اشتباهات راهبردی
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از روزنامه «رسالت»، سیدمسعود علوی در سرمقاله این روزنامه نوشت:
اشتباهات راهبردی دولت یازدهم به ویژه در حوزه دیپلماسی خارجی باید زیر چکش نقد دیپلمات های برجسته کشور قرار گیرد. یکی از مأموریت های دولت یازدهم رفع تهدیدهای نظامی و برداشتن گزینه نظامی روی میز بود. یک بررسی سطحی پیرامون رویدادهای منطقه و جهان نشان می دهد این تهدید به طور بالقوه وجود دارد. آمریکایی ها با روی کار آمدن ترامپ، در حال تدارک یک جنگ نیابتی علیه ایران اسلامی توسط عربستان هستند. همان طور که 36 سال قبل با تحریک صدام، به او قبولاندند که یک جنگ تمام عیار را به نیابت از آمریکا و رژیم صهیونیستی راه بیندازد.
سه سال پیش که دولت عزم حل مناقشات هسته ای با 1+5 را داشت، رئیس جمهور قبل از اعزام تیم برای مذاکرات اعلام کرد؛ «خزانه مملکت خالی است!» این اظهار عجز و ضعف نه تنها واقعیت نداشت بلکه دشمن را تحریک کرد تا از موضع بالاتر نسبت به ما وارد مذاکره شود. در طول مذاکرات یک بار هم رئیس جمهور گفت؛ «همه چیز ما به برجام مربوط است حتی آب خوردن ما!» حال آنکه این گزاره هم صحیح نبود، اما باز نوعی اعلام عجز بود. این مواضع نه تنها مشکلات ما را در برجام حل نکرد بلکه به دشمن کمک کرد کالای برجام را به ما گران تر بفروشد.
رئیس دیپلماسی خارجی ما هم یک بار در دانشگاه تهران به این جمله تفوه نمود که؛ «اگر آمریکا اراده کند در عرض چند دقیقه کل امکانات نظامی ما را منهدم می کند» و چندی بعد هم یکی از مشاوران رئیس جمهور در بیان ضعف های اقتصادی ما گفت؛ «ما تنها در بخش آبگوشت بزباش و... می توانیم با غرب رقابت کنیم!»
موضع گیری و بیان چنین سخنانی از سوی مقامات دولت به دور از حکمت سیاسی و تدبیر دیپلماتیک بود. این مواضع، دشمن را تحریک می کند که برخورد سخت را به جای نرم در دستور کار خود قرار دهد.
مقام معظم رهبری در دیدار مسئولان راهیان نور فرمودند:
- علت شروع جنگ تحمیلی این بود که دشمنان در ما احساس ضعف کردند.
- این یک قاعده کلی است که احساس ضعف موجب تشویق دشمن به حمله می شود.
این یک واقعیت است. از آن هنگام که جمهوری اسلامی توانایی های نظامی خود را ارتقا داد، دشمن سنگر به سنگر عقب نشینی کرد و سراغ تدارک جنگ نرم رفت.
اما اشتباهات راهبردی دولت یازدهم و دادن علامت های غلط به رقیبان منطقه ای و جهانی جمهوری اسلامی، دوباره آنها را به طمع انداخت که گزینه پوسیده نظامی را به رخ ما بکشند. علت اینکه آمریکایی ها در طول مذاکرات هسته ای و پس از آن حتی در زمان ترامپ که حال جنگیدن ندارند، گزینه نظامی را به رخ ما می کشند، همین خبط عظیم سیاسی و دیپلماتیک است. همچنین علت اینکه ما در مذاکرات و برجام به گفته مقامات دولتی، دستاورد «تقریباً هیچ» داریم، همین است و نیز در حوزه اقتصادی هم همین طور. دولت به جای تکیه بر توانایی های شگرف ملت ایران و ذخایر عظیم روزمینی و زیرزمینی کشور، بارها اظهار ضعف کرده و این بهانه ای برای فشار بیشتر به ملت ایران شده است.
