۰۳ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۳:۵۵
کد خبر: ۴۳۹۷۳۹
کلان پروژه «شناخت تکفیری و جریان های تکفیری» گامی به جلو؛

مشارکت جدی پژوهشگران شیعه و اهل سنت در شناخت جریان های تکفیری

رییس پژوهشگاه مطالعات تقریبی درباره کلان پروژه در دست اقدام این پژوهشگاه گفت: کلان پروژه «شناخت تکفیری و جریان های تکفیری» با هدف شناسایی جریان های فکری و مذهبی تکفیری در درون جهان اسلام و در پنج گروه و با حضور پژوهشگران حوزوی و دانشگاهی شیعه و اهل سنت انجام خواهد شد.
پژوهشگاه مطالعات تقریبی حجت الاسلام والمسلمین محمد حسین مختاری رییس دانشگاه مذاهب اسلامی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام والمسلمین محمدحسین مختاری، رییس پژوهشگاه مطالعات تقریبی امروز در نشست خبری کلان پروژه «شناخت تکفیری و جریان های تکفیری» با اصحاب رسانه که در این پژوهشگاه برگزار شد، پس از خیر مقدم خاطرنشان کرد: اهم وظایف و مأموریت های پژوهشگاه مطالعات تقریبی این است که باید دیده بانی مؤثر باشد که آنچه را در جهان اسلام اتفاق می افتد، به صورت بنیادی و ساختاری رصد کند.

 

رییس پژوهشگاه مطالعات تقریبی درباره شناسایی جریان های فکری در جهان اسلام از سوی این پژوهشگاه اظهار داشت: هدف این است که پس از پژوهش در راستای تقریب مذاهب اسلامی و گفتمان سازی در میان مذاهب، جریان های فکری و مذهبی را در درون جهان اسلام شناسایی کند.

 

برداشت های افراطی از اسلام عاملی در راستای حرکات ضد آموزه های دینی

وی برداشت های افراطی از اسلام را عاملی در راستای حرکات ضد آموزه های دینی دانست تصریح کرد: امروز جهان اسلام  با یک مصیبتی مواجه است که نگاه ها و قرائت های افراطی از متون دینی به خصوص قرآن کریم و سخنان پیامبر اکرم(ص) شده است که تفسیر و برداشت هایی از متون دینی، سبب حرکات ضد آموزه های الهی می شود و نتیجه اش جز انشقاق و تفرقه میان آحاد جامعه اسلامی و مشوه کردن چهره حقیقی اسلام و پیامبر(ص) نیست.

 

حجت الاسلام والمسلمین مختاری جریان های تکفیری را مولود دست استکبار جهانی خواهند و گفت: امروز دچار این مصیبت هستیم که از سوی گروه هایی اندک افراطی که مولود استکبار جهانی هستند و به پشتوانه های قوی استکبار فجایعی را در جان اسلام انجام می دهند که هر روز حرکات ضد بشری و دینی این گروه را می خوانیم و می بینیم.

 

رییس پژوهشگاه مطالعات تقریبی با بیان این که منشأ و آسیب شناسی گروه های تکفیری از مأموریت های این پژوهشگاه است، خاطرنشان کرد: یکی از مأموریت های پژوهشگاه مطالعات تقریبی می تواند این باشد که راجع به پیدایش این نوع افکار، عقاید، گروه ها و آسیب شناسی در سطوح مختلف جهان اسلام، مطالعات میدانی داشته باشد.

وی اظهار داشت: درباره گروه های تکفیری تحت عنوان پدیده ای که در جهان یک نوع عقایدی دارد، باید تأمل بیشتری کرد و پژوهش همه جانبه ای را انجام داد که باید به این برسیم که این گروه در ده سال آینده به کدام سو حرکت خواهد کرد و ما باید کجا باشیم.

