دانش اخلاقی حوزه به اندازه کافی رشد نداشته است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، آیت الله علیرضا اعرافی در مراسم افتتاحیه مدرسه عالی خاتم الاوصیاء با تسلیت شهادت امام باقر(ع) و گرامی داشت یاد شهدای منا و مدافع حرم همچنین اعیاد قربان و غدیر به خطبه 78 نهج البلاغه اشاره کرد و بیان داشت: این خطبه شاخصه های افراد وارسته و فاسق را بیان می کند.
مدیرحوزه های علمیه کشور خاطرنشان کرد: منطق اسلام و تمامی ادیان این است که در درون انسان جنگ پنهانی میان جنود رحمان و جنود شیطان وجود دارد در حالی که خود انسان از آن آگاه نیست؛ این جنگ از آغاز تا پایان وجود دارد و بسیار پیچیده است.
وی ادامه داد: این جنگ به اندازه ای پیچیده است که به غیر از توفیق الهی شخص دیگری نمی تواند انسان را پیروز کند زیرا کردار و تزیین های شیطان بسیار پیچیده است؛ قلب و دستگاه انسان باید به گونه ای تنظیم شود که بتواند کمک های الهی را دریافت کند.
عضو شورای عالی حوزه های علمیه با اشاره به واژه استهواء بیان داشت: استهواء حالتی است که شخص سوار کار به صورت کامل مرکب خود را تحت فرمان دارد و شیطان نیز کارش را از وسوسه آغاز می کند اما تا حدی پیش می رود که انسان را در اختیار خود می گیرد.
وی اضافه کرد: شیطان در تمام مبادی افعال اختیاری انسان تصرف می کند؛ به هر اندازه ای که انسان به خداوند نزدیک شود تصرفات شیطان نیز شدیدتر و از ابزارهای پیچیده تری استفاده می کند.
امام جمعه قم حزن و خوف را از مقوله های با ارزش حیات بشر دانست و گفت: متأسفانه دانش اخلاقی حوزه علمیه به اندازه کافی رشد نداشته و مفاهیم کلیدی اخلاق برخلاف فلسسفه که بزرگان حوزه برگ های درخشانی به آن افزوده اند پیشرفت نکرده که امیدواریم در آینده مجتهدان سرآمدی در حوزه اخلاق پیدا شوند.
وی ادامه داد: حزن، اندوه بر گذشته و خوف، بیم نسبت به آینده است؛ اگر این دو مفهوم از طلبه ای گرفته شود پیشرفتی نخواهد کرد؛ در برخی موراد حزن باعث دلسردی انسان می شود که چنین حزنی بسیار بد است؛ حزنی خوب است که انسان را به نا امیدی نرساند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان این که انسان در صورت دارا بودن تمام شرایط گذشته در درون وی چراغ هدایت روشن خواهد شد، ابراز کرد: چنین موردی در اثر حزن و خوف ایجاد می شود؛ طلاب باید کلید هدایت و قفل ضلالت باشند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در زمان شاه یک مرجع تقلیدحتی توان برگزاری یک امتحان را نداشت و صدای طلاب در قم هم منتشر نمی شد اما امروزه درهای تمام شبکه های دنیا به روی حوزه علمیه گشوده شده است؛ بنده از عظمت مسؤولیت و انتظارات شب ها به خواب نرفته ام و دنیای طلبگی این گونه است.
آیت الله اعرافی ادامه داد: تحول در حوزه علمیه نیازمند زمان است، اما اصل برای طلاب درس خواندن است و مراقب باشید امور حاشیه ای شما را از درس خواندن غافل نسازد زیرا اگر خود طلبه برای درس خواندن تلاش نکند تفاوتی ندارد کتاب حلقات تدریس شود یا کفایه.
وی اضافه کرد: نیاز های فراوانی در این کشور وجود دارد که پاسخی برای آنها فراهم نشده و ریشه بر طرف کردن تمام این نیازها مطالعه فراوان است؛ البته اهل نظریه پردازی و نقد باشید که چنین چیزی نشان دهنده نشاط در حوزه علمیه است و تاکنون نیز صد ها طرح در زمینه تحول درحوزه برای بنده ارسال شده که از همه این عزیزان قدرانی می کنم./1324/پ202/ج