هشت ایده درباره «جبهه مردمی»
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از صبح نو، شورای مرکزی «جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی» در ساز و کاری کم سابقه انتخاب شدند و طیف نسبتاً کاملی از همه سلیقههای انقلابی را در خود جای دادند. هر چند که مأموریت این جبهه، فراتر و بسیار فراتر از انتخابات آتی است، ولی این پرسش نزد علاقهمندان به جبهه و آنان که نگران روندهای ناقص اداره امور در کشور هستند، مطرح است که چگونه میتوان ترتیبی داد که این تشکل نقشی تاریخی در انتخابات آتی ایفا کند؟ موضوع تأمل این گفتار آن است که جبهه نوپای نیروهای انقلاب در چند وقت باقی مانده تا انتخابات چه تواند کرد؟
هیچ چیز در این مقطع، مهمتر از «ایجاد توان و تشکیلات برای سازماندهی سریع و کارآمد امور» نیست. وقتی دو ماه مانده به انتخابات، صحنه رقابت شفاف نیست، هیچ چیز مهمتر از توان تحرک سریع در میان تصمیمات خلاقانه یک تیم خوشفکر، مجرب و خلاق نخواهد بود؛ و این ...
... و این، خود تابع دو چیز است؛ یکی تعهد نیروهای انقلاب بر التزام به تصمیمات جبهه صرف نظر از این که این تصمیمات چه باشد، چرا که «خسارت هیچ تصمیم نادرستی در شرایط فعلی بیشتر از خسارت تفرقه نیست». ولی نکته دوم آن است که گر چه اتحاد عمل نیروهای انقلاب مهمترین نکته است، ولی قوه عاقله جبهه نیروهای انقلاب نیز باید فرآیندهای تصمیمسازی خود را هر چه بیشتر و به سرعت، طوری بهینه سازد که احتمال وقوع تصمیمات کمتر سنجیده در آن به حداقل برسد.
... و این، متوقف است بر آن که نوعی نظام تصمیمسازی مبتنی بر «شایستگی» فراهم شود. «شایستگی»، به قابلیتی در قوه عاقله جبهه نیروهای انقلاب اسلامی گفته میشود که بتواند با اعمال مجموعهای از دانشهای مرتبط، مهارتها، تجربهها و تواناییها، انجام تصمیمات را در سطح ثمربخشی صورت دهد. ملاک سنجش «شایستگی» بر این قیاس، انطباقپذیری و سازگاری با تغییرات مدام و مستمر محیط سیاسی است.
مرتبط با مفهوم «شایستگی»، مفهوم «پیوستگی» است، به این معنا که بین فرآیند اتخاذ سیاستها و خواست منابع انسانی و نیروهای پای کار انقلاب اسلامی، همسانی و هماهنگی ایجاد شود، طوری که حاصل تصمیمسازیها، اقدامهای همافزای منابع انسانی باشد.
این، میسر نمیشود، الا آن که قوه تصمیمگیر در جبهه هماهنگی نیروهای انقلاب، آمادگی کامل داشته باشد تا تصویری از مردم ایران، به مثابه انسانهای رشد یافته در ذهن بپرورد، و ورای کلیشههای متداول، با واقعیتهایی که این مردم با آن مواجه هستند، رویاروی شود. به همین دلیل، یک مدل «شایستگی»، باید در مسیر توسعه دائمی قرار بگیرد تا بتواند خود را با شرایطی عمیقاً دگرگون شونده همساز کند. در این راستا یک نکته مهم است؛ این که درست که مردم در حیطه تخصصی سیاست، «نخبه» محسوب نمیشوند، ولی هر یک از آنها در حیطه خود و سیاست آن قلمرو «نخبه»ای هستند که ایشان را قادر به تشخیصهای «درست» در آن حیطه میسازد. در عنوان فرعی جبهه نیروهای انقلاب، یعنی «خیزش عمومی برای بازگرداندن مردم به عرصه کشور» پیداست، باید بار دیگر در جمهوری اسلامی بتوان گفت که دولت از متن مردم برخاسته است.
در نتیجه و مرتبط با تز قبل، قوه عاقله جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی، باید بتواند ضمن آن که تصمیمات خود را در راستای حرف مردم قرار دهد، بلکه باید تصمیمات خود را مجدداً به مردم عرضه کند و دلایل تصمیمات خود را، آن هم به شکلی «وسیع و گسترده و بههنگام» توضیح دهد.
در پایان، برای تحقق مبانی یاد شده، فروع اجرایی را پیشنهاد میکنم تا نتایج لازم به دست آیند:
. ابتدا توصیه میکنم که نیروی حکمران جبهه نیروهای انقلاب اسلامی، «تابع مبانی» باشد. فهرستی از مبانی را در ربط با نیازهای کارکردی در نقشهای مختلف تدارک ببیند، و این چارچوب مبانی را تا تجدید نظر بعدی، هر زمان که باشد، محترم بشمارد.
. توصیه دوم این که از مشاوران خارج از مجموعه که سوابق علمی، عملی و یا حکمی دارند، استفاده برند، تا بر جامعیت تصمیمسازیهای خود بیفزایند؛ بهویژه مشورت با روحانیت مکرم میتواند نقش مهمی در پختگی و سنجیدگی و مردمی بودن اقدامات داشته باشد.
. توصیه سوم این است که سطوح مختلف عملیاتی تعریف شوند، و در آن سطوح هم مبانی معدودی طرح و ابلاغ شود، تا پیوستگیها و شایستگیها عیان شوند.
. در تهیه مبانی فوق، سه اصل «شمول حداکثری»، «ارتباط مؤثر» و «صلاحیتهای ویژه» لحاظ شوند. توضیح این که:
. «الگوهای مبانی» باید طوری تهیه شود که دارای مزیت «شمول حداکثری» باشد، یعنی بیشترین پوشش در به حداکثر رساندن ظرفیتهای مردم را داشته باشد. برای این کار باید چالشهای مهم کارکردی در سطوح مختلف شناسایی شوندو نسبت به ترکیب شایستگیها تصمیم لازم ساخته شود.
. «الگوهای مبانی» باید طوری طراحی شود که ارتباط مؤثر با مردم و ثبت دیدگاه آنها و نیازهایی را که دارند در برنامه قرار دهد. «مردم بهترین ضامن مردمی ماندن این جبهه هستند».
. «الگوهای مبانی» باید صلاحیتهای ویژه احراز کنندگان نقشها را تصریح کنند، و بدین ترتیب، انگیزه مشارکت را بگسترند. (توأم با اقتباسهای آزاد از وبگاه nosratiparsapolymer.com)./1325//102/خ