چند خبر کوتاه از حوزه علمیه خراسان
به گزارش خبرگزاری رسا در مشهد، حجت الاسلام محمدجواد نظافت، مدیر مدارس علمیه حضرت مهدی(عج) گفت: خدا را شکر میکنیم که توفیق پیدا کردیم در راستای ترویج فرهنگ اسلامی که بهترین راهش تربیت طلاب بصیر و آگاه و باتقواست، گام دیگری برداریم و با موافقت مرکز مدیریت حوزه علمیه خراسان و شخص آیت الله عاملی، مجوز سفیران هدایت دریافت گردید که نسبت به پذیرش اقدام می شود.
تاسیس چهارمین مدرسه حضرت مهدی(عج) با رویکرد سفیران هدایت
مدیر مدارس علمیه حضرت مهدی(عج) با بیان اینکه معتقدیم، سفیران هدایت پیشانی حوزه هستند، اظهار کرد: این نظام تحصیلی نسبت به طرح بلند مدت هم میتواند مؤثر باشد و پذیرش حوزه علمیه را متحول کند.
وی با تاکید بر اینکه اگر طلاب نظام تنحصیلی سفیران هدایت به خوبی تربیت شوند به معنای واقعی کلمه سفیر هستند و میتوانند آبرو و زینت حوزه علمیه باشند، گفت: این افراد میتوانند دیگران را به حوزه علمیه جذب کنند و پشتوانه طرح بلند مدت باشند.
حجت الاسلام نظافت افزود: هدف ما این است که طلابی را تربیت کنیم که دارای جامعیت بوده و در کنار علمیت و معنویت از کارآمدی، تعامل، نگاه جامع و مقبولیت بالایی برخوردار باشند.
علم و معرفت، عرصه اول در نظام سفیران هدایت
وی با بیان اینکه سواد مبلغ خیلی مهم است، تاکید کرد: مبلِّغ نباید حرفهای سست بزند بلکه می بایست سخنانش محکم، استدلالی و همراه با برهان بوده و قدرت اقناع داشته باشد و با عقول و افکار ارتباط برقرار کند.
حجت الاسلام نظافت یادآور شد: البته در کنار علم به معرفت هم اهمیت میدهیم. ابتدا باید اعتقادات و پاسخگویی به شبهات توسط یک مبلِّغ قوی باشد و به راه خود اعتقاد راسخ و ایمان داشته باشد و به طور کلی در زمینه معارف کلیدی شامل انسان شناسی، خداشناسی، امام شناسی و معاد شناسی و ... هیچ شک و شبههای نداشته باشد.
وی اضافه کرد: ما بر این معارف کلیدی تأکید میکنیم و راهش را هم انس با قرآن، نهجالبلاغه و صحیفه سجادیه قرار میدهیم زیرا بایستی دست مبلِّغان خالی نباشد و از سرچشمه آموزه های دینی بهرهمند شوند و در ضمن آشنایی مبلِّغ با آثار بزرگانی مانند شهید مطهری که از قرآن و نهجالبلاغه استفاده کردهاند، راه بهرهبرداری و فیض به صورت مستقیم از قرآن و نهجالبلاغه را برایش فراهم می کنیم.
مدیر مدارس علمیه حضرت مهدی(عج) عرصه دوم را اخلاق و آداب دانست و خاطر نشان کرد: طلبه محبوب، جذاب و با تخلق به اخلاق و آداب اسلامی مقبولیت و محبوبیت پیدا میکند تا مصداق آیه شریفه إِنَّ الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ سَیَجْعَلُ لَهُمُ الرَّحْمنُ وُدًّا» باشد.
وی با بیان اینکه به مکانیزمهای اجرایی شدن این آیه یعنی «قرار گرفتن محبت طلبه در دل ها» توجه میکنیم، اظهار کرد: طلبه باید فضائل و رذائل را بشناسد و با تخلق به فضائل از رذائل دور شود..
حجت الاسلام نظافت ادامه داد: طلاب علوم دینی به ویژه محصلان سفیران هدایت باید از حیث اخلاق و آداب حرف اول را بزنند.
