از مدیران خواستیم که روز دوازدهم که اهل سنت رمی می کنند ازدحام ندشته باشند و سعودی ها نیز این مسأله را تذکر داده بودند.
پلیس های سعودی زائران برا به خیابان فرعی هدایت می کردند
وی ادامه داد: روز دهم که عزیزان از سمت خیمه ها برای حضور د برنامه رمی جمرات حرکت می کنند جمعی از پلیس سعودی ایستاده بوده و همه را به مسیر شارع 204 هدایت می کرده است، بنده خودم از شاهان عینی این جریان به همراه آیت الله حسینی بوشهری هستم؛ باید بررسی شود تا ببینیم چرا پلیس سعودی چنین کاری کرده است.
حجت الاسلام و المسلمین قاضی عسکر با بیان این که همه ساله معمولا ایرانی ها از خیابان های سوق العرب و شارع جوهره برای رمی جمرات حضور پیدا می کردند، ابراز داشت: از شارع 204 به صورت فرعی در سال های گشته استفاده می شد، بنده و آیت الله حسینی بوشهری از مسیری که کمی ازدحام کمتری داشت حرکت کردیم که وسط راه تلفنی اطلاع دادند که چنین مشکلی پدید آمده است.
وی عنوان کرد: هیچ زمانی در گذشته در مسیر جمرات این مقدار تلفات نداشتیم، در ابتدا که خبر فاجعه را دادند گفتند صدها نفر اما زمانی که وارد میدان شدیم تازه متوجه عمق بسیار شدیم؛ تیم های امدادی ایرانی نخستین گروه هایی بودند که در صحنه حضور پیدا کرده و افراد بسیاری را نجات دادند.
سرپرست حجاج ایرانی خاطرنشان کرد: بیش از 50 هزار نفر در آن زمان در خیابان بودند، گزارشات بر اساس اظهارات شهود و تحقیقات اولیه آماده شده که امیدواریم به صورت دقیق و مستند گزارش ها را داشته باشیم تا اقدامات لازم انجام شود.
وی اضافه کرد: همه شاکیان می توانند به دادستانی مراجعه کرده و شکایت خود را اعلام کنند تا پیگیری ها انجام شود، تا کنون جلسات بسیاری داشته ایم و امیدواریم بتوانیم به دلایل این فاجعه بزرگ برسیم؛ اگر سعودی ها فیلم های موجود خود را در اختیار ما می گذاشتند بسیار راحت تر می شد قضاوت کرد.
دلایل به دست آمده برای وقوع فاجعه منا
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت با اشاره به دلایل به دست آمده برای وقوع فاجعه منا گفت: سعودی ها اتومبیلی را در جلوی شارع 204 پارک کرده بودند و مأموران نظامی آن ها جلوی جمعیت را گرفتند و این که چرا گرفتند باید بررسی شود.
وی افزود: آنچه مسلم است این است که نیروهای سعودی جلوی حجاج را گرفتند و اجازه استمرار در مسیر را به آنان ندادند، بسیاری از کسانی که در خط مقدم حادثه بودند این برخود نیروهای سعودی را گزارش کردند؛ مأموران سعودی به زائران دستور برگشت داده بودند و این درحالی بود که سیل جمعیت همچنان در حال اضافه شدن به مسیر بود.
حجت الاسلام والمسلمین قاضی عسکر با بیان این که دو طرف جمعیت به یکدیگر رسیدند و در دو طرف خیابان نرده هایی وجود دارد که امکان عبور از آن ممکن نبود، اظهار داشت: کسانی که در جلوی جمعیت بودند به دلیل گرمای شدید، ازدحام و تشنگی بسیار از حال رفتند و روی زمین افتادند؛ زمانی که این مسأله کمی توسعه پیدا کرد هرکس سعی داشت راه فراری برای خود پیدا کند.
وی ادامه داد: جمعیت به صورت یک کلاف پیچیده در هم گرفتار شده بودند که نمی شد آن ها را از یکدیگر جدا کرد، گرمای شدید هوا در آن حالت و با وجود تشنگی بسیار کار را سخت تر کرده بود؛ همچنین زائران الجزایری پس از رمی جمرات که باید مسیر را دور می زدند و به خیمه ها می رفتند در جلوی مسیر قرار گرفتند یا زمانی که فاجعه در حال رخ دادن بود آن ها با رساندن آب درصدد کمک زائران بودند اما هجوم برای دست پیدا کردن به آب نیز در این مسأله مؤثر بود.
