حیا از دین و ایمان جامعه صیانت میکند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حشمت الله قنبری استاد دانشگاه و کارشناس معارف اسلامی در جلسه سخنرانی خود که شامگاه سه شنبه در حسینه مکتب الزهرا(س) برگزار شد با بیان اینکه حیا یکی از ویژگی انسان است که دیگر موجودات از آن بی بهره اند، گفت: این خصوصیت از ایمان و دین متدین صیانت می کند و یک جامعه بی حیا نمی تواند یک جامعه دینی باشد، در گذشته جوامعی بودند که در مقابل امیرمومنان(ع) می ایستادند و می گفتند خداوند علی(ع) را از بین ببرد زیرا با فقاهت و عدالت و امامت امیرمومنان(ع) مشکل داشتند.
وی ادامه داد: آن جوامع به دلیل نداشتن حیا بی دین شده بودند، حیا سه رکن اساسی دارد، انسان عمل کننده یک رکن است، فاعل و انسان عامل و برخوردار از حیا پاسدار دین خویش است و رفتن به سوی گناه را در شان خویش نمی بیند.
قنبری با بیان اینکه رکن دوم خصوصیت حیا ناظر است، اظهار داشت: ناظر یعنی فردی که می بیند و قدرت تمییز دارد، آن فردی که تحت تربیت دین و اولیا دینی است نگاه ویژه دارد، در خانه پدر و مادر ناظر هستند، والدینی که در حریم خانه حاضر می شوند، مشغول به خویش بوده و ناظر نیستند نمی توانند یک نظام دارای حیا را اداره کنند.
وی افزود: اگر نظارت والدین در خانه وجود داشته باشد فرزندان نظارت خداوند را متوجه می شوند و در مقابل اگر این نظارت وجود نداشته باشد انسان نظارت خدا را منکر می شود.
استاد دانشگاه در بخش دیگری از سخنان خود تاکید کرد: نظارت باید محترمانه باشد، وقتی خداوند بر رفتار انسان نظارت می کند این نظارت محترمانه است و خداوند گناه بنده را آشکار نمی کند، یک پدر نیز باید اینچنین نظارتی داشته باشد، اهل خانه باید به پدر خانه تکیه کنند، مرد یک خانواده زمانی می تواند توقع راستگویی داشته باشد که خودش راستگو باشد.
وی ادامه داد: برخی از والدین فقط به دنبال عیب جویی از فرزند خویش هستند، این رفتار صحیح نیست، پدر و مادر باید فرصت اصلاح به فرزندان خویش بدهند، اگر پدر در خانواده محترم نباشد نظام خانواده محترم نخواهد بود.
قنبری با بیان اینکه یکی از ویژگی های نظارت این است که باید موثر باشد، تصریح کرد: حضور موثر به این معنا است که اعضای یک خانواده همواره با یکدیگر و همسو باشند، زمانی که پدر همراه با فرزند خویش در جلسه سخنرانی حاضر شوند به فرزند این موضوع القا می شود که حضور در جلسات بسیار مطلوب است.
استاد دانشگاه با بیان اینکه برخی برای اثبات موجودیت خویش دیگران را تحقیر و نابود می کنند، گفت: یک نظارت مطلوب باید استمرار داشته باشد، یکی از مشکلات که برخی از بانوان دارند این است که می گویند تا کی باید غذا درست کنم؟ زمانی که این سخن به میان می آید بنیان خانواده متزلزل می شود و بی حیایی در فرزندان بوجود می آید.
وی ادامه داد: در میان واژگان اسلامی حیا و تقوا معنایی نزدیک دارند، در تقوا انسان قدرت خدا را درک می کند، از مجازات ترس دارد که این مطلوب است، اما حیا اینگونه نیست و انسان با حیا رعایت خوبی ها را می کند و خدا را ناظر می بیند.
قنبری افزود: همه انتظار دارند خدا تمام نعمت هایش را برای ما ارزانی کند، انسان باید برای براورده کردن حاجات خویش کمتر به انسان های کریم در اطراف خویش مراجعه کند زیرا که خداوند کریم برای او بس است./202/811/ب1