تعمیم قضاوت، پایمال و ضایع کردن حق دیگران است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، حجت الاسلام مهدی عدالتیان، استاد حوزه علمیه پنجشنبه شب، در سلسله جلسات «دین، نشاط، زندگی» با موضوع حقوق برادران دینی و آزادی و آزادگی در اسلام در حرم مطهر رضوی بیان کرد: پیامبر(ص) فرموده اند هر مسلمانی نسبت به مسلمان دیگری سی حق دارد که این حقوق از آن گردن ها برداشه نمی شود مگر این که آن ها را ادا کنند، اول این که خطاها و لغزش هاى او را ببخشد، دوم در ناراحتی ها و گرفتاری ها به او مهربانى كند، سوم اسرار شخصى او را مخفى دارد.
وی با بیان این که ما حق تعمیم قضاوت نداریم، افزود: وقتی یک راننده تاکسی در حق مسافری اجحاف می کند ما حق نداریم بگوییم راننده های تاکسی ظالم اند، خطا را باید به خطاکار نسبت دهیم، تعمیم قضاوت گناه بزرگی است که ما را مدیون آن جمع، قشر یا صنف می کند.
حجت الاسلام عدالتیان ادامه داد: اذیت شدن یک شخص در شهری، دیدن خطایی از یک روحانی یا از یک کارمند اداره ای از دیگر مصادیقی است که این اجازه و حق را به ما نمی دهد که خطا یا صفت نامطلوب فردی را به کل نسبت دهیم، ما ملزم به رعایت عدالت هستیم حتی درمورد کسی که به ما ظلم کرده است.
وی به دیگر حقوق مسلمانان اشاره و عنوان کرد: بدى او را انكار کند و در برابر غيبت كنندگان، در مقام دفاع از وى برآيد، همواره او را نصيحت كند و خير خواه او باشد، دوستى او را حفظ كند، پيمانش را نشكند و به عهد خويش وفا دار بماند.
حد و مرز دوستی
استاد حوزه علمیه در خصوص حد و مرز دوستی و صمیمیت بیان کرد: بنابر دوستی عمومی باید نسبت به همه با روی گشاده برخورد کنیم، اما برای صمیمیت در حد رفت و آمد خانوادگی باید از سلامت افکار، اخلاقی و رفتاری اطمینان پیدا کنیم، به فرموده امام موسی کاظم(ع) «با افراد عاقل و امین رفت و آمد کن از بقیه فرار کن و به هر کسی نزدیک نشو».
وی ادامه داد: جبران کردن عيوب و نقائص هم، رفتن به عیادت هنگام بيمارى، پذیرش عذرش، پذیرفتن دعوت، قبول کردن هدیه، سپاسگزارى از احسان همدیگر، حفظ کردن ناموس دیگری چون ناموس خودش، برطرف کردن نیازمندی های هم، از دیگر حقوق هر مسلمانی بر مسلمان دیگر است.
حجت الاسلام عدالتیان به دیگر حقوق مسلمانان نسبت به همدیگر اشاره کرد و افزود: مسلمان باید در تشييع جنازۀ مسلمان دیگری حاضر شود، عطاى او را جزا دهد، در مقابل احسان از او كند، براى او يار و مددكار خوبى باشد. براى حل مشكلات و انجام خواسته هايش، شفاعت و ميانجی گرى كند.، عطسه اش را تحيت گويد و آرزوی سلامتی برایش کند همچنین گمشده اش را پیدا کند.
وی پاسخ دادن جواب سلام، نیکو شمردن سخن هم دیگر، دادن انعام و پاداش مناسب، تصديق و تأييدسوگندهاي هم را از دیگر حقوق مسلمانان بر هم برشمرد.
کارشناس برنامه «دین، نشاط، زندگی» خاطرنشان کرد: مسلمانان باید همدیگر را دوست بدارند و دشمنى نورزند، دیگری را چه ظالم باشد و چه مظلوم، يارى كند؛ منظور از یاری این اس كه او را از ظلمش باز دارد و يارى مظلوم یعنی او را در گرفتن حقش مساعدت کند.
ظلم ممنوعِ مطلق است
وی با تأکید بر این که ظلم در دین ما به طور مطلق ممنوع است به طوری که حتی در حق یک حیوان نباید ظلم شود، بیان کرد: حضرت علی(ع) در نامه ای که به مالک اشتر نوشتند، متذکر شدند آنجایی که برای فرمانروایی م روی مراقب باش در حق هیچ کس ظلم نشود، همه افراد آن شهر یا برادر دینی تو هستند یا انسانی مانند تو.
حجت الاسلام عدالتیان بیان کرد: مسلمانان همدیگر را در سختی ها و گرفتاری ها تنها نگذارند و دیگری را خوار نکنند، از نيكی ها، آنچه براى خود دوست دارد، براى دیگران هم دوست بدارد و آنچه از بدی ها براى خود نمى خواهد، براى دیگران هم نخواهد.
یادآور می شود، سلسله نشست های «دین، نشاط، زندگی» از سری برنامه های اداره پاسخگویی به سؤالات دینی آستان قدس رضوی است که هر روز قبل از نماز مغرب و عشاء در صحن جمهوری اسلامی دایر می شود./202/1308/ب1