 

حجت الاسلام والمسلمین مختاری درباره تأثیرپذیری قشر جوان از گروه های تکفیری تصریح کرد: امروز برخی جوانان از سوی این گروه ها شست و شوی مغزی داده می شوند و به کشورهای مثل سوریه و عراق می روند و فتنه ایجاد می کنند؛ باید دید که چه عواملی سبب شده که این بخش از جامعه به این مسیر کشیده شده  اند و راه مقابله با این نوع اندیشه ها چیست و همچنین استراتژی و راهکار مؤثر در راه دفاع از اسلام نبوی چیست؟

 

رییس پژوهشگاه مطالعات تقریبی درباره کلان پروژه پیش روی این پژوهشگاه گفت: در این پژوهشگاه کلان پروژه ای را با مشورت اساتید حوزه و دانشگاه و شخصیت های متفکر تعریف کرده ایم؛ منظور از کلان پروژه بودن این طرح این است که تمام نهادهای علمی و فرهنگی از جمله حوزه علمیه قم، مشهد، اصفهان و حتی برخی از شخصیت های نجف و حتی دانشگاه ها درگیر این پروژه خواهند شد و درگیر شدن نهادهای مخلتف در این پروژه بزرگ سبب شد که از این طرح تحت عنوان کلان پروژه یاد شود.

 

وی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر همه جانبه بودن این پروژه از آن جهت است که محققان ما در ابعاد مختلف متناسب با حوزه تخصصی خود وارد این کلان پروژه می شوند و بحث عمیق و همه جانبه ای را خواهند داشت.

 

حجت الاسلام والمسلمین مختاری درباره مستعد تربیت نیروبودن این کلان پروژه اظهار داشت: این کلان پروژه هم پژوهشی و هم طرح مصاحبه ای و مستعد تربیت نیرو است؛ طلاب شاید اطلاع دقیقی از این جریان ها نداشته باشند و پژوهشگاه مطالعات تقریبی در این پروژه می تواند به تربیت نیرو و همچنین آشنا کردن طلاب با افکار این گروه ها بپردازد.

 

رییس پژوهشگاه مطالعات تقریبی بهره مندی از نظر پژوهشگران تمام مراکز حوزوی و دانشگاهی را از ویژگی های این کلان پروژه دانست و تصریح کرد: ویژگی های این طرح آن است که حاصل یک نظر جمعی و خرد گروهی از پژوهشگران موفق در این حوزه و نظرخواهی از بزگران حوزه است؛ شاید حدود سه ما به طول انجامید تا این طرح آماده شود، در نتیجه با نظر دبیر کل مجمع جهانی اهل بیت دستور اجرای این کلان پروژه صادر شد؛ این کار منحصر به پژوهشگران این پژوهشگاه نیست، بلکه از نظرات و ظرفیت های سایر نهادهای حوزوی و دانشگاهی است استفاده خواهد شد.

 

وی ضمن دعوت از پژوهشگران اسلامی گفت: این کلان پروژه توصیفی و تجویزی است و توصیفی به لحاظ پژوهشی که لازم است و این جنبه منشأ تنویر افکار جامعه بخصوص جوانان می تواند باشد؛ خصوصیت دیگر این کلان پروژه آن است که بیشتر نظر به آینده دارد که در پنج سال آینده باید در چه جایگاهی قرار داشته باشیم؛ چرا که گروه های تکفیری به سرعت در حال حرکت هستند و ما از همه پژوهشگران حوزوی شیعی و اهل سنت در این راستا یاری می خواهیم.

 

ظرفیت های موجود برای پیشبرد این کلان پروژه

حجت الاسلام والمسلمین مختاری به ظرفیت های موجود برای پیشبرد این کلان پروژه اشاره و خاطرنشان کرد: چهار پژوهشکده این پژوهشگاه در چهار نقطه کشور(بیرجند، جزیره کیش، سنندج و گلستان) تأسیس شده است که ظرفیت خوبی برای کمک به این کلان پروژه در ارتباط گیری با دانشگاه های دیگر کشورها می توانند باشد؛ این کلان کار آسانی نیست و این طور نیست که به صورت انتزاعی و ذهنی و صرفا آکادمیک به آن بپردازیم، بلکه به کار میدانی نیاز دارد و همچنین از افرادی که فریب تبلیغات گروه های داعشی را خورده اند و اطلاعات به دست آمده می توانیم استفاده کنیم.

