چرخ اقتصاد با دعواهای سیاسی به چرخش درنمیآید/ نباید منتقد را مزاحم تلقی کنیم
به گزارش خبرگزاری رسا، حجتالاسلام سید ابراهیم رئیسی کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در برنامه گفتوگوی شبکه خبر و در پاسخ به سؤالی مبنی برای اینکه آیا اسامی اعضای کابینه دولت کار و کرامت را اعلام میکنید، اظهار داشت: افراد فعال در کابینه دولت کار و کرامت باید دو مشخصه داشته باشند. مشخصه اول آن است که اهل کار، کارآمدی و روحیه جهادی و انقلابی بوده و با خستگیناپذیری برای بیکاران و متقاضیان کارآفرینی و زمینه اشتغال، رونق کسبوکار و تولید را رقم بزنند.
وی افزود: دومین مشخصه اعضای کابینه باید رعایت کرامت مردم باشد؛ یعنی ارتباطات فردی، جامعه، ارتباطات درون کشور و ارتباطات خارج از کشور را با نگاه به عزت و کرامت مردم در نظر بگیرند و با همه اقشار بهویژه کارگران، حقوقبگیران، زنان و دختران باعزت و کرامت رفتار کنند.
استفاده از افراد کارآمد در دولت کار کرامت
کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با تأکید بر اینکه شاخص ما برای انتخاب اعضای کابینه متناسب با شعار (( کار و کرامت)) خواهد بود، اظهار داشت: ممکن است فردی چهره سیاسی و خوشنام بوده اما کارآمد نباشد. بنای ما استفاده از این افراد نیست. از سوی دیگر ممکن است فردی عضو جریان سیاسی خاصی باشد اما برای کشور کارآمدی داشته باشد. ما از این افراد استفاده خواهیم کرد.
رئیسی تصریح کرد: تعهد به مردم، نظام جمهوری اسلامی و آرمانهای امام خمینی(ره) و منویات رهبر معظم انقلاب از دیگر شاخصها است. دغدغه او باید همان دغدغه مردم باشد و در این صورت چنین فردی میتواند همکارما شود. کابینه دولت کار و کرامت متشکل از افرادی خواهد بود که از مردم، با مردم و در مردم بوده و ویژگی ارتباط با مردم و کارآمدی را داشته باشند.
وی درباره استفاده از جوانان در کابینه دولت، گفت: بنده بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در 20 سالگی توفیق مدیریت اجرایی پیدا کردم و معتقدم هر جا به جوانان اعتماد کردیم، ضرری ندیدیم.
سامانه ویژه ارتباط با جوانان راهاندازی میشود
کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری تأکید کرد: امام عزیز جوان را باور داشت. امروز هر عرصهای که دست جوان کارآمد بوده، با خلاقیت، نوآوری و ابتکار همراه بوده است. باید به جوانان اعتماد کرده و بنده حتماً این کار را انجام خواهم داد. ما بنا داریم که از جوانان کارآمد در حوزههای مختلف کشور استفاده کنیم و سامانه ویژه ارتباط با جوانان را راهاندازی خواهیم کرد. در آستان قدس رضوی چنین سامانهای برقرارشده و هرروز با دیدگاههای مختلف مواجه هستیم.
ایجاد بانک ایده برای استفاده از دیدگاه جوانان
سیدابراهیم رئیسی افزود: یکی از برنامههای بنده، ایجاد بانک ایده است تا از دیدگاه متخصصان، صاحبنظران و جوانان بهرهمند شویم. یقین داریم که حضور جوانان در عرصههای مختلف کشور راه گشا خواهد بود.
مسئولیت و مدیریت به نزدیکانم واگذار نخواهم کرد
وی در پاسخ به این سؤال که آیا از اعضای خانواده و نزدیکان در کابینه دولت استفاده میکنید، اظهار داشت: علیرغم اینکه اعضای خانواده و نزدیکان بنده از تحصیلات عالیه برخوردار و زنان و مردان خانواده فعالیت اجتماعی داشتهاند اما شیوه بنده در بیش از 30 سال مدیریت این بوده که از نزدیکانم استفاده نکردهام و در آینده نیز بنا ندارم که از نزدیکانم در دولت استفاده کنم. ضمن استفاده از مشورت اعضای خانواده و نزدیکان حتماً مسئولیت و مدیریت به آنها واگذار نخواهم کرد چراکه هم آنها راحتتر خواهند بود وهم بنده بهترمیتوانم وظیفهام را انجام دهم.
کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری درباره استفاده از ظرفیتهای ملی برای ارتباط مناسب با قوای دیگر گفت: برابر قانون اساسی رئیسجمهور بعد از رهبر معظم انقلاب مقام عالی کشور محسوب میشود و اگر نگاه تعاملی به قوا و ظرفیتهای کشور نداشته باشد، کشور دچار مشکل میشود. بنده قطعاً به استقلال قوا معتقدم و قانون اساسی هم این بر این نکته تأکید کرده است.
رئیسی بابیان اینکه رئیسجمهور باید قوای مقننه و قضاییه را در کنار خود ببیند، افزود: اما معنی استقلال قوا این نیست که دستگاهها با یکدیگر همگرایی، همکاری و تعامل نداشته باشند. باید یک تلاش جمعی برای گرهگشایی از مشکلات مردم با تلاش همه بخشها صورت بگیرد تا شاهد ارتقا کمی و کیفی امور کشور باشیم.
درگیری میان قوا مردم را نگران میکند
وی ادامه داد: اگر در یک بخش نارسایی وجود داشته باشد، وظیفه رئیسجمهور این است که این نارسایی را در جلسات سران قوا حل کند. همچنین رئیسجمهور به دلیل جایگاهی که بهعنوان رئیس خیلی از سازمانها و نهادها دارد، میتواند تعامل میان دستگاهها ایجاد کند. کشور ظرفیت این را ندارد که مسائل قابلحل بهجای پیگیری در جلسات به درون جامعه کشیده شود. این درگیریها مردم را نگران میکند و لذا نقش رئیسجمهور در ایجاد تعامل بسیار ممتاز است یعنی ضمن احترام به استقلال دیگر قوا در یک همپوشانی با آنها در ارتقا و پیشرفت امور در کشور مؤثر واقع شود.
باید اختلافات در جلسات سران قوا حل شود
کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه در صورت اختلافنظر احتمالی با دیگر سران قوا آن را چگونه حل خواهید کرد، اظهار داشت: میتوان اختلاف عقیده با قوای دیگر را در نشست روسای سه قوه یا شوراهای عالی نظیر شورای عالی امنیت ملی، شورای عالی انقلاب فرهنگی، شورای عالی فضای مجازی و دیگر شوراها حل کرد. بسیاری از اختلافات باید در جلسات میان سران قوا حل شود و نیازی به عمومی کردن آن نیست.
چرخ اقتصاد با دعواهای سیاسی به چرخش درنمیآید
رئیسی خاطرنشان کرد: گاهی گروههای سیاسی کشمکشهایی در درون جامعه با یکدیگر پیدا میکنند اما باید بدانیم چرخ اقتصاد با دعواهای سیاسی به چرخش درنمیآید و در سالهای اخیر این تجربه را داشتهایم.
وی بابیان اینکه امروز مردم ایران به دنبال رونق اقتصادی و رونق کسبوکار هستند و این میزان فقر مطلق و بیکاری بههیچوجه شایسته کشور نیست، اظهار داشت: بر اساس آمار مرکز پژوهشهای مجلس، شش میلیون و ششصد هزار بیکار در کشور وجود دارد. البته مراکز مختلف آمارهای گوناگونی اعلام کردهاند اما آمار رسمی گویای 12درصد بیکاری است.تا دولت، دولت کار نباشد، نمیتواند برای این جمعیت عظیم شغل ایجاد کند. مگر میتوان با بیتوجهی به حقوق و کرامت مردم کارآفرینی کرد؟
انقلابی گری را عین عقلانیت و تدبیر میدانیم
کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: رفع مشکل فقر و بیکاری ایجاب میکند که به بازیها و دستهبندیهای سیاسی بیتوجه بوده و تنها به دنبال رونق و تولید در اقتصاد کشور باشیم تا فقر از چهره زیبای کشور زدوده شود و بیکاری بهعنوان یک دغدغه مردم از بین برود.فضای کشور باید مملو از تولید،اشتغال و نوآوری شود.
رئیسی در پاسخ به این سؤال که چه میزان از روحیه انقلابی گری برخوردارید گفت: باید شبههای برطرف شود. برخی فکر میکنند انقلابی گری به معنای کار بدون تدبیر و عقلانیت است درحالیکه ما انقلابی گری را عین عقلانیت و تدبیر میدانیم. اینکه برخی انقلابی گری را مساوی کار احساسی و سطحی میدانند، درست نیست . انقلابی گری با نگاه به منافع آینده و منافع طولانیمدت کشور رقم میخورد.
