سکولاریزم معرفتی بدترین نوع سکولاریزم است

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام والمسلمین علی اکبر رشاد، رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی پیش از ظهر امروز در درس اخلاق که در حوزه علمیه برادران امام رضا(ع) برگزار شد، با بیان این که نباید طلبگی را با دانشجویی مقایسه کرد، بیان داشت: در دانشگاه اصل بر تحصیل علم است در حالی که در حوزه افزون بر تحصیل علم، کسب معنویت و ساخت اخلاق نیز مطرح است.
وی افزود: در طلبگی بیش از آنکه ما به حیث معرفت اهتمام کنیم باید به حیث عمل و ساختار وجودی خودمان توجه کنیم. طلبگی نوعی سلوک عملی است.
استاد اخلاق حوزه علمیه تهران نخستین منزلگاه طلبگی را اخلاص دانست و تصریح کرد: اخلاص نقطه عزیمت طلبگی است. اگر بدون اخلاص بخواهیم حرکت کنیم مسلما خطرناک می شویم. البته این که برخی به کمالاتی دسته یافته و مقاماتی به دست می آوردند بر اساس قاعده حرکت کرده اند.
وی ادامه داد: فرد نمی تواند شانسی به جایی برسد. امام راحل یک نفر بود بر میلیاردها نفر أثر گذاشت ولی آیا ایشان بدون قاعده به این مقامات رسیدند؟ افرادی که مخلص هستند به جایی می رسند و افرادی که بدون اخلاص به جایی می رسند خطرناک می شوند.
وی ادامه داد: البته خیال نکنیم تنها اخلاص کافی است، بلکه باید عمل نیز داشت. فردی مانند شهید مطهری نبوغ داشت که از آن استفاده کرده و به رشد رسید. این گونه نیست اگر فرد نبوغ داشت بدون تلاش نیز به جایی برسد. ابن سینا از نظر استعداد استثنا بود ولی به فعلیت رساندن آن نیازمند عمل بود.
حجت الاسلام والمسلمین رشاد یادآور شد: تعداد زیادی از افراد دارای استعداد بوده ولی به سبب عدم تلاش و بر اساس قاعده عمل نکردن استعدادشان تلف می شود. اگر فرد اسثتنائاتی داشته باشد ولی تلاش و عمل نکند این اسثتنائات هیچ کارآیی نخواهد داشت.
وی بیان داشت: بسیاری از افرادی که به کمال رسیده و در تاریخ شاخص هستند افراد عادی بودند. از این رو خیال نکنیم تنها افراد نابغه به جایی می رسند. اسثتنا نداریم و اگر داریم در استعداد داریم نه عمل.
رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی دومین قاعده در طلبگی را حس حضور یا ذکر یاد کرد و گفت: سکولاریزم دارای مراتب است که سکولاریزم سیاسی بر دخالت نداشتن دین در سیاست تأکید داشته و خفیف ترین مرتبه آن است، البته مهم ترین پایه آن نیز دخالت نداشتن دین در سیاست است.
وی ادامه داد: مرتبه دیگر سکولاریزم اجتماعی است. نوع دیگر سکولاریزم بینشی و معرفتی است. گاهی سکولاریزم معرفتی نیست بلکه سکولاریزم عملی و اخلاقی است. یعنی فرد به وجود خدا اعتقاد دارد ولی در عمل هیچ التزامی ندارد. برای نمونه می گوید ظلم حرام است ولی در عمل ظلم می کند.
حجت الاسلام والمسلمین رشاد عنوان کرد: وجود اگر حس حضور دارد یا به لوازم آن ملتزم است ذکر است ولی اگر چنین حالتی نداشته باشد در حالت معصیت است. به لحاظ وجود شناختی فرد یا در حال عبادت است یا در حال معصیت است. نوع سومی وجود ندارد. حس حضور باید داشته باشیم. یعنی حس کنیم در محضر خدا هستیم وقتی این گونه شد فرد خطا نمی کند.
وی خاطرنشان کرد: انسانی که می خوابد تا بتواند با استراحت کردن برای ذکر و عبادت الهی آماده شود باید دانست که خواب او نیز عبادت است. تحصیل کردن برای نشر معارف قرآن و عترت عبادت به شمار می آید. البته اگر مطالعه فرد برای انجام واجب کفایی باشد فعل او واجب است.
رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تأکید کرد: عالم مسجد است. کلاس درس نیز می تواند مسجد باشد که برای ورود به آن باید دائم الوضو بود./201/993/ب1