داشتن نشاط، مهمترین انتظار مردم از طلاب است/ امام خمینی ردای غربت را از دوش دین برداشت
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، حجت الاسلام علیرضا پناهیان، امروز در نخستین نشست الفبای طلبگی که با محوریت بایستگی های بانوی طلبه در تحقق جامعه مهدوی و تمدن سازی اسلامی در سالن اجتماعات مدرسه علمیه اسلام شناسی حضرت زهرا(س) مشهد برگزار شد به مسؤولیت و نقش طلاب در برابر انتظاراتی که مردم از حوزه علمیه دارند، پرداخت.
وی ابراز داشت: با توجه به این که در حال حاضر دشمن برداشت های نادرست از دین ارائه می دهد، یکی از وظایف ما طلبه ها این است که برداشت صحیح از دین را به دیگران ارائه بدهیم و شما بانوان طلبه اگر در این زمینه الگو بخواهید، قطعا حضرت زهرا(س) بهترین الگو هستند.
حجت الاسلام پناهیان افزود: حضرت زهرا(س) در خطبه ای که در جمع زنان مدینه ایراد کردند، برداشتی صحیح از دین و تعریف دقیق و زیبایی از دین، به دیگران منتقل کردند.
وی ادامه داد: ایشان در این خطبه علت سوتفاهم و دشمنی ها را بیان و آن ها را برطرف کردند، حضرت زهرا(س) در این خطبه، تعریف زیبایی از حضرت علی(ع) ارائه دادند و این رفتار حضرت زهرا(س) برای ما الگوست؛ ما نیاز داریم که این کار را انجام دهیم.
این استاد حوزه و دانشگاه افزود: حضرت زهرا(س) در این خطبه می فرمایند: «وَ مَا الَّذِی نَقِمُوا مِنْ اَبِی الْحَسَنِ(ع)؟، نَقَمُوا مِنْهُ وَ اللهِ نَکِیرَ سَیْفِهِ، وَ قِلَّةَ مُبالاتِهِ بِحَتْفِهِ، وَ شِدَّةَ وَطْأَتِهِ، وَ نَکالَ وَقْعَتِهِ، وَ تَنَمُّرَهُ فِی ذاتِ اللهِ، آنها چه ایرادى را بر ابوالحسن على(ع) داشتند؟ والله آنها بر شمشیر برنده او ایراد مى گرفتند، و بى اعتناییش در برابر مرگ در میدان نبرد، و قدرت او در جنجگویى، و ضربات درهم شکننده اش بر دشمن!.»
مؤمن، نشاط دائمی دارد و هیچ گاه سرزندگی او از بین نمی رود
وی ابراز داشت: متأسفانه برداشت اشتباهی از دین وجود دارد، عده ای دین اسلام را دینی می دانند که موجب خستگی و رنج است و با لذت بردن افراد مخالف است، در حالی که چنین نیست و در روایت آمده که پیامبر اکرم(ع) می فرمایند: «المؤمن دائم النشاط، مؤمن نشاطش دائمی است.»
حجت الاسلام پناهیان به ویژگی های انسان مؤمن اشاره کرد و افزود: مؤمن نشاطش دائمی است و هیچ گاه نشاط و سرزندگی او از بین نمی رود.
این استاد حوزه و دانشگاه گفت: امام علی(ع) می فرماید: «یا همام! المؤمن.. بعید کسله، دائم نشاطه، قریب أمله، حی قلبه، ای همام! مؤمن ... از تنبلی به دور است، و فعال و پرنشاط است؛ کم آرزو است و زنده دل.»
مهم ترین انتظار مردم از یک طلبه، داشتن نشاط است
این کارشناس فرهنگی با طرح این پرسش که مهم ترین انتظاری که مردم از یک طلبه دارند چیست؟ اظهار داشت: ممکن است یک نفر بگوید انتظار مردم از یک طلبه داشتن تقواست، دیگری بگوید حجاب، علم. نظرات مختلف است برخی می گویند انتظار مردم از یک طلبه داشتن صداقت و ایثارگری است، ولی این موارد مهم ترین انتظار مردم نیست؛ بلکه مهم ترین انتظار مردم از یک طلبه این است که نشاط داشته باشد.
وی به چرایی این انتظار اشاره و ابراز داشت: مردم به یک طلبه می گویند شما اعتقادات و دین دارید، چه اندازه از این دین باوری احساس خوشبختی می کنید؟ ثمره دین داری خود را نشان بدهید «اَلمُؤمِنُ بَشرُهُ فی وَجِهِهِ وَحُزنُهُ فی قَلبِهِ، شادی مومن در رخسار او و اندوهش در دل است.»
حجت الاسلام پناهیان افزود: اگر مردم ببینند هر کسی نماز خواند با نشاط تر است، مردم به سراغ نماز می روند، اگر مردم ببینند هر کسی با حجاب تر است بانشاط تر است، سراغ حجاب می روند و اگر مردم ببینند غم در دل کسی که توکل و توسل او بیشتر دارد راه پیدا نمی کند، به سمت دین می روند.
این استاد حوزه و دانشگاه با خاطر نشان کردن این که انتظار مردم از طلبه این است که ببینند نتیجه دین در وجود یک طلبه چیست؟ گفت: حضرت علی(ع) در خطبه همام می فرماید: «نَزَلَتْ اَنْفُسُهُمْ مِنْهُمْ فِی الْبَلاءِ کَالَّذِی نَزَلَتْ فِی الرَّخَاء، اهل تقوی در هنگام گرفتاری و دگرگونی ها و حوادث چون هنگام آسودگی هستند.»؛ بنابراین مؤمن در گرفتاری و آسایش یک حالت دارد.
