۲۷ دی ۱۳۹۵ - ۲۳:۰۰
کد خبر: ۴۷۴۳۲۱
آیت‎الله جوادی آملی:

اگر امام خمینی مثل بقیه علما بود، فقط مشکل خودش را حل می‎کرد

حضرت آیت‎الله جوادی آملی گفت: اگر کسی قائم به عقل و قائم به علم بود، جامعه را اصلاح می‎کند، وگرنه کارش می‎شود همچون علمایی که می‎گویند ما حرف خود را گفتیم و اثر نکرد، اگر بخواهیم جامعه اصلاح شود، با علم تنها نیست، اگر حضرت امام(ره) هم مثل سایر علما بود، فقط مشکل خودش را حل می‎کرد.
آیت الله جوادی آملی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حضرت آیت‎الله عبدالله جوادی آملی، امروز در درس خارج تفسیر خود در مسجد اعظم در تفسیر سوره مبارکه ذاریات با اشاره به جریان عذاب شدن قوم لوط و انواع عذاب‎های الهی گفت: فرمود ما گاه عذاب را از بالا نازل می‎کنیم و گاه این‎که عذاب در بین خود شما ایجاد می‎شود، قرآن فرمود ما سه جور عذاب داریم که ممکن است با هم جمع شود، یا از آسمان عذاب را نازل می‎کند که صاعقه و شهاب سنگ است و یا نوع دوم عذاب است که زلزله و شکافتن زمین و مانند آن است.

وی با قرائت آیه « قُلْ هُوَ الْقَادِرُ عَلَىٰ أَن يَبْعَثَ عَلَيْكُمْ عَذَابًا مِّن فَوْقِكُمْ أَوْ مِن تَحْتِ أَرْجُلِكُمْ أَوْ يَلْبِسَكُمْ شِيَعًا وَيُذِيقَ بَعْضَكُم بَأْسَ بَعْضٍ انظُرْ كَيْفَ نُصَرِّفُ الْآيَاتِ لَعَلَّهُمْ يَفْقَهُونَ»، از سوره مبارکه انعام، خاطرنشان کرد: نوع سوم عذاب اختلاف داخلی است که از هر زلزله و صاعقه و شهاب سنگی بدتر است، فرمود ما شما را به جان هم می‎اندازیم و این به جان هم افتادن هم نوعی عذاب است.

مفسر برجسته قرآن کریم ابراز کرد: این جنگ جهانی اول و جنگ جهانی دوم و مشروطه چیست؟ این اختلاف اگر عذاب الهی باشد از هر صاعقه‎ای بدتر است، اختلاف وقتی با دست خود انسان درست شده باشد، از هر عذابی بدتر است، در همان سوره مائده فرمود اگر کسی تفکر مسیحی و اسرائیلی داشته باشد، بین آن‎ها اختلاف افتاده است، این تفکر تبعیضی یا جبری و مانند آن تفکر یهودی است که مسلمانان گرفتار آن شده است، اسلامی حرف می‎زنند و یهودی فکر می‎کنند، به دلیل آن‎که قرآن، علم، عقل، کلام، حدیث و تفسیر در حوزه مهجور است، برخی اسلامی حرف می‎زنند و یهودی فکر می‎کنند، خیلی‎ها هم هستند که اسلامی حرف می‎زنند و کانتی و دکارتی فکر می‎کنند.

وی بیان کرد: همیشه که عذاب صاعقه نمی‎آید، همین که به جان هم افتادید و هم‎دیگر را لعنت می‎کنید، این هم عذاب است، خداوند برخی گروه‎ها را به جان برخی گروه‎ها می‎اندازد، این سومین عذاب از آن صاعقه بدتر است و حالا ما توقع داشته باشیم شهاب سنگ بیاید؟

حضرت آیت‎الله جوادی آملی با اظهار تأسف از برخی اختلافات داخلی ادامه داد: این کشوری که همه چیز دارد و حجت خدا بر ما بعد از اهل‎بیت(ع) این شهدا هستند، من یک وقت رفتم کنار قبر بعضی از این شهدا که گمنام بودند یا غیرگمنام، شعری نوشته بودند که «گر بشکافند قبر شهیدان عشق، آید از آن کشتگان زمزمه یا حسین»، ما چند هزار از این‎ها داریم، آن‎ها که رفتند با زمزمه یاحسین رفتند و مع ذلک به جان هم می‎افتیم، توقع نداشته باشیم که همه جا سیل و زلزله بیاید.

وی ابراز کرد: اصلا در قرآن تاریخ انبیا نیست، در جریان انبیا هیچ سخن از زمان نیست، گاه نظم تاریخی در گفتن سرگذشت انبیا لحاظ می‎شود و گاه این چنین نیست، از وسط یا آخر داستان گفته می‎شود، مطلب دیگر آن است که قرآن که می‎خواهد قصه انبیا را تعریف کند، اول می‎فرماید که ما می‎خواهیم مطلب مهمی را برای شما بیان کنیم، «هل أتاک ...» که قرآن بیان می‎کند، به همین دلیل است.

استاد برجسته حوزه علمیه قم با قرائت آیه « وَلَقَد تَّرَكْنَا مِنْهَا آيَةً بَيِّنَةً لِّقَوْمٍ يَعْقِلُونَ»، اظهار کرد: قرآن متفکران و عاقلان را گرامی می‎دارد اما می‎فرماید از عاقل کار ساخته نیست، از علما و از عقلا کار ساخته نیست، علما درس می‎گویند و کتاب می‎نویسند، از «لقوم یعقلون» کار ساخته است که قائم به عقل باشند و قائم به علم باشند، علمایی که مشغول درس و بحث هستند مشکل جامعه را حل نمی‎کنند، یک امام راحلی می‎خواهد که مشکل جامعه را حل کند و قائم به علم و قائم به عقل باشد، وجود مبارک حضرت حجت(ع) که می‎آید و جامعه را اصلاح می‎کند، با نام «قائم» جامعه را اصلاح می‎کند، وگرنه علما و عقلا فقط مشکل خودشان را حل می‎کنند.

وی ادامه داد: اگر کسی قائم به عقل و قائم به علم بود، جامعه را اصلاح می‎کند، این می‎شود «لیقوم الناس بالقسط»، وگرنه کارش می‎شود همچون علمایی که می‎گویند ما حرف خود را گفتیم و اثر نکرد، اگر بخواهیم جامعه اصلاح شود، با علم تنها نیست، اگر حضرت امام(ره) هم مثل سایر علما بود، فقط مشکل خودش را حل می‎کرد، اما وقتی می‎خواهد تحول ایجاد کند باید قائم به علم و قائم به عقل باشد و دیگران را دعوت کند، این قیام فیزیکی منظور نیست، ایستادگی منظور است، ولو تو زندان و نشسته باشد، ایستادگی و مقاومت نیاز دارد، یعنی در برابر بیگانه علم شدن مشکل را حل می‎کند./914/پ202/ج1

ارسال نظرات
captcha