آیت الله فاضل لنکرانی در دفاع از ولایت فقیه لحظهای آرام نمیگرفت
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، آیت الله علیرضا اعرافی در مراسم دهمین سالگرد ارتحال حضرت آیت الله شیخ محمد فاضل لنکرانی که در مسجد اعظم قم برگزار شد، پس از تسلیت شهادت حضرت فاطمه زهرا(س) اظهار داشت: آیت الله فاضل لنکرانی از مراجع بزرگ جهان تشیع و از خصلت هایی برخوردار بود که امروز نیز برای مردم، جامعه علمی و حوزه های علمیه آموزنده است.
وی گفت: قم در طول قرن های متمادی پایگاه علم و از قطب های بزرگ حوزه های علمیه بوده است اما این شهر در قامت جدید و به شکل حوزه نوین سابقه 95 ساله دارد.
مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور تصریح کرد: در سال 1300 شمسی آیت الله حائری به قم مهاجرت کرد و بنیان این حوزه را گذاشت و اکنون حوزه علمیه قم در آستانه صدمین سال خود قرار دارد.
وی افزود: با مراجعه به تاریخ این حوزه خواهیم دید که قم ادوار مختلفی را گذرانده است که یک دوره، دوره تأسیس حوزه است که آیت الله حائری از اراک به قم مراجعت کرد و این حوزه قریب به 15 سال در سخت ترین شرایط سیاسی کشور در دوران رضاخان به واسطه این مرد بزرگ قم پایه ریزی شد و حوزه جدید در 15 سال حیات آیت الله حائری، شاگردانی را جذب کرد که در درون حوزه چهره های بزرگی پرورش یافتند.
امام جمعه موقت قم اظهار داشت: دوره دوم حوزه، یک دوره چند ساله کوتاهی است که آیات ثلاث و مراجع سه گانه قم آن را اداره می کردند و دوره سوم آن، دوره نسبتا بزرگ که تقریبا ربع قرن بوده است که مرحوم آیت الله بروجردی زعامت آن را به عهده گرفت.
وی افزود: در این دوره پیش رفت حوزه بزرگ قم تثبیت شد و شاگردان بیشتری در حوزه جمع شدند و آثار و برکات حوزه قم جدید گسترش پیدا کرد و پس از این عالم، عصر جدید توسعه قم آغاز شد و در مرحله ای که امام خمینی(ره) و آیت الله گلپایگانی(ره) و غیره عزامت قم را به عهده گرفتند؛ عصر پنجم، دوره پیروزی انقلاب است.
رییس جامعه المصطفی العالمیه گفت: پس از ارتحال آیت الله بروجردی(ره)، شاگردان پرورش یافته قم و حوزه، زعامت حوزه را به عهده گرفتند و عصر شکوفایی قم آغاز شد؛ در این دوره امام راحل و آیت الله گلپایگانی و مراجعی که پرورش یافتگان قم بودندف به زعامت رسیدند و نسل دوم مراجع تربیت یافته قم، مراجعی هستند که امروز در محضرشان هستیم و در پیشانی این مراجع، شخصیتی مثل آیت الله فاضل لنکرانی(ره) قرار دارد که پرورش یافته حوزه قم است.
انتشار تقریرات درس آیت الله بروجردی توسط آیت الله فاضل لنکرانی در 23 سالگی
آیت الله اعرافی اظهار داشت: آیت الله فاضل لنکرانی(ره) که از بزرگان مراجع و پیشگامان انقلاب بودند، ویژگی هایی دارند که از جمله آنها بهره مندی از اساتید درجه یک قم است؛ این عالم، از یک سو در جوانی در محضر آیت الله بروجردی(ره) کسب علم کرده بود؛ وی کسی بود که در کمتر از 20 سالگی در درس آیت الله بروجردی(ره) حضور می یافت و در 23 سالگی تقریرات درس آیت الله بروجردی(ره) توسط آیت الله فاضل لنکرانی(ره) منتشر شد و آیت الله بروجردی نسبت به ایشان ارادت داشت.
وی با اشاره به جایگاه علمی آیت الله فاضل لنکرانی(ره) گفت: دومین ویژگی این عالم، جامعیت علمی ایشان بود؛ تخصص اصلی این عالم، تسلط بر فقه و اصول بود و در این زمینه دارای آثار فراوانی بود، اما همزمان با مدارج عالی فقهی و اصولی، در فلسفه، تفسیر و معارف الهی کارکرده و از خود آثاری در این زمینه ها به جای گذاشته بودند و در علوم گوناگون حوزه دستی داشتند و به مراتب عالی علمی نائل شده بودند.
مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور تدریس را سومین ویژگی آیت الله فاضل لنکرانی(ره) عنوان کرد و اظهار داشت: مقوله تدریس و پرورش شاگردان مقوله ای کاملا ویژه در این عالم است؛ عالم بزرگ بودن برای مدرس خوب بودن کفایت نمی کند؛ مدرس خوب بودن، عطیعه بزرگ الهی به شمار می رود که در این عالم مجسم بود؛ بنده سال ها از وجود این عالم بهره برده ام که مقام تدریس این عالم مقام والایی بود و از نوجوانی مدرس بود و در سنین جوانی شاگردان متعددی در دروس سطوح ایشان شرکت می کردند؛ کلاس های درس آیت الله فاضل لنکرانی(ره) از معدود دروسی حوزه به شمار می رفت که پر رونق بود و سخت ترین مسائل درسی در کنار ایشان، با بیان شیوه به راحتی منتقل می شد.
