۲۴ شهريور ۱۳۸۶ - ۰۹:۵۸
کد خبر: ۳۰۹۰۸

رهيافتي به دعاي روز سوم ماه رمضان

رهيافتي به دعاي روز سوم ماه رمضان
اللّهمَّ ارزُقني فيهِ الذّّهنَ وَ التَّنبيهَ وَ باعِدني فيهِ مِنَ السَّفاهَةٍ وَالتَّمويهِ واجعَل لي نصيباً مِن كُلِّ خَيرٍ تُنزِلُ فيهِ بِجُودِكَ يا اَجوَدَ الاَجوَدينَ؛ خدايا مرا در اين روز هوش و بيداري نصيب فرما و از سفاهت و جهالت و كار باطل دور گردان و از هر خيري كه در اين روز نازل مي‌فرمايي مرا نصيب بخش به حق جود و كرمت اي با بخشش‌ترين.
سفاهت را در فارسي به «سبك‌سري» ترجمه كرده‌اند. از امام حسين (ع) پرسيده شد: سبك‌سري چيست؟ آن حضرت فرمود: دنباله روي از فرومايگان و همنشيني با گمراهان.(1) در روايت ديگري آمده است هر كسي كه شراب مي‌خورد سفيه است. نيز آمده است: انسان سفيه، به زيردست خود زور مي‌گويد و در برابر بالادست خود زبون است. سبك‌سري كليد ناسزا گويي است، شر به بار مي‌آورد، مايه عيب و ننگ آدمي است و حربه جهل است.(2) در اندرز لقمان حكيم به فرزندش آمده است: فرزندم، پند و موعظه براي آدم سبك‌سر، همان اندازه سخت است كه بالا رفتن از بلندي براي پيرمرد سالخورده!(3)
آري، برخورد با سفيه بسيار ستوه‌آور است؛ در روايات آمده كه هنگام برخورد با سفيه، بردباري و شكيبايي پيشه كنيد و از جواب دادن و بگو مگو كردن با وي بپرهيزيد. اين رفتار از دو جهت اهميت دارد: نخست آنكه فرد سفيه را عليه انسان نمي‌شوراند و امر را به تربيت نفس و تأمل در كرده خود وا مي‌دارد و ديگر آنكه منزلت اجتماعي انسان را نمي‌كاهد و از عزت و مناعت طبع آدمي كم نمي‌كند.
اين گونه است كه در دعاي روز سوم ماه رمضان از خداوند مي‌خواهيم ما را از كارهايي كه با سفاهت و جهالت و نيز با امور باطل همراه است دور گرداند و به همه خيرها و بركات اين ماه واصل سازد.
پي‌نوشت:
1: بحار الانوار، جلد 78، ص104.
2: ر.ك: ميزان الحكمه، ج 10، ص2500.
3: تنبيه الخواطر، ج 2، ص231.
ارسال نظرات