اعضا و جوارح بدن برای بندگی است نه گناه کردن
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در اصفهان، آیت الله محمد ناصری، استاد اخلاق و عرفان حوزه علمیه، ظهر امروز در مسجد کمرزرین اصفهان، با اشاره به وجود حقوق روزه در رساله حقوق امام سجاد(ع) گفت: حق روزه بر انسان این است که زبانمان را کنترل کنیم و آنجا که رضای خداست صحبت کنیم نه اینکه هرچه دلمان میخواهد بگوییم، انسان روزه باید زبان خود را کنترل کند و جز حق و رضای خداوند بر زبان نیاورد، هرچه که بگوییم و هرچه انجام دهیم ثبت و ضبط میشود و در آخرت به خداوند عرضه خواهد شد.
گناه تهمت غیرقابل بخشش است
استاد اخلاق و عرفان حوزه علمیه با بیان اینکه انسان باید به شدت از غیبت و تهمت پرهیز کند، تصریح کرد: غیبت بازگویی کردن اسرار و اشتباهات پنهانی اشخاص است اما تهمت این است که کاری که کسی انجام نداده را به او نسبت دهیم، باز غیبت را ممکن است کسی بتواند توجیه کند که شخص نباید این اشتباه را انجام نمیداد، ولی تهمت گناه نکرده را به شخص نسبت دادن است که غیرقابل بخشش میباشد.
وی با اشاره به تشریع تدریجی احکام اسلامی، اظهارکرد: احکام روزه وقتی تصویب شد اشخاص برای افطار به نزد پیامبر اکرم(ص) میرفتند و اجازه افطار میگرفتند، شخصی نزد ایشان رفت برای اذن افطار دخترانش که پیامبر اکرم(ص) فرمودند فرزندان تو روزه نبودند، وقتی شخص جویای علت شدند مشخص شد اینها اهل غیبت بودهاند و به همین سبب روزه آنها مقبول نبوده است.
آیت الله ناصری با تأکید بر اهمیت روزه بودن تمام اعضا و جوارح بدن در ماه مبارک رمضان و پرهیز جدی از گناهان، عنوان کرد: اعضای بدن ما برای خدمت کردن و بندگی کردن خداوند است نه اینکه با آنها گناه کنیم، گناه کردن با این اعضا و جوارح خیانت است و لازم است آنها را مراقبت کنیم، گوش ما نباید عضوی برای شنیدن ساز و آواز باشد، اهل فن و متخصصان اثبات کردهاند موسیقی برای اعصاب و روان انسان مضر است.
مراد از صبر در قرآن کریم همان روزه است
استاد اخلاق و عرفان حوزه علمیه، با اشاره به نقش روزه و نماز در حل مشکلات و معضلات زندگی انسان، اظهار کرد: قرآن میفرماید از صبر و نماز یاری بجویید و این همان روزه و نماز است، زمانی که مشکلات ما را درگیر میکنند باید روزه بگیریم و نماز امام زمان(عج) بخوانیم، این کار میتواند کمک بزرگی به رفع مشکلات ما باشد.
وی با بیان اینکه پیامبر اکرم (ص) فرمودهاند ملائکهای برای دعا کردن در حق روزهداران حقیقی قرار گرفته اند و خداوند هم پذیرش دعای آنها را تضمین کرده است، تصریح کرد: یک معصیت میتواند آثار و برکات این روزه را از ما بگیرد. حتی خواب روزهدار هم عبادت است و این نشاندهنده اهمیت و ارزش روزه است به شرطی که واقعا روزه دار باشیم و با گناهان و معاصی ارزش روزه خود را از بین نبریم.
آیت الله ناصری در ادامه به مراتب مختلف توحید اشاره کرد و گفت: یکی از مسائل مهم در توحید ولایت است، معنای ولایت این است که در جمیع جهات عالم وجود تسلیم ولی خدا است و ما نیز باید کاملا تابع ولایت باشیم، زمانی که مشکلات برای ما پیش میآید باید با درک درست از این ولایت پذیری و اهمیت درک ولایت بر مشکلات صبر کنیم، نظیر آنچه برای حضرت ایوب پیش آمد و ایشان بسیار سربلند از امتحان الهی با صبر بسیار بیرون آمد.
خدا و ائمه اطهار(ع) هرگز ما را رها نکردهاند
استاد اخلاق و عرفان حوزه علمیه با تأکید بر لزوم صبر بر مصائب و مشکلات، خاطرنشان کرد: خداوند صبر و ایمان ما را مورد سنجش قرار میدهد، داشتن صبر در برابر مسائل مشکل و گرفتاریها موجب میشود انسان بتواند سربلند نزد خداوند باشد و هرگز نباید در خانه خدا و امام زمان(عج) را رها کرد، روزه داری و نماز امام زمان(عج) میتواند گرهگشای مشکلات انسان باشد.
وی در ادامه افزود: خداوند و ائمه اطهار(ع) هرگز ما را رها نکردهاند و ایشان همواره در راستای تربیت معنوی ما تلاش میکنند تا در راه ولایت و خاندان عصمت و طهارت(ع) ثابت قدم باشیم. اما اگر انسان از خدا و اهل بیت(ع) غافل شود هرچه که نفسش بخواهد انجام میدهد و از خداوند فاصله میگیرد.
آیت الله ناصری، با اشاره به روایتی تصریح کرد: امام علی(ع) میفرمایند اگر افراد روز و شب خود را مشغول دنیا بشوند قطعا آخرت خود را از دست خواهند داد و تنها ممکن است دنیا را به دست بیاورند. اشتغال به امور دنیایی چ معاش باید به قدر نیاز و حفظ آبرو باشد ولی هرقدر برای آخرت تلاش کنیم زیاد نیست و بلکه کم است، در همان امور دنیوی هم باید عدل و انصاف را در نظر داشته باشیم و مردم را اذیت نکنیم./201/1304/ب1