۰۷ مرداد ۱۳۹۵ - ۰۹:۴۰
کد خبر: ۴۴۰۴۷۶
تفسیر سوره احزاب(۱)

راهکارهای قرآن برای مقابله با جنگ احزاب/ تناسب آیات ابتدایی سوره احزاب با شرایط امروز

حجت الاسلام والمسلمین رئیسی در نخستین جلسه تفسیر سوره احزاب در حرم مطهر رضوی به تبیین راهکارهای قرآن در مقابله با جنگ احزاب پرداخت که با شرایط امروزی ما سازگاری دارد.
تفسير قرآن کريم حجت الاسلام  والمسلمين رئيسي در مسجد گوهرشاد

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی، عضو شورای عالی حوزه علمیه خراسان در نخستین جلسه تفسیر سوره احزاب در حرم امام رضا(ع) اظهار کرد: سوره احزاب دارای نکاتی است که با شرایط امروزی ما یعنی برخورد جنگ احزاب علیه ما سازگاری دارد، از مجموع آیات این سوره 17 آیه در مورد جنگ احزاب و مسائل پیرامون آن است که در شرایط کنونی برای ما قابل توجه است.

 

وی خطاب کرد: متناسب با موضوعاتی که در این جلسات به آن ها می پردازیم، به منابع دیگر مفسران مراجعه کنید که فهم آیات نورانی قرآن را تسهیل می کند.

 

تولیت آستان قدس رضوی عنوان کرد: تمام سوره های مبارکه قرآن با «بسم الله الرحمن الرحیم» آغاز می شود در واقع 114 مرتبه این آیه نازل شده که شامل 113 سوره و یک مرتبه در متن سوره نمل که مربوط به آغاز نامه سلیمان نبی می شود، است.

 

وی به دارا بودن اشتراک لفظی بسم الله الرحمن الرحیم در سوره های قرآن اشاره و تصریح کرد: نزول 114 مرتبه آیه بسم الله الرحمن الرحیم نشان از اشتراک لفظی و نبودن اشتراک معنوی دارد، سوره های حمد، بقره  و آل عمران شاید لفظ اول یعنی بسم الله الرحمن الرحیم مشترک باشد اما این آیه در ابتدای هر سوره، تابلویی برای محتوای آن سوره خاص است.

 

حجت الاسلام والمسلمین رئیسی خاطرنشان کرد: بسم الله الرحمن الرحیم نزدیک ترین اسم به اسم اعظم پروردگار است به همان میزان به دو صفت رحمان و رحیم متصف شده است، نزدیک ترین اسم به اسم اعظم خدای متعال است.

 

وی با بیان این که هر امری که آغاز آن بسم الله الرحمن الرحیم نباشد، ابتر است بیان کرد: نظریه ای در آثار فقهی مطرح است که بر مبنای آن هرگاه در نماز بخواهید به سوره ای به سوره دیگر بروید، بسم الله الرحمن الرحیم را دومرتبه باید ذکر کنید البته این نظر اختلافی است که اگر انسان بدون نیت وارد سوره ای شد، هرگاه در نماز بسم الله الرحمن الرحیم بر زبان جاری شد و در قرائت سوره ای مردد شد، قل هوالله یعنی سوره توحید را بخواند و برای خواندن سوره کوثر یا هر سوره دیگر در نماز، بسم الله الرحمن الرحیم را با نیت خواندن همان سوره بگوید.

 

عضو شرای عالی حوزه علمیه خراسان گفت: این تکرار نشان از نزول آیه «بسم الله الرحمن الرحیم» برای هر یک ازسوره های قرآن کریم است.

 

دستورات قرآنیِ متناسب با شرایط امروز

وی با بیان آیه اول احزاب «يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ اتَّقِ اللَّهَ وَلَا تُطِعِ الْكَافِرِينَ وَالْمُنَافِقِينَ إِنَّ اللَّهَ كَانَ عَلِيمًا حَكِيمًا»، اظهار کرد: جریان احزاب این گونه بود که یهودیانِ مدینه، کفار و مشرکان مکه کسانی که تازه به اسلام روی آورده و اما طور حقیقی اسلام را در جانشان نداشتند، یعنی منافقان با هم متحد شده بودند و پیامبر(ص) را تهدید به سازش می کردند.

 

حجت الاسلام والمسلمین رئیسی افزود: چهار دستور برای پیامبر(ص) دربرابر پیشنهادات سازش کارانه کفار و منافقان است در آیه ذکر شده البته با به کار رفتن تعبیر «يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ» در این آیه عموم مردم مورد خطاب است نه تنها شخص پیامبر(ص).

 

وی با اشاره آیه دوم «وَاتَّبِعْ مَا يُوحَى إِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَ إِنَّ اللَّهَ كَانَ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرًا»، عنوان کرد: تقوای الهی پیشه کردن، تبعیت نکردن از خواسته های دشمن که از علم و حکمت دور است و با خواسته خداوند منافات دارد، همچنین تبعیت کردن از آنچه خداوند وحی کرده است از جمله آن دستورات است.

 

تولیت آستان قدس رضوی با اشاره به این که منظور از تبعیت از آنچه خداوند وحی کرده است توحید ربوبی است، عنوان کرد: توحید بر دونوع خالقی و ربوبی است، برخی همچون کافران موحد به توحید خالقی هستند و خداوند را به عنوان خالق هستی قبول دارند اما کمیت شان در توحید ربوبی لنگ است.

 

حجت الاسلام والمسلمین رئیسی با تأکید بر این که مربی خدا است، عنوان کرد: مربیان واقعی خداوند، اوصیای الهی و  14 معصوم هستند که خداوند برای تربیت انسان آن ها را فرستاده است که این توحید ربوبی است.

 

وی با بیان آیه سوم «وَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ وَكَفَى بِاللَّهِ وَكِيلًا»، چهارمین دستوری که خداوند به رسولش در آن شرایط و به همه ما می دهد را توکل به خدا بیان کرد.

 

تولیت آستان قدس رضوی ادامه داد: کافران، مشرکان و منافقان علیه پیامبر(ص) متحد شدند اما با چهار دستوری که خداوند به ایشان داد، آن ها شکست خوردند بنابراین ضمن داشتن تقوای الهی بدانیم مستکبران خیرخواه ما نیستند، از خداوند و اوصیای دین به عنوان مربی تبعیت کنیم و چهارم فقط به خدای متعال توکل کنیم.

 

وی با بیان این که وقتی به خدای متعال اتکا کردیم دیگر ترس و دلهره ای نداشته باشیم، مطرح کرد: فریاد امام راحل، همچنین فریاد رهبر انقلاب در برابر مستکبران با شجاعت و شهامت و تشبیه دشمنان به تار عنکبوت از سوی شاگرد مکتب امام، یعنی سیدحسن نصرالله به طور حقیقی نشان می دهد اگر کسی به خدای متعال توکل کند، خداوند برای او کافی است.

 

یادآور می شود، نخستین دوره تفسیر قرآن کریمِ حجت الاسلام والمسلمین رئیسی در ماه رمضان برگزار شد و دومین دوره سلسله جلسات تفسیر قرآن کریم از سوی حجت الاسلام والمسلمین رئیسی با محور «سوره احزاب» در حرم رضوی صورت می گیرد./201/1308/ب1

ارسال نظرات