درجا زدنها به دلیل مدیریت غیر پویا بوده است
وی ادامه داد: بنده، اعضای کابینه آینده و مدیران دولت کار و کرامت معتقدیم که بدون یک مدیریت جهادی و انقلابی امکان گرهگشایی از مشکلات کشور وجود ندارد.مدیریت جهادی میتواند ضمن رفع مشکلات و آسیبها شغل و کارآفرینی ایجاد کند. اگر در عرصه نانو تکنولوژی، فناوری، هوا و فضا و حوزه ماهواره موفق بودهایم به دلیل مدیریت جهادی و انقلابی بوده است.در مقابل هر جا درجا زدهایم به دلیل مدیریت غیر پویا بوده است.
میتوانیم فقر و بیکاری را ریشهکن کنیم
کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: نمیشود، امکانات نداریم، بودجه کم است، نمیتوان گام برداشت و ... نباید در قاموس مدیریتی ما باشد. فرزندان ایران همواره کار نشدنی را به ما میتوانیم تبدیل کردهاند و ما معتقدیم که ما میتوانیم ترجمان مدیریت انقلابی است. ما میتوانیم فقر را ریشهکن و بیکاری را بهعنوان دغدغه جدی خانوادهها از بین ببریم . ما میتوانیم با تکیهبر تواناییها و ثروت کشور ادارات و سازمانهای کارآمدی داشته باشیم که مردم را از دغدغه بیرون بیاورند. دستیابی به این موارد آرمان یا شعار انتخاباتی نیست بلکه کاملاً قابل تحقق است و ما برای همه این موارد برنامه داریم.
رئیسی در پاسخ به این سؤال که ایفای وظایف رئیسجمهور به توان مدیریتی و اجرایی او باز میگردد یا میزان اختیاراتی که قانون اساسی در اختیار او گذاشته،اظهار داشت: اصولاً باید به اختیارات توجه داشت. رئیسجمهور اختیارات قانونی به عهده دارد که در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بر آن تأکید شده و هر داوطلب ریاست جمهوری باید این اختیارات را بداند.معتقدم همکاری مردم در جهت فعال کردن حوزههای مختلف بسیار مهم است.
لزوم کاهش تصدیگری دولت در اقتصاد
وی تأکید کرد:باید تصدیگری دولت کاهش و نقش مردم در اقتصاد افزایش پیدا کند و دولتشان نظارت، هدایت و حمایت داشته باشد تا مردم بتوانند در حوزه فرهنگ، هنر، اقتصاد و بازار نقشآفرینی کنند. موفقیت یک رئیسجمهور در این است که ضمن توجه به قانون، خلاقیت، ابتکار و نوآوری، کشور را به سمت اهداف عالی سند چشمانداز و برنامه ششم توسعه سوق دهد.
نباید منتقد را مزاحم تلقی کنیم
کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا توان کار کردن با منتقدان خود رادارید،اظهار داشت: انتقاد باید غنیمت شمرده شود نه اینکه فرد منتقد را مزاحم تلقی کنیم. بنده در طول ده سال مدیریت در سازمان بازرسی کل کشور ناظر بر دستگاههای اداری و وزارتخانهها بودم و شعارم این بود که ناظر را بههیچعنوان مزاحم و مچ گیر تلقی نکنیم بلکه ناظر را بهعنوان فرصت و غنیمتی ببینیم که ضمن دیدن نیمهخالی و پر لیوان عیبها و کاستیها را بیان میکند. انتقاد رسانهها، فرهیختگان حوزه و دانشگاه، صاحبنظران و سایر اقشار مردم در جهت پیشرفت کشور نقشآفرین است.
مسدود کردن فضای انتقاد موجب گسترش فساد میشود
رئیسی افزود: اگر دولتی آمد و صرفاً به خاطر یک انتقاد با فلان روزنامه یا نماینده مجلس برخورد کرد یا به دنبال مسدود کردن فضای انتقاد در کشور باشد، شاهد گسترش فساد در کشور خواهیم بود.جلوگیری از رخنه فساد نیازمند نقدپذیری و حضور نقادانه مردم و رسانهها درصحنه است.
وی بابیان اینکه آستان قدس رضوی 70 حسابرس رسمی دارد، اظهار داشت: بنده از بدو مسئولیتم پای حسابرسان خارج از مجموعه آستان قدس رضوی را به داخل آستان بازکرده و تأکید کردم که آنها نیز باید حسابرسی داشته باشند. معتقد بودم که حسابرسی درون سازمان کافی نیست و ما به حسابرسان بیرون سازمان نیز نیازمندیم.
