مراسم رونمایی از کتاب ایمان و شناخت عقلانی از دیدگاه اندیشمندان مسلمان
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، به مناسبت روز جهانی فلسفه و دومین روز از هفته کتاب نشست نقد و بررسی کتاب « ایمان و شناخت عقلانی از دیدگاه اندیشمندان مسلمان» غروب دوشنبه 25 آبان با حضور حسین هوشنگی، فاطمه سلیمانی به عنوان منتقدین جلسه و فاطمه صادقزاده و به عنوان نویسنده اثر در سرای اهل قلم برگزار شد.
جریان تکفیر ادامه خوارج است
در ابتدای این مراسم حسین هوشنگی با نگاهی اجمالی به کتاب، گفت: یکی از نقاط برجسته کتاب این است که در آن نویسنده با نگاهی ساختاری نسبت عقل و ایمان مورد بررسی قرار داده است، هرچند که امروزه رابطه عقل و روح نیز مورد نظر نویسندگان قرار میگیرد.
وی افزود: یکی از نمودهای مخالفت با اسلام «خوارج» بودند، امروز نیز جریان تکفیر که از همین اندیشه پیروی میکنند در جهان اسلام با برداشتهای غلط از دین اسلام ایجاد مشکل میکنند، اندیشه سکولاریسم نیز در برابر دین همین تفکر را دارد و میخواهد به دین حیطه محدودی بدهد تا وارد سیاست، اجتماع و فرهنگ نشود.
منتقد حوزه دین و اندیشه کتاب حاضر را منشا الهام بسیاری از مقالات و تزها دانست و گفت: این اثر در زبان فارسی کتابی منحصر به فرد بهشمار میرود. نویسنده در این کتاب مجدانه برای ذکر ارجاعات و منابع تلاش کرده است که در نوع خود این کتاب را برجسته میکند. این اثر براساس نظریهها دستهبندی شده و ترتیب تاریخ و زمان در آن رعایت نشده است. بحث کتاب، حقیقت و ایمان است و نویسنده میخواهد تا نسبت آن را با عقل بررسی کند.
عنوان «عقل و دین» عنوان عامی است وقتی از عقل و ایمان حرف میزنیم، باید بر «ایمان» متمرکز باشیم. دین بعد از ایمان حاصل میشود، هنگامی که ایمان به «نبی» و«معاد» حاصل میشود، «دین» به وجود میآید.
هوشنگی در پایان سخنان خود، بیان داشت: وقتی که در خصوص حوزههای دینی و ایمانی صحبت میکنیم باید مشخص کنیم که تا چه حد تاکید ما بر روی این دو مفهوم استوار است.
ایمان گوهر و کمال دین است
در بخش دیگری از این نشست فاطمه سلیمانی با بررسی جدیدترین اثر فاطمه صادقزاده، گفت: کتاب خانم صادقزاده یکی از ابزارهای مهم در رشته فلسفه و کلام اسلامی است.
وی افزود: ایمان یکی از مسائل مهم در حوزه کلام فلسفه است و این موضوع در نوع خود چالشهای زیادی را در طول تاریخ غرب و حتی جوامع مسلمان پیش آورده است، ایمان اساس و گوهر دین است که هر متدینی باید آن را (ایمان) داشته باشد.
مولف کتابهای حوزه دین و اندیشه در خصوص ایمان در غرب، بیان داشت: با نگاهی به اندیشه نظریه پردازان مختلف میتوان دریافت که در غرب تا چه حد موضوع ایمان با عقلانیت قابل جمع است.
سلیمانی در پایان، تاکید کرد: نویسنده در وهله نخست، به جمعآوری اقوال مختلف اندیشمندان پرداخته است و در هشت فصل چندین پرسش را مطرح کرده و تلاش کرده تا به آنها پاسخ دهد، مهمترین سوال، چیستی ایمان و مولفههای آن و جایگاه شناخت است.
تلاش برای بررسی ایمان و عقل از منظر علما
در بخش پایانی این مراسم فاطمه صادقزاده، گفت: سعی کردم، فصلهای کتاب را متفاوتتر ببینم، به عنوان مثال در فصل دوم، بخشی را به «اشاعره» اختصاص دادم و در بخشی به آراء «غزالی» پرداختم در حالی که باید در بحثی مستقل به آن اشاره میکردم.
وی ادامه داد: تلاش کردم در هشت فصلی که انتخاب کردم، مسالهام این بود که ایمان و عقل را بیشتر از منظر علما بررسی کنم، در این بحث، به عنوان مثال به نظریات شیخ مفید درباره ایمان پرداختهام. درباره ترتیب تاریخی که استادان به آن اشاره کرده باید بگویم سلیقه من ایجاب میکرد که به جای رویکرد تاریخی به موضوعات بیشتر نظریات را بررسی کنم.
مولف کتاب در پایان، بیان داشت: در کتاب من بحث دیدگاه سهرودی در خصوص درباره ایمان و از منظر آرا سایر عرفا خالی است.
در بخش پایانی این مراسم از کتاب ایمان و شناخت عقلانی از دیدگاه اندیشمندان مسلمان رونمایی شد.
گفتنی است که سرای اهل قلم در هفته کتاب و کتابخوانی میزبان نشستهای متعددی خواهد بود./856/202/ب3