این کارشناس فرهنگی خطاب به بانوان طلبه اظهار داشت: چیزی که سبب می شود مردم برداشت صحیح از دین بکنند این است که ببینند هر کسی که دین دارد، بانشاط تر است. شما بانوان طلبه راه های بانشاط شدن را به مردم آموزش بدهید.
حب دنیا، حزن و اندوه انسان را زیاد می کند
وی با بیان این که حب دنیا حزن و اندوه انسان را زیاد می کند، ابراز داشت: وقتی افراد از مجالس لهو و لعب برمی گردند، دل مرده هستند، آخر هرزگی دلمردگی است. هرزگی به انسان نشاط نمی دهد؛ بلکه حال انسان را نیز می گیرد.
حجت الاسلام پناهیان افزود: اما وقتی افراد از هیأت امام حسین(ع) بر می گردند سرحال هستند و دوست دارند شوخی کنند و لطیفه بگویند.
این استاد حوزه و دانشگاه گفت: بنابراین نخستین برداشت اشتباه از دین این است که دین مخالف نشاط است که این مسأله درست نیست و اتفاقا برعکس است.
این کارشناس فرهنگی اظهار داشت: طلبه باید بانشاط تر و خوشحال تر از بقیه مردم باشد، طلبه ها باید برداشت نادرست مردم از دین را اصلاح کنند.
طلبه ها راه های نشاط را به مردم یاد بدهند
وی با بیان این که طلبه ها باید راه های نشاط را به مردم یاد بدهند، ابراز داشت: یکی از راه های بانشاط شدن، دروغ نگفتن است؛ چرا که دروغ استرس می آورد.
حجت الاسلام پناهیان افزود: دومین برداشت اشتباهی که مردم از دین دارند این است که دین به درد دنیای انسان نمی خورد و این وظیفه شما طلبه هاست که بروید ثابت کنید که دین به درد دنیای مردم نیز می خورد.
این استاد حوزه و دانشگاه به مقایسه روایت هایی که در مورد نماز و تغذیه است پرداخت و گفت: تعداد روایت هایی که در مورد نماز است با تعداد روایت هایی که در مورد تغذیه است، مقایسه کنید، می بینید که تعداد روایت هایی که در مورد تغذیه است، بیشتر است.
دین اسلام برنامه زندگی است
این کارشناس فرهنگی با اشاره به این که دین اسلام، برنامه زندگی است، اظهار داشت: این تصور اشتباه است که دین به درد مردم نمی خورد، متأسفانه این تلقی را ایجاد کردند. روحانی ها افزون بر این که از اعتقادات صحبت می کنند باید روایت هایی که در مورد تغذیه است را نیز بیان کنند که مردم متوجه شوند دین به درد دنیای آن ها نیز می خورد.
وی به اهمیت تغذیه در اسلام اشاره و ابراز داشت: اگر یک حوزه علمیه خواهران در اختیار من بود احکام سفره را به خانم ها آموزش می دادم؛ از این رو آموزش کلاس آداب سفره برای طلبه ها لازم است.
حجت الاسلام پناهیان افزود: خود ما طلبه ها در برداشت اشتباه غلط مردم از دین، شرکت داشتیم. اگر کسی از ما سؤال کرد برای بیدار شدن نماز صبح، چه کاری انجام بدهم؟ در پاسخ باید بگویید که شب پرخوری نکند، سردی نخورد و بلافاصله بعد غذا نخوابد. یابد این نکته را متذکر شد که ایمان و عقل کامل در بدن سالم است.
در خانواده ای که احترام و محبت باشد، فرزندان ولایت مدار می شوند
این استاد حوزه و دانشگاه گفت: مهم ترین اصل برای روابط خانوادگی این است که مادر به پدر احترام بگذارد و تواضع کند و پدر به مادر محبت داشته باشد، اگر این دو اصل در خانواده اجرا شود، فرزندان متعادل بار می آیند و ولایت مدار می شوند.
این کارشناس فرهنگی اظهار داشت: مرد از همسر خود احترام و اطاعت می خواهد و محبت، مهم ترین مسأله ای است که زن از همسر خود می خواهد؛ از این رو زنان هرگز غرور مرد را نشکنند.
وی با بیان این که دین، برنامه ای برای زندگی بهتر ارائه می دهد، ابراز داشت: ما طلبه ها بخش هایی از دین که به درد دنیای مردم می خورد را بیان نکردیم و توضیح ندادیم.
ساختن احادیث جعلی، سبب شد تا مردم برداشت اشتباه از دین بکنند
حجت الاسلام پناهیان افزود: تحریف دین و ساختن حدیث های جعلی سبب شد تا مردم تصور کنند دین به درد دنیای آن ها نمی خورد.
این استاد حوزه و دانشگاه به وظایف طلاب اشاره کرد و گفت: شما طلبه ها باید از دین، رفع تهمت و غربت کنید.
امام خمینی ردای غربت را از دوش دین برداشت
این کارشناس فرهنگی اظهار داشت: امام خمینی(ره) زمانی انقلاب کرد که عده ای می گفتند دین افیون توده هاست ولی امام (ره) ثابت کرد دین عامل قدرت توده هاست. این رهبر فرزانه ردای غربت دین را از دوش دین برداشت.
وی ابراز داشت: شیطان همیشه فعال است و همیشه دنبال این است که بتواند ضربه بزند و بتواند مردم را از دین دور کنند./1309/201/ب1