نشست نقد و بررسی فرهنگ سوگ شیعی برگزار شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، نشست نقد و بررسی «فرهنگ سوگ شیعی» امروز با حضور محمدرضا سنگری رئیس هیأت علمی بنیاد دعبل خزاعی، محمد اسفندیاری نویسنده و پژوهشگر، عبدالحسین طالعی نویسنده و پژوهشگر و محسن حساممظاهری، سرویراستار این اثر در سالن آمفیتئاتر بنیاد دعبل خزاعی برگزار شد.
در ابتدای این نشست طالعی با اشاره به اینکه عاشورا یک سرمایه اجتماعی است، گفت: عاشورا همچون گنج امانتی است که نباید اجازه دهیم که به دست تحریف و تضییع معنوی سپرده شود.
وی افزود: امروز در دنیا گروههایی به نام دین دست به خشونت زده و سبب وحشت مردم نسبت به آن میشوند در این میان منطق عقلانی عاشورا بهترین سرمایه برای ما است تا خلاف آنچه در دنیا رخ میدهد را ثابت کنیم.
این نویسنده و پژوهشگر اثر حاضر را برای به نتیجه رسیدن سرمایه معنوی، فرهنگی و اجتماعی عاشورا موثر دانست و عنوان کرد: عاشورا سبب وفاق ملی و فوق زبان، مکان، دین و نگرشهای حزبی یا قبیلهای است بنابراین نهادها در کشور باید برای نتیجه دادن این سرمایه تلاش میکردند.
وی با اشاره به اینکه تجمیع اطلاعات پراکنده در قالب بانک اطلاعاتی نظاممند بسیار باارزش بوده است، گفت: با وجود چننین آثاری هنوز تا تولید آثاری در شان سیدالشهدا(ص) فاصله داریم.
طالعی افزود: این اثر در یک جلد، مختصر، اجرایی و واقعبینانه تدوین شده است که امیدوارم به همت گروه جوان مولف اثر، ویرایش آن نیز به صورت منظم در بازه زمانی پنج ساله انجام شود.
در ادامه محمد اسفندیاری به عنوان یکی دیگر از سخنرانان این نشست، گفت: برخی کتابها بسیار مفید بوده اما مهم نیستند در حالیکه «فرهنگ سوگ شیعی» مفید و مهم است.
وی در نقد این کتاب عنوان کرد: نام انتخاب شده برای کتاب مناسب نیست به نظر نام «فرهنگ عزاداری شیعی» برای کتاب حاضر مناسبتتر بود همچنین در این کتاب ارتباط برخی مدخلها با سوگ شیعی مشخص نیست و مدخلهای ارجاعی آن نیز بسیار کم است.
محمدرضا سنگری رئیس هیات علمی بنیاد دعبل خزاعی به عنوان دیگر سخنران این نشست با اشاره به اینکه سوگ شیعی فقط در عاشورا نیست، گفت: اظهار کرد: حوزه عزداری شیعیان صرفا در عاشورا یا محدود به ایران نیست.
وی در نقد این کتاب عنوان کرد: از انتقادات وارده بر این کتاب این است که به سوگ سایر ائمه معصومین(ع) نپرداخته است، همچنین در عنوان اصلی کتاب «فرهنگ سوگ شیعی» آمده اما در موضوعات به سوگواریهای اسلامی ایران پرداخته است.
رئیس هیات علمی بنیاد دعبل خزاعی در ادامه نقد این کتاب اظهار داشت: از دیگر اشکلات این کتاب در این است که فرق بین دانشنامه، دایرةالمعارف و فرهنگنامه در آن مشخص نیست و برخی از مدخلها و زیرمدخلها نیز در آن مورد غفلت واقع شده است.
سنگری در پایان با اشاره به نقطه قوت این اثر خاطرنشان کرد: «فرهنگ سوگ شیعی» اثری محققانه با متنی روان است.
در ادامه نشست محسن حساممظاهری سرویراستار این اثر، گفت: نسخه مجازی «فرهنگ سوگ شیعی» تا پایان سال جاری تولید و منتشر میشود که تلاش خواهیم کرد در ویراستهای بعدی نقدهای کارشناسان وارد شود.
وی افزود: این اثر با رویکرد علمی، شیوه کار، کارگروهی و تحدید موضوعی با دیگر آثار تفاوت عمده دارد.
مظاهری در پایان خاطرنشان کرد: این کار هر 5 سال یکبار ویرایش خواهد شد و ضمن افزودن مقالات جدید به آن مقالات موجود نیز ویراست خواهند شد./201/807/ب1