وی سومین عرصه را معنویت عنوان کرد و با بیان اینکه طلبهها و مبلِّغان باید حظ ویژهای از نماز، قرآن، ارتباط با اهلبیت(ع) و اشک و آه داشته باشند، گفت: طلبهای که خودش معنویت را نچشیده باشد، نمیتواند آن را به دیگران منتقل کند.
حجت الاسلام نظافت ابراز کرد: برای این عرصه اهمیت ویژهای قائل هستیم و به این منظور در مسیر اجرایی شدن این راهبرد طرحهای فراوانی داریم.
وی عرصه چهارم را بصیرت عنوان کرد و آن را به معنای زمان شناسی، جریان شناسی و دشمن شناسی برای یک طلبه خیلی مهم دانست و اظهار کرد: طلبه باید با شناختی که از وضعیت موجود کسب کرده، فریب نخورد و اقدام به هنگامی داشته باشد.
حجت الاسلام نظافت با بیان اینکه طلبه و مبلِّغ باید بتواند جامعه را با نگاه سیاسی تربیت کند و بصیرت سیاسی به آنان بدهد، تصریح کرد: این امر از یک طلبه پذیرفته نیست که بخواهد انقلاب را تنها با شعار ترویج کند بلکه می بایست بتواند با قدرت اقناع بالای خود بدون هیجان و عصبانیت و بلکه با متانت از انقلاب اسلامی دفاع کند.
وی افزود: طلبه علوم دینی باید با ایمان به حقانیت انقلاب که حقانیت اسلام است، روش ترویج و دفاع از انقلاب را یاد داشته باشد.
مدیر مداس علمیه حضرت مهدی(عج) تاکید کرد: اگر کسی اهل نماز شب یا اعلم مردم باشد ولی بصیرت سیاسی نداشته باشد، مواقعی ضربه خواهد خورد و ناخواسته ابزار دست دشمنان میشود.
وی افزود: باید به این نکته توجه کرد که منظور از سیاست، گروه بازی و سیاست زدگی نیست بلکه منظورمان تأکید بر محکمات انقلاب اسلامی است.
حجت الاسلام نظافت عرصه پنجم برای طلاب سفیران هدایت را کسب مهارت دانست و درباره ویژگی های این عرصه، گفت: طلاب علوم دینی و مبلِّغان باید دارای قلمی زیبا، زبانی گویا، آهنگین و پرجذبه، برخوردار از اعتماد به نفس بوده و فقر واژگانی نداشته باشند.
وی با بیان اینکه طلاب و مبلِّغان باید از مهارت ارتباط مؤثر با دیگران برخوردار باشند و بدانند با افراد مختلف چگونه رفتار کنند، اظهار کرد: مهارت های تبلیغی، گویندگی، نویسندگی، تسلط بر فضای مجازی و استفاده از ظرفیت تکنولوژی جدید در راستای آموزش و تبلیغ از دیگر مهارت هایی است که بسیار اهمیت دارد.
تبلیغ، ما به الاشتراک حوزویان است
حجت الاسلام والمسلمین سیدمصباح عاملی، مدیر حوزه علمیه خراسان در دیدار مدیرکل جدید تبلیغات اسلامی خراسان رضوی در محل مرکز مدیریت حوزه علمیه خراسان با اشاره به اینکه مبنای حرکت حوزه انقلابی و پاسخگویی است، ابراز کرد: حوزه انقلابی از جامعیت و کارآمدی منطبق با نیازهای زمان در عرصه فردی و اجتماعی برخوردار است.
وی نخستین کار در عرصه تبلیغ را آسیب شناسی دانست و درباره فعالیت طیف های گوناگون در این زمینه، گفت: طیف های مختلف انقلابی، ضدانقلاب، منحرف و یا سیاسی این عرصه را انتخاب کرده و برای اندیشه ها و تفکرات خود تبلیغ می کنند که به طور مثال تشیع انگلیسی و تسنن و اسلام آمریکایی از جمله فعالیت های گروه های ضدانقلاب و همراه با سیاست های استکبار است.
مدیر حوزه علمیه خراسان با بیان اینکه دغدغه اصلی درباره تبلیغات بدون متولی، متنوع و گوناگون است، اظهار کرد: بحث دیگر درباره کسانی است که از روحیه انقلابی برخوردار هستند و در عرصه تبلیغات فعالیت دارند.