سرپرست حجاج ایرانی با بیان این که چند مسأله این واقعه را تشدید کرده بود، ابراز داشت: زمانی که بیش از 5 دقیقه راه مسدود می شود بی حوصلگی و بی تابی زائران را در پی دارد که همین مسأله سبب شد تا جمعیت کنترل خود را از دست بدهند؛ خود لباس احرامی که بر تن زائران بوده پس از مدتی کار اشتباهی که انجام دادند این بود که آب را روی زائران گرفتند، برخی از افراد به دلیل این که حوله های خیس در دهانشان قرار گرفت در این فاجعه جان دادند.
وی عنوان کرد: صحنه ها واقعا بسیار دلخراش بود، زمانی که حادثه اتفاق افتاد برخی که توانسته بودند خود را از زیر آوارها نجات دهند برای این که خود را آزاد کنند پا بر روی دیگران می گذاشتند، پلیس نیز با چکمه های خود روی جمعیت قرار گرفته بود؛ سعودی ها به دلیل این که نیروهای زبده خود را در اختیار نداشتند نتوانستند بر حادثه مسلط شوند.
نخستین کار پلیس سعودی اخراج نیروهای امدادی از صحنه بود
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت خاطرنشان کرد: نیروهای امدادی ایران در نخستین دقایق حادثه حضور پیدا کردند اما نیروهای سعودی پس از حضور با تأخیر خود نخستین کاری که انجام دادند این بود که نیروهای امدادی را از صحنه خارج کردند؛ معاون رییس سازمان حج و زیارت بالای سر جنازه ها بوده و به عکس برداری و شناسایی جنازه ها مشغول بود اما ایشان را دستگیر و از منطقه اخراج کردند.
وی اضافه کرد: بیمارستان های عربستان برای چنین جمعیت انبوهی آمادگی نداشت، این جمعیتی که روی هم افتاده و آسیب دیده بودند امکان تردد آمبولانس را نیز غیر ممکن کرده بود؛ از ساعت 8:30 صبح که این اتفاق رخ داد تا ساعت 1 پس از نصف شب جنازه از آن مسیرخارج می شد.
حجت الاسلام والمسلمین قاضی عسکر با بیان این که به دلیل عدم رسیدگی و بی توجهی عده ای از افراد در بیمارستان ها فوت شدند، گفت: این حادثه برای جمهوری اسلامی ایران بسیار گران تمام شد، بسیاری از افراد مهم را در این حادثه از دست دادیم.
وی افزود: 5 نفر از قاریان و گروه تواشیح، آقای رکن آبادی سفیر سابق ایران در لبنان، سفیر سابق در اسلوونی و حجت الاسلام حسینی امام جماعت صحن جامع رضوی مشهد، 11 نفر از روحانیان کاروان ها و 17 نفر از مدیران و عوامل در این حادثه جان خود را از دست دادند.
سرپرست حجاج ایرانی با بیان این که سعودی ها زمانی که جنازه ها را در سردخانه قرار می دادند کارت های شناسایی را از آن ها جدا می کردند، اظهارداشت: واقعا شناسایی اجساد بسیار سخت بود، سوء تدبیر سعودی ها به تمامی معنای کلمه خود را نشان داد.
هشدار رهبر انقلاب تأثیر مستقیم بر ادامه پیگیری ها داشت/ 65 نفر هنوز مفقود هستند
وی با اشاره به هشدارهای صریح رهبر انقلاب و تأثیر آن در روند کارها ادامه داد: سخنرانی هشدار رهبر انقلاب خطاب به حکام سعودی آن ها را تکان داد و تأثیر مستقیم بر ادامه پیگیری ها داشت، بیانات صریح و با شجاعت رهبر انقلاب بلافاصله اثرگذار بود که ما تأثیرش را در آن جا دیدیم.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت با بیان این که وزیر بهداشت از سوی دولت در روند پیگیری ها حضور داشت، ابراز داشت: پس ازسخنرانی رهبر انقلاب اوضاع تغییر کرد و سعودی ها شروع به همکاری کردند، هنوز نیز شاهد کارشکنی سعودی ها هستیم.
وی عنوان کرد: مجموعه تحقیقات به زودی کامل می شود که ما منتظر هستیم عربستان از زائران ایرانی خالی شود تا بتوانیم پیگیری ها را به صورت جدی ادامه دهیم؛ سعودی ها باید در شیوه برگزاری حج تجدید نظر کنند؛ دیگر شیوه سنتی جواب نمی دهد هنوز عربستان می خواهد با خیمه های سال ها پیش حج را اداره کند خیابان های کنونی جوابگوی زائران نخواهد بود.
حجت الاسلام والمسلمین قاضی عسکر خاطرنشان کرد: بی تدبیری های عربستان بلای جان مسلمانان شده است، متأسفانه هنوز 65 نفر از زائران مفقود هستند./1323/پ200/ج