وی با بیان این که تألیف و نگارش ویژگی دیگر آیت الله فاضل لنکرانی(ره) بود، افزود: این عالم، فقیهی بزرگ، مدرسی توانا، نویسنده ای زبردست و مؤلف متبهر بود؛ امروز حوزه های علمیه بر سر دوره فقهی و اصول و آثار ایشان نشسته اند.
آیت الله فاضل لنکرانی(ره) از پیشگامان انقلاب و نهضت شکوهمند انقلاب اسلامی بودند
امام جمعه موقت قم اظهار داشت: ویژگی دیگر آیت الله فاضل لنکرانی(ره)، مبارز بودن ایشان بود؛ این عالم از پیشگامان انقلاب و نهضت شکوهمند انقلاب اسلامی بودند؛ در کنار تدریس، تحقیق، تألیف و پرورش شاگردان، از مبارزان اول انقلاب بود و مبارزه را از استاد خود، امام راحل فرا گرفته بود و مشقت های فراوان را تحمل کرد؛ در حوزه علمیه قم از معدود شاگردان امام خمینی(ره) بود که در تبعید امام راحل، مشعل مبارزه را بر دوش گرفت و نگذاشت یاد امام راحل و انقلاب خاموش شود.
آیت الله اعرافی اظهار داشت: در کنار علم و روحیه مبارزاتی، یک مدیر در تراز بالا در حوزه بود؛ که از جمله آن ها در تأسیس جامعه مدرسین و شورای مدیریت حوزه بود؛ این عالم آثار زیادی را از خود برجای گذاشت؛ در کنار مرجعیت در مدیریت هم پیشگام بود؛ امروز مرکز فقهی ائمه اطهار از یادگارهای این مرجع به شمار می رود و روحیه زعامت، مدیریت و ساماندهی به کارها در کنار ابعاد علمی و انقلاب داشت.
وی گفت: ویژگی دیگر آیت الله فاضل لنکرانی(ره)، داشتن روحیه اجتماعی و اخلاق نیکو بود؛ کسی که در کنار ایشان می نشست، آن خلق زیبای و جاذبه اخلاقی این عالم، فرد را جذب می کرد؛ امکان نداشت که کسی با ایشان بنشیند و در شعاع جاذبه اخلاق ایشان قرار نگیرد.
مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور تصریح کرد: آیت الله فاضل لنکرانی از نگاه سیاسی و بین المللی خوبی برخوردار بود؛ حقیقتا مسائل سیاسی را درک می کرد و در عرصه های سیاسی نظر سنجیده داشت و در عین حال روحیه بین المللی داشت؛ از سراسر جهان مطلع بود و رویکرد جهانی داشت و در اقداماتی که انجام می داد، توجه به بیرون از مرزها داشت.
وی با بیان این که آیت الله فاضل لنکرانی مدافع حریم حوزه های علمیه بود، افزود: این عالم به حوزه، مرجعیت و ولایت فقیه و ارکان دین مردم عنایت خاص داشت؛ در دفاع از ولایت فقیه لحظه ای آرام نمی گرفت و در قبل و عصر مرجعیت خود و در دوران رهبری امام راحل و رهبر معظم انقلاب بر اصل ولایت فقیه و هدایت جامعه به دست ولی فقیه تأکید داشت.
آیت الله فاضل لنکرانی پرچمدار توجه جامعه به خاندان اهل بیت بود
امام جمعه موقت قم اظهار داشت: ویژگی دیگر ایشان، عشق به اهل بیت(ع) بود و پرچمدار توجه جامعه به خاندان اهل بیت(ع) بود و علاقه ویژه ای به حضرت فاطمه زهرا(س) بود و از پیشگامان و احیاگر فاطمیه بود و در این راستا اطلاعیه می دادند و مراسم ها گرفتند.
وی گفت: حضرت فاطمه زهرا(س) بی مانند بود و همیشه برای ما الگو است؛ نه تنها برای مردم، بلکه امام زمان می فرمایند که برای من فاطمه الگو و اسوه است؛ عبادت آن حضرت از ابعاد دیگر آن حضرت بود و در این راه به حدی پیش رفته بود که حسن بصری می گوید که در امت پیامبر اسلام(ص) کسی به عبادت فاطمه نبود.
آیت الله اعرافی اظهار داشت: معرفت و دانش حضرت فاطمه زهرا(س) دارای مصحفی است که امروز خدمت امام زمان(عج) قرار دارد؛ حضرت زهرا(س) قطب علم الهی و معارف نورانی بود.
وی گفت: عصمت و عفاف و حجاب، خانه داری آن حضرت، تربیت فرزندان و داشتن شخصیت سیاسی و اجتماعی از دیگر ویژگی های حضرت فاطمه زهرا(س) به شمار می رود.
مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور تصریح کرد: در یک فرصت عجیب تاریخی، نقش بی نظیر تاریخی ایفا کرد؛ اگر حضرت فاطمه(س) قد برافراشته نبود، گفتمان امامت و ولایت محو می شود و احتمال این بود که اساس امامت خدشه دار شود و راه های هدایت خاموش شود و در این راه، با علم و شجاعت و مظلومیت خود وارد این میدان خطیر شد و در نهایت پیروز شد./822/ 201/ص