در چهار سال گذشته تمام فرصتها معطل نگاه به بیرون بود
کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به این سؤال که آیا به مردم قول میدهید که برای گشودن گرهها نگاهی به بیگانگان نداشته باشید، گفت: بنده قبل از تعهد به مردم، این تعهد را باخدای خود انجام دادهام و معتقدم باید نگاهی متفاوت به تواناییهای مردم داشت. متأسفانه در چهار سال گذشته تمام فرصتهای کشور معطل نگاه به بیرون بود تا بیگانگان بیایند و مشکلات کشور را حل کنند. هیچ رئیسجمهور، دولت و شرکت بینالمللی بدون در نظر گرفتن منافع خود از مشکلات دیگر کشورها گرهگشایی نمیکند که ما دومین آن باشیم. البته ما در اقتصاد خود حتماً نگاه به بیرون داریم امانگاه به بیرون داریم نه اینکه از بیرون انتظار داشته باشیم برای ما گرهگشایی کند. نگاه ما برای گرهگشایی از مشکلات به دست توانای ملت ایران است و معتقدیم جوانان و مردم با اتکا به توانایی و ثروت کشور میتوانند از مشکلات گرهگشایی کنند.
نگاه ما برای گرهگشایی به درون کشور است
رئیسی با تأکید بر اینکه در درون کشور سرمایه مادی و انسانی فراوانی وجود دارد و نگاه ما برای گرهگشایی به درون کشور است، افزود: مردم عزیز ایران باید بدانند من بهعنوان یک طلبه و فردی که در جایجای مدیریت کشور حضورداشتهام، گرهگشایی را در ضمن تعامل با همه دنیا همراه باعزت و اقتدار میدانم و برای گرهگشایی از مشکلات به درون نگاهدارم. اساس اقتصاد درونزا و بروننگر همین است.
ارتباط با همسایگان از اولویتهای دولت کار و کرامت است
وی درباره اولویتهای سیاست خارجی دولت کار و کرامت، اظهار داشت: اولویت ما ارتباط با همسایگان خواهد بود و باید ارتباطات فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی با کشورهای همسایه را توسعه دهیم. کشورهای منطقه میتوانند به بازار صادرات محصولات ایرانی تبدیل شود.بهغیراز همسایگان، ما به دنبال ارتباط با کشورهای منطقه، آسیای شرقی، اروپای شرقی، آمریکای لاتین و دیگر حوزهها هستیم. هدف ما تنها رابطه با چند کشوری نیست که خود را جهان معرفی میکنند یا ما آنها را جهان میپنداریم.بسیاری از کشورهای عضو جنبش عدم تعهد همواره با اظهار ارادت نسبت به ایران و کالای ایرانی صحبت میکنند لذا ما به دنبال تعامل عزتمندانه با همه کشورها و تقویت ارتباطات دوجانبه هستیم. در این سالها ارتباط ما با همسایگان قوت لازم را نداشته و باید تقویت شود.
نقش اقتصاد در روابط خارجی بسیار مهم است
کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: نگاه ما به وزارت امور خارجه نگاه به وزارت روابط خارجی است و معتقدیم سیاست باید در حوزه اقتصاد نقشآفرینی کند. سفیر ایران در فلان کشور نباید بازار فروش روغن پالم در ایران را فراهم کند. البته بحث بنده فروش بخش ضروری روغن پالم نیست. سفیر ایران نباید بهجای زمینهسازی برای صادرات به دنبال زمینهسازی برای واردات باشد.وزارت امور خارجه فعالان بسیار خوبی در سطح جهان داشته و میتواند در خدمت اقتصاد، روابط تجاری و تولید ملی باشد. نقش اقتصاد در روابط خارجی بسیار مهم است و دغدغه یک سفیر باید تسهیل صادرات محصولات ایرانی و اقتصاد مقاومتی باشد.
مدافعان حرم فرسنگها دورتر از مرزها دفاع کنند
رئیسی درباره راهبردهایش برای دفاع از محور مقاومت، اظهار داشت: جریان مقاومت در کشورهایی مانند سوریه، یمن، فلسطین و لبنان، امتداد راهبردی انقلاب اسلامی است.
وی با گرامیداشت یاد و خاطره مدافعان حرم، اظهار داشت: مدافعان حرم بهجای سنگر زدن در خیابانهای تهران، فرسنگها دور از مرز از انقلاب اسلامی و مردم ایران و کشور پاسداری میکنند.
برنامه ما حمایت از جریان مقاومت است
کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افزود: حمایت از جریان مقاومت بهعنوان مستضعفان و محرومان و مسلمانان تحت ظلم از برنامههای جدی ما است چراکه این امر در قانون اساسی ایران بر آن تأکید شده و خواست ملت و امام و رهبری نیز همواره از ابتدای انقلاب همین بوده است.
