تبیین احکام وقف در نماز جمعه تهران
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام گواهی کارشناس مسائل شرعی و فقهی امروز در بیان احکام پیش از خطبه های نماز جمعه تهران با اشاره به مسائل درباره وقف گفت: در روایات از وقف به عنوان صدقه جاریه نام برده شده است.
وی افزود: وقف دارای ثواب بسیاری است که امام صادق(ع) فرمودند وقتی انسان از دنیا می رود پرونده او بسته می شود الا این این که سه چیز از او باقی می ماند که عبارت از صدقه جاریه، فرزند صالح و سنت و رویه نیک است.
کارشناس مسائل شرعی با بیان این که وقف این است که انسان ملکیت خود را از چیزی سلب کرده و منفعت آن را در راه خدا و خیر قرار دهد، اظهار داشت: وقف به دو قسم عام و خاص تبدیل می شود، وقف عام این است که استفاده کنندگان از موقوفه فرد یا گروه خاصی نیستند همانند این که انسان زمینی را برای مسجد وقف کند.
وی ادامه داد: وقف خاص این است که انسان زمین یا مغازه را وقف کند و از منافع آن برای گروه خاصی مثل ایتام استفاده شود، از شریط وقف این است که انسان عاقل و بالغ باشد، با اختیار وقف کند و ممنوع از تصرف در اموال خود نباشد.
حجت الاسلام گواهی با بیان این که چیزی که در اختیار دیگران باید قابلیت وقف ندارد، ابراز داشت: صیغه وقفه باید با الفاظی باشد که بیانگر وقف کردن باشد، شرط دیگر عبارت ازدائمی بودن وقف است، نمی توان گفت که چیزی را موقتا وقف می کنم.
وی عنوان کرد: بنابر احتیاط وقف باید منجز بوده و مشروط به شرطی نباشد، وقف باید برای دیگران باشد، واقف باید مال وقف شده را به حاکم اسلامی یا متولی وقف تحویل دهد، نماینده حاکم اسلامی در امروز سازمان اوقاف و امور خیریه است، اگر قبل از تحویل فوت کند وقف باطل می شود.
کارشناس مسائل شرعی خاطرنشان کرد: پس از این که واقف مالی را وقف کرد نمی تواند عنوان آن را تغییر دهد، مثلا زمینی که برای حسینیه وقف و صیغه آن خوانده شده دیگر نمی تواند برای مسجد وقف کند./1323/202/ب3