نخستین نشریه روشی در علوم حوزوی رونمایی شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، آیین رونمایی از نخستین نشریه روشی در علوم حوزوی با عنوان «روش شناسی اجتهاد» صبح امروز در مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی در قم برگزار شد.
در این مراسم، حجت الاسلام والمسلمین احمد مبلغی، رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی با نام «یا الله» و «یا صاحب الزمان(عج)» از این نشریه رونمایی کرد.
در این مراسم رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی به فواید روش شناسی پرداخت و اظهار داشت: فایده های بسیاری در روش شناسی است که به عنوان مثال، از این طریق می توان هزینه های زمانی و مکانی که برای آموختن و آموزش دادن صرف می شود را به حداقل رساند؛ تفاوت های پشت صحنه اختلاف رأی را می توان دید و بهتر می توان میان صاحبان اندیشه ارزیابی کرد.
وی زیاد شدن قدرت ابداع را فایده دیگر رسیدن به روش شناسی دانست و گفت: با روش شناسی قدرت ابتکار و ابداع بسیار زیاد می شود؛ چرا که در اثر ممارست با روش های مختلف ممکن است که به فرد استقامت فکری بدهد تا در وضعیت بحرانی در علمی موضع گیری درست تری صورت بگیرد مع انسان صاحب روش می تواند حرف جدید بیان کند.
حجت الاسلام والمسلمین مبلغی یادآور شد: فایده دیگر این است که توسعه علم بر اساس روش شناسی به معنای واقعی صورت می گیرد؛ توسعه باید دارای محتوا باشد؛ چیزی که می تواند دانش را به نیازهای زمانه توسعه دهد، آگاه بودن به روش علم و روش های مطرح در آن است که انسان بر اساس بهترین و سالم ترین روش قدرت پیدا می کند تا اندیشه های موجود در علم را به زمینه های علم سوق دهیم.
رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی با اشاره به برپایی روش شناسی در حوزه های علمیه خاطرنشان کرد: روش در علوم حوزوی قوی است، اما روش شناسی در حوزه های ما ضعیف است؛ اگر علم روش شناسی را در حوزه ها قوام و عینیت نبخشیم، جریان ابتکار و ابداع، زمان طولانی مدتی پیدا می کند که ممکن است که علم در هر یک قرنی یک تکانی بخورد و اگر روش شناسی باشد، به صورت انبوه تر و مهذب تر خالی از حرف های اضافی اندیشه تولید کند؛ برپایی روش شناسی از سوی حوزه علمیه از اوجب واجبات است.
حجت الاسلام مهدوی، رییس مؤسسه اشراق حکمت اسلامی نیز در این مراسم اظهار داشت: در سابقه تاریخی خود دیده ایم که مباحث روشی یکی از مباحث جدی مورد توجه دانشمندان در علوم مختلف بوده است؛ علت این که این توجه کنار رفته است، معلوم نیست؛ امروزه حکومت اسلامی و شرایط جدید جامعه اسلامی و جهانی، حجم سنگینی از نیاز را پیش روی حوزه گذاشته است و می خواهد که به این پرسش ها پاسخ دینی و اسلامی بدهد.
رییس مؤسسه اشراق حکمت اسلامی با اشاره به این که لازمه همراه شدن با حرکت شتابان دانش، مورد توجه قرار دادن مباحث روشی است، گفت: اگر این تراث به عنوان بحث روشی مورد توجه قرار گیرد، امکان است که خود را با حرکت پرشتاب دانش در دوران جدید همراه کنیم، بلکه اعتماد به نفس جدی که در مقابل تولید دانش در دنیا چیزی کم نداریم و نیاز به همت جدی دارد تا به پرسش های جدید، پاسخ های بومی و ملی بدهیم؛ باید به حد وسع خود، بحث روشی را در حوزه ترویج کنیم تا دیگران نیز به آن بپردازند.
وی خاطرنشان کرد: کم توجهی به مباحثی که جهت گیری آن به حل نیازهای نظام، جفای به نظام اسلامی و حوزه است؛ چرا که توهمی را ایجاد می کند که دیگران خواهند گفت که عالمان دینی نمی توانند به پرسش های روز پاسخ دهند؛ قصد داریم سلسله بحث هایی را برای بازخوانی تراث و پاسخویی به نیازهای نظام انجام دهیم./822/د101/ی