رئیسی خاطرنشان کرد: مظلومان عالم موردحمایت جمهوری اسلامی ایران و ظالمان و مستکبرین مورد نفرت این نظام و مردم هستند.
وی در پاسخ به این سؤال که در صورت تحریم جدید علیه ایران بهموازات محکوم کردن، چه اقدام عملی انجام میدهید، گفت: باید تحریمها را فرصت تلقی کرده و برای توانمند شدن اقتصاد کشور تلاش کنیم. بهجای اینکه در مقابل تحریمها کوتاه بیاییم باید خود را مقاوم کنیم. باید همان عرصههایی که دشمن به دنبال زمینه تهدید فشار است را به عرصه قوت و اقتدار تبدیل کنیم و امکان این بهدوراز هرگونه شعار وجود دارد.
اعلام خالی بودن خزانه کشور پیامی به دشمنان داد
کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: در انتخابات گذشته ریاست جمهوری برخی کاندیداها بهگونهای سخن گفتند که دشمن این پیام را دریافت کرد که تحریمها بر اقتصاد کشور تأثیر گذاشته و خزانه کشور خالی است. اگر پیامی که غربیها و دشمنان از سخنان دریافت میکنند پیام ایستادگی، مقاومت ، تبدیل تحریم به فرصت و اقتصاد مقاومتی باشد حتماً عقبنشینی خواهد کرد . عزت و غرور ملی ما ایجاب میکند که خود را مقاوم کنیم نه اینکه نوعی وادادگی در مقابل دشمنان داشته باشیم. قطعاً دشمنان به یک یا دو گام بسنده نخواهند کرد و تا جایی جلو میآیند که اهداف و منافعشان تأمین شود.
اظهار ضعف مقابل دشمنان تهدیدات را عملی میکند
رئیسی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه نظرتان درباره عبارت شیطان بزرگ و آمریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند، چیست، اظهار داشت: امام خمینی (ره) این روحیه را اثبات کرد که ملت ایران قدرت دارد و تهدید دشمنان پوشالی است. جناب آقای سید حسن نصرالله نیز با سوگند و فریاد بلند تشکیلات دولت غاصب صهیونیستی را عنکبوتی دانست که اینیک حقیقت آشکار است. اگر خود را متصل به خدا و نگاهمان به داشتههای ملت ایران باشد، یقیناً دشمنان نمیتوانند کوچکترین ضربهای به ما وارد کنند.آن روزی تهدیدات علیه ما کارساز خواهد بود که در مقابل دشمنان اظهار ضعف کنیم. اگر با قوت و قدرت توانایی ملی را تقویت کرده و از ضعفها بکاهیم، دشمن یقیناً کاری از پیش نمیبرد.
ملت ایران باید پاسخ نقض عهد برجام را بدهد
وی همچنین با اشاره به توافق جامع هستهای، اظهار داشت: ما به برجام بهعنوان سندی که سندیت حقوقی پیداکرده نگاه میکنیم، تیم مذاکرهکننده هستهای اقداماتی را انجام داد اما معتقدیم این سند اشکالات جدی دارد.امروز سند برجام پیش روی ماست و دو طرف تعهدهایی را تقبل کردهاند. جمهوری اسلامی ایران تعهدات خود را انجام و پیشپرداختهای لازم را انجام داده اما دشمن تعهدات خود را نقض میکند.
الزامات نهگانه رهبری درباره برجام باید رعایت شود
کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری بابیان اینکه نقض تعهد در برجام مناسب با پیمان و تعهد انجامشده نبوده و حتماً باید این نقض تعهد از ناحیه ملت ایران پاسخ داده شود،اظهار داشت: برجام به دلیل مبدل شدن به سند حقوقی برای هر دولتی که بر سرکار بیاید، سند محسوب شده و با توجه به الزامات نهگانه رهبر معظم انقلاب ما رعایت این بندها درباره برجام را ضروری میدانیم. پایبندی به صدر و ذیل موارد نهگانه کاملاً موردتوجه ما خواهد بود. ما باید مواردی را دنبال کنیم که آمریکا با تنازل از زیادهخواهی به تعهدات خود پایبند باشد.
رئیسی تأکید کرد: نظام جمهوری اسلامی سیاستهای مدونی بهعنوان سیاست خارجی و سیاستهای مصوبی بهعنوان سیاست داخلی دارد و هر کس که منتخب مردم شود باید به این سیاستهای قطعی پایبند باشد./۱۳۲۳/د۱۰۱/ج۱