۱۸ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۷:۱۲
کد خبر: ۵۰۳۸۳۴
آیت الله شفیعی:

ثواب و عقاب اعضای بدن مرهون زبان است

آیت الله شفیعی با اشاره به اینکه با سخن گفتن ذات و هویت انسان آشکار می شود، گفت: زبان معیار قضاوت درباره انسان ها است که باید از بیان کلمات بی فایده مصون شود.
آیت الله شفیعی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در اهواز، آیت الله سید علی شفیعی، نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری، ظهر امروز در سلسله سخنرانی های اخلاقی ـ معرفتی، با اشاره به فراز «وَ أَمّا حَقّ اللّسَانِ فَإِکْرَامُهُ عَنِ الْخَنَا وَ تَعْوِیدُهُ عَلَى الْخَیْرِ وَ حَمْلُهُ عَلَى الْأَدَبِ وَ إِجْمَامُهُ إِلّا لِمَوْضِعِ الْحَاجَةِ وَ الْمَنْفَعَةِ لِلدّینِ وَ الدّنْیَا وَ إِعْفَاؤُهُ عَنِ الْفُضُولِ الشّنِعَةِ الْقَلِیلَةِ الْفَائِدَةِ الّتِی لَا یُؤْمَنُ ضَرَرُهَا مَعَ قِلّةِ عَائِدَتِهَا وَ یُعَدّ شَاهِدَ الْعَقْلِ وَ الدّلِیلَ عَلَیْهِ وَ تَزَیّنُ الْعَاقِلِ بِعَقْلِهِ حُسْنُ سِیرَتِهِ فِی لِسَانِهِ وَ لا قُوّةَ إِلّا بِاللّهِ الْعَلِیّ الْعَظِیمِ» از رساله حقوق امام سجاد(ع) درباره زبان ابراز داشت: زبان بر ما حق داشته و در حقیقت به آن بدهکار هستیم و رعایت حق، تکریم و احترام زبان با دوری از بیان کلمات زشت و رکیک حاصل می شود که در این باره باید به خود مراجعه و متوجه گفته ها و سخنانمان شویم.

نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه خنا به معنای عورت انسان، ناموس و .. است، افزود: در فقه سخن گفتن به کلمات زشت و ناسزاگویی در قالب داستان، نصیحت و موعظه حرام است و این استثنا تنها در روابط زناشویی میان زوجین وجود دارد.

وی با بیان اینکه امروزه کلمات ناسزا و قبیح را به ظاهر مبتذل می گویند، اظهار داشت: همه دوستدار ادب هستند و هر کسی براساس ذوق و علاقه آن را به گونه ای تفسیر می کند، حال آنکه در شرع اسلامی ادب تعریف شده است اما افراد زیادی به چنین مسائلی توجه نمی کنند.

آیت الله شفیعی خاطرنشان کرد: طلب خیر و خوبی مسأله ای عقلی، فطری و غریزی است و باید زبان را به کلمات خوب و در قالب نصیحت، موعظه، امر به معروف و نهی از منکر، خیرخواهی، مشورت و ارشاد انس داد و در صورت نیاز بیان مطالب ضروری آنها را در قالب کنایه و اشاره شرح دهیم.

وی با اشاره به عبارت «إِجْمَامُهُ إِلّا لِمَوْضِعِ الْحَاجَةِ وَ الْمَنْفَعَةِ لِلدّینِ وَ الدّنْیَا»، ابراز داشت: اجمام به معنای قفل کردن و در این عبارت مقصود آن است که حجت زمانی بیان شود که شهادت و سخن حق به سود کسی بوده و برای دنیا و آخرت فایده داشته باشد.

نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری ادامه داد: چه بسا «لموضع الحاجه» به این معنا باشد که زبان را حفظ کن مگر موقع ضرورت که نیاز به سخن گفتن است.

وی گفت: زبان را باید از کلمات بی فایده مصون ساخت؛ چرا که از ضرر و زیانش ایمنی حاصل نمی شود و پیش از بیان هر سخنی به عاقبت و تأثیرگذاری آن بیندیشیم و انسان عاقل بی تردید ضرر زیاد را به سود کم ترجیح نمی دهد.

آیت الله شفیعی عقل را زینت انسان عاقل برشمرد و اظهار داشت: زبان معیار قضاوت درباره انسان ها است و زر و زیور عاقل در عقلش آشکار و در حسن عملکردش که از زبان بیان می یاید، متجلی می شود.

وی اظهار داشت: عبارت «لا قُوّةَ إِلّا بِاللّهِ الْعَلِیّ الْعَظِیمِ» در موارد هولناک و فاجعه آمیز و مشاهده وقایع هول انگیز بیان می شود و امام چهارم چنین عبارتی را درباره ضرورت صیانت و حفظ زبان بیان کرده اند.

نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری خاطرنشان کرد: براساس روایات نقل شده از معصومین، زبان عامل اخذ ثواب و عقاب سایر اعضای بدن است./9456/۲۰۲/ب2

ارسال نظرات