وی توجه به محتوا، روش تبلیغ، نیازسنجی مناسب، مخاطب شناسی و مقتضیات زمان و مکان را مهم ارزیابی و خاطر نشان کرد: عملکرد جزیره ای عامل هدر رفتن توان تبلیغی است که مصداق تمام و کامل اصراف محسوب می شود.
حجت الاسلام والمسلمین عاملی با بیان اینکه اگر قرار باشد نهادهای مختلف به صورت مجمع الجزایر عمل کنند می بایست با محوریتی مانند حوزه علمیه باشد، ابراز کرد: این امر که حوزه علمیه تنها به مسائل آموزشی و پژوهشی بپردازد اشتباه محض است؛ در مدت یک سال گذشته که در عرصه تبلیغ نیز ورود شد، تجربه های ارزنده ای به دست آمد.
وی به تحصیل، تدریس و فعالیت حوزوی حدود 25 هزار طلبه برادر و خواهر و نیز فعالیت حدود 5 هزار طلبه خراسان در عرصه های دیگر اشاره و خاطر نشان کرد: تبلیغ، ما به الاشتراک حوزویان است و این ظرفیت بسیار مهم فرصت خوبی به شمار می آید.
عضو شورای عالی حوزه علمیه خراسان تشکیل بانک نیازسنجی را مهم خواند و یادآور شد: بر اساس این امر، نیازهای خانواده طلاب، جامعه، نظام و.. در عرصه تبلیغ به صورت هدفمند، به روز و کارآمد ارائه می شود.
وی با اشاره به حرکت های خوب و تحولی که با سرعت و همراه با دقت در حوزه علمیه خراسان انجام شده و می شود، کیفیت در تبلیغ را مهم ارزیابی کرد و گفت: شیعه در هیچ زمانی از تاریخ مانند امروز فرصت ابراز و یا نفی نداشته و این فرصت والایی است که حوزه علمیه می تواند با استفاده از ظرفیت و استعدادهای انسانی بالای خود اهتمام ورزد و رشد یابد.
گفتنی است، در این نشست قرار شد میان حوزه علمیه خراسان و اداره کل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی تفاهم نامه ای تدوین و امضا شود.
شبکه کشوری تبلیغ با محوریت حوزه علمیه خراسان راه اندازی می شود
حجت الاسلام لطفیان، مدیر کل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی در نشستی با مدیر حوزه علمیه خراسان، راه اندازی مرکز آموزش جامع برای شبکه تبلیغ کشور با محوریت حوزه علمیه در همجواری مضجع منور امام هشتم را پیشنهاد کرد.
وی با اشاره به ظرفیت گسترده تبلیغ در خراسان رضوی، گفت: نسبت به تربیت و پرورش مبلغان و حضور آنان در این عرصه به حوزه علمیه نیاز است.
مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی افزود: ظرفیت آموزش و پژوهش حوزه علمیه خراسان می تواند به صورتی باشد که نظام خانواده، مسجد، هیئت و ... را پوشش دهد که با تداوم آموزش انجام می شود و مدنظر سازمان تبلیغات اسلامی است.
وی اضافه کرد: انتظار می رود ظرفیت پژوهشی حوزه علمیه خراسان در عرصه عملی در اختیار این اداره کل قرار گیرد و کارهایی مشترک انجام شود.
حجت الاسلام لطفیان با بیان اینکه مسجد و حوزه انقلابی دغدغه اساسی است که نسبت به این امر مهم اهتمام ویژه ای بايد داشت، ابراز کرد: ظرفیت فارغ التحصیلان خواهر نیز موضوعی است که می تواند در میان جامعه بانوان آثار و برکات مناسب و مطلوبی داشته باشد که در برابر تهدیدها و آسیب ها فعالیت خوبی خواهد بود.
وی به نهضت قرآنی سازمان تبلیغات اسلامی نیز اشاره و خاطر نشان کرد: ظرفیت قرآنی مناسب و مطلوبی با رویکرد آموزشی ساختاری در روستاها ایجاد شده است ولی برای رویکرد مفهومی و سبک زندگی قرآنی به همکاری بیشتر حوزه علمیه خراسان نیاز است.
گفتنی است، در این نشست قرار شد میان حوزه علمیه خراسان و اداره کل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی تفاهم نامه ای تدوین و امضا شود./303/864/ب1