دیروز ترامپ، ایران را جزء 6 کشوری که اتباع آنها از ورود به آمریکا منع شده اند، اعلام کرد. آمریکایی ها قبلاً با جلوگیری از ورود سفیر معرفی شده از سوی دولت یازدهم برای نمایندگی در سازمان ملل، ارزش پاسپورت ایرانی را به ما ابلاغ کردند! این بار با این تصمیم ترامپ معلوم شد مذاکرات برجام نه تنها ارزش پاسپورت ایرانی را در مرتبت قبل از مذاکرات حفظ نکرده، بلکه آن را در حد توهین آمیزتری فروکاهیده است. اخیراً مؤسسه تحقیقاتی نوماد کاپیتالیست با سنجش میزان ارزش و اعتبار پاسپورت 199 کشور جهان، ایران را در رتبه 191 قرار داد!
آمریکایی ها به این توهین هم اکتفا نکردند و در گزارش سالانه وزارت خارجه در مورد ادعای نقض حقوق بشر حتی انتخابات سال 92 را که آقای روحانی منتخب ملت ایران است زیر سؤال بردند و با ادعای نقض حقوق بشر، دموکراتیک ندانستند!
این بی پروایی های دشمن، ناشی از چیست؟ ناشی از آن است که برخی فکر می کنند اگر با خصم، مهربان و با دوستان در داخل، عصبانی و غضبناک باشند، دشمن با آنها راه خواهد آمد و از فشار خود می کاهد. حال آنکه این موضع نه تنها جواب نداده بلکه اوضاع را بدتر از گذشته کرده است.
به نظر نگارنده، رئیس دولت لازم است حتماً پاسخ این اهانت آمریکایی ها نسبت به ملت ایران و منتخب ملت ایران در سال 92 را بدهد.
خبر ناگوار دیگری که از این دست عقب نشینی های دولت در برابر دشمن رسیده، این است که نیویورک تایمز اعلام کرده دادگاهی در لوکزامبورگ 6/1 میلیارد دلار از دارایی های بانک مرکزی را توقیف کرده است به این بهانه که چند آمریکایی در قضایای نبردهای رژیم صهیونیستی با حماس و حزب الله به درک واصل شده اند. خانواده های این معدومین که قبلاً شکایات خود را به دادگاه های آمریکا می بردند، اخیراً به دادگاه های اروپا شکایت برده و حکم توقیف اموال ایران را به بهانه خونبهای آنان گرفته اند! این مفتضحانه ترین برخوردی است که می توان شاهد بود. در طول جنگ تحمیلی و پس از آن اصلاً غربی ها جرأت نمی کردند از این حرف ها بزنند. همین طور پیش برود، آمریکایی ها فردا یک کیفرخواست علیه ملت ایران صادر می کنند و جنگ های داخلی آمریکا در یکصد سال اخیر را به ایران نسبت داده و از ما طلب خسارت خواهند کرد!
مسئولان دیپلماسی کشور باید بپذیرند با این اشتباهات راهبردی، دشمن را در دشمنی اش جری تر کرده اند و اگر نبود قدرت نمایی ارتش و سپاه و نیروهای مسلح ایران، و اگر نبود ضرب شست حزب الله و حماس در مجازات رژیم صهیونیستی در نبردهای 33 روزه و 52 روزه و 8 روزه، و از همه مهم تر اگر نبود هل من مبارز طلبیدن ملت ایران در تظاهرات روز قدس و 22 بهمن، معلوم نبود کار مخاصمه آنان با ملت ایران به کجا می کشید؟!
ماشین تبلیغات انتخاباتی دولت نباید مرتکب این اشتباه شود که واقعیت های انکارناپذیری را که مثل روز روشن است، تخطئه کند. واقعیت این است که اگر یک قدم عقب بنشینیم، دشمن صد قدم جلو می آید اما اگر 10 قدم جلو برویم دشمن قطعاً از مقابله با ما منصرف می شود. اوضاع موصل و حلب شاهد این ادعاست. ما از دولت می خواهیم از مواضعی که باعث می شود دشمن به فشار بیشتر ترغیب شود، پرهیز کند. اگر در این مورد کوتاهی کند، بداند ملت حتماً این کاستی را با موضع درست و بجا در انتخابات آینده برطرف می نماید./1325//102/خ