 

رییس پژوهشگاه مطالعات تقریبی به گروه های حاضر در این کلان پروژه اشاره کرد و اظهار داشت: این کلان پروژه به پنج گروه درآمدها، جریان ها و شخصیت های تکفیری، زمینه ها و عوامل و مبانی تکفیر و نقد آن، استراتژی تقریب و راهبردها و راهکارها و آینده پژوهشی جریان های تکفیری تقسیم شده که ناظران قوی ای در هر گروه حضور دارند و جمعی متصدی هر گروه خواهد بود.

 

لزوم آشنایی نسل جوان با خطر گروهای تکفیری

وی بخش ترجمه را از دیگر بخش های این کلان پروژه عنوان و تصریح کرد: این کلان پروژه در بخش ترجمه به دو زبان انگلیسی و عربی ترجمه خواهد شد و اگر این محصولات به صورت چکیده به این دو زبان چاپ شود، می تواند در سطح بین المللی مؤثر واقع شود؛ امروز باید نسل جوان مسلمان و غیرمسلمان را با خطر این گروه آشنا کرد که در جهان سلام چنین مصایب و فجایعی را می آفرینند که خط این گروه با خطر اسلام نبوی متفاوت است.

 

حجت الاسلام والمسلمین مختاری گفت: تعداد شرکت کنندگان در این کلان معلوم نیست و نامحدود خواهد بود و از همه صاحبان قلم و پژوهشگران متخصص شیعه و سنی در این زمینه دعوت می کنیم که ما را در این کلان پروژه یاری کنند.

 

رییس پژوهشگاه مطالعات تقریبی به نامحدود بودن زمان و تعداد افراد یاری دهنده در این کلان پروژه خاطرنشان کرد: تا زمانی که این تفکر وجود دارد باید این طرح ادامه داشته باشد و ما در این زمینه دیده بان هستیم؛ جذب افراد به این گروه ها، بیشتر فکری و نظری است و زمینه مالی تا این حد مؤثر نخواهد بود.

 

ضرورت عملیاتی کردن راهکارهای حاصل از این کلان پروژه

وی به لزوم عملی سازی راهکارهای حاصل از این کلان پروژه پرداخت و اظهار داشت: پژوهشگاه باید در حد توان خود تلاش کند تا از بروز و ظهور این نوع اندیشه ها در جامعه اسلامی جلوگیری کند؛ ما ابتدا باید به استراتژی هایی برسیم تا بتوانیم به صورت عملی به نتایجی دست پیدا کنیم و راهکارهای این پروژه باید به صورت میدانی انجام شود.

 

حجت الاسلام مختاری خطاب به مؤسسات هم راستا در این کلان پروژه تصریح کرد: یکی از فعالیت های تقریب مذاهب این است که دیگر مؤسسات دیگر به صورت ناقص به این بحث نپردازند و ما را در این جهت یاری کنند.

 

رییس پژوهشگاه مطالعات تقریبی به منابع در دسترس در این کلان پروژه اشاره کرد و گفت: وجود منابع کتابخانه ای و دیجیتال می تواند ما را در این راستا کمک و یاری برساند؛ همچنین احتمال اعزام یک پژوهشگر به کشوری وجود دارد که از نزدیک با اعتقادات گروه های تکفیری آشنا شود؛ سیاست ما ارائه راهبرد ها است و سازمان های درگیر از این راهبرد ها استفاده خواهند کرد؛ بازه زمانی برای این کار تعریف شده است، اما محدود به زمان خاصی نیست؛ منابع در سه ساحت کتابخانه ای(مجازی و آنالوگ)، میدانی، تفاهم نامه ها با نهادهای داخلی و خارجی خواهد بود.

 

در این نشست خبری، حجت الاسلام صادق گلزاده، معاون پژوهشی پژوهشگاه مطالعات تقریبی خاطرنشان کرد: در ساحت این کلان پروژه، شورای عالی تقریب حدود 55 نفر از داخل و خارج هستند که ظرفیت خوبی خواهد بود و مجمع عمومی تقریب حدود 400 نفر از ممتازین جهان راسلام را دارا است و سازمان ها و کشورها و نهادهای همسو در این راستا  مورد توجه قرار خواهند گرفت و در تحقق این کلان پروژه مؤثر خواهند بود./822/پ201/س

ارسال نظرات