علت مذاکره آیت الله بروجردی با شیخ شلتوت
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا آیت الله سیدمحمدجواد علوی بروجردی در پیش کنگره بزرگداشت آیت الله بروجردی که پیش از ظهر امروز در سالن همایش مدرسه علمیه امام موسی کاظم(ع) برگزار شد با اشاره به اهمیت بالای اندیشه تقریبی آیت الله بروجردی عنوان کرد: موضوع تقریب یکی از اقدامات اساسی و بزرگی بود که ایشان به آن می بالیدند و ارزش زیادی برای آن قائل بودند.
وی افزود: این حرکت تقریبی قبل از وی آغاز شده بود و بزرگانی مانند مرحوم کاشف الغطاء در این راه قدم برداشته بودند و شیخ محمد تقی قمی نیز قبل از اینکه آیت الله بروجردی این موضوع را بیان کند به مصر رفت و این مرجع بزرگ، حرکت آیت الله قمی را تأیید کردند.
استاد درس خارج حوزه علمیه تصریح کرد: حرکت آیت الله بروجردی حرکت تقریبی را عظمت بخشید و در قاهره مجلس تقریبی شکل گرفت که بیش از 70 تن از علمای اهل سنت، شیعه و علمای سیاسی تأثیر گذار در آن حضور داشتند که هدف آن بررسی مسائل مختلف جهان اسلام و فتاوایی بود که در سطح عام در جهان اسلام تأثیرگذار بود.
وی اضافه کرد: در واقع آیت الله بروجردی به گفته خودشان کار ناتمام سید مرتضی علم الهدی را انجام داد و آن هم رسمیت مذهب شیعه جعفری اثنی عشری در بزرگترین مجمع علمی اهل سنت یعنی الازهر بود.
آیت الله علوی بروجردی با بیان مبانی نظری تقریب در نظر آیت الله بروجردی خاطرنشان کرد: این مرجع بزرگ می گفتند که شیعه در دنیای اسلام در اقلیت است اما برای تمام دنیا و درباره قرآن و سنت حرف اساسی دارد و ما برای ارائه این زبان گویا نیازمند تریبون هستیم.
وی ادامه داد: ایشان اعتقاد داشتند که باید برای این کار، روابط ما با دیگر مذاهب تعریف شود و برای این موضوع روی حدیث ثقلین دست گذاشتند چرا که ما از این حدیث امامت و ولایت را می فهمیم اما اگر دیگران این معنا را درک نکنند، به دلیل تواتر این حدیث در میان فریقین، می توان روی آن کار کرد.
استاد درس خارجه حوزه علمیه خاطرنشان کرد: اثبات امامت و ولایت از طریق حدیث ثقلین موضوعی کلامی است که ما بر روی آن استوار مانده ایم و سخن ما پیرامون این حدیث، همان سخن بزرگان و علمای شیعه است.
وی با بیان روش استفاده آیت الله بروجردی از این حدیث در جهت اثبات مرجعیت علمی اهل بیت(ع) ابراز کرد: آیت الله بروجردی عنوان می کردند که ممکن است عده ای نپذیرند از این حدیث استفاده و استظهار امامت و ولایت شود که غیر شیعیان از این جمله هستند و باید طبق دلیل خود آنها حجیت قول عترت که در کنار کتاب آمده است اثبات شود که این یک موضوع اصولی است.
آیت الله علوی بروجردی اضافه کرد: بر اساس همین موضوع اگر علمای اهل سنت امامت و ولایت را قبول نداشته باشند، حجیت قول عترت را باید بپذیرند و روی همین موضوع با شیخ شلتوت، شیخ الازهر مکاتبه کردند.
وی تأکید کرد: آیت الله بروجردی اهل بیت(ع) را رمز تقریب و وحدت می دانستند و معتقد بودند اگر تقریبی قرار است شکل بگیرد بر محور اهل بیت است که البته این به معنای دست برداشتن از اعتقادات شیعه نیست چراکه ما معتقدیم اسلام اصیل و مکتب راستین اسلام، مکتب تشیع است.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه با اشاره به تأثیر تفکر تقریبی آیت الله بروجردی اظهار کرد: این سخن آیت الله بروجردی تأثیر عجیبی در مصر داشت به طوری که بعد از آن کتاب مجمع البیان با مقدمه شیخ مجید سلیم شیخ الازهر و کتاب المراجعات نیز با دستور شیخ شلتوت چاپ شد و کتاب مختصر النافع نیز بارها در آنجا به چاپ رسید.
وی در پایان خاطرنشان کرد: آن عالم بزرگ اعتقاد داشت که باید در تمام مجامع علمی جهان حاضر باشیم و معارف اهل بیت(ع) را تبلیغ کنیم و مسجد هامبورگ نیز با همین رویکرد توسط ایشان ساخته شد./872/پ202/ی