۱۶ تير ۱۳۹۶ - ۲۰:۰۴
کد خبر: ۵۰۹۸۲۸
بررسی تخلفات سازمان غذا و دارو؛

انحصار واردات دارو در اختیار شرکت‌های دارویی خاص/ ادعای دروغین کاهش واردات دارو

رئیس هیأت مدیره سندیکای تولیدکنندگان مواد دارویی با بیان اینکه انحصار هفتاد درصد بازار داروهای وارداتی در انحصار ۲ شرکت واردکننده است، گفت: چندی پیش آقای دیناروند انحصاری به یک شرکت تولید کننده دارویی داد که متعلق به همسرشان بود که بعد از اعتراض ما این انحصار لغو شد.
دارو

به گزارش خبرگزاری رسا، رسول دیناروند رئیس سازمان غذا و دارو، محمد حسین قربانی نائب رئیس کمیسیون بهداشت مجلس، رضا شیوا رئیس شورای رقابت و فرامرز اختراعی رئیس هیات مدیره سندیکای تولیدکنندگان مواد دارویی در برنامه گفت وگوی ویژه خبری که در خصوص موضوع «انحصار در نظام دارویی» به بحث و تبادل نظر پرداختند.

در ابتدای این برنامه دیناروند رئیس سازمان غذا و دارو درخصوص انحصار دارو در کشور اظهار کرد: نظام دارویی مجموعه ای از ضوابط، مقررات و ذی‌نفعان حوزه سلامت است، شرکت های زیادی در این حوزه فعال هستند.

وی افزود: در حال حاضر بیش از100 شرکت در حوزه واردات دارو فعالیت می کنند و اکثر بازار را در اختیار دارند لذا در شرایط رقابتی عده ای بزرگتر و  عده ای دیگر کوچک هستند.

دیناروند تصریح کرد: خوشبختانه در توزیع دارو محدودیتی نداریم، 50 شرکت توزیع سراسری در کشور فعال هستند به طوری که 10 شرکت اول بیش از 800 درصد بازار را در اختیار دارند.

معاون وزیر در سازمان غذا و دارو گفت: داروخانه ها باید با رعایت سطح بندی به ارائه خدمات بپردازند، در زمینه واردات بسیاری از لوازم پزشکی و دارویی در قسمت تولید انحصار وجود دارد، باید کالاهایی که در حوزه سلامت وارد کشور می شود ثبت شوند و از سوی دیگر در عرضه دارو محدودیتی نداریم.

دیناروند در بخش دیگری از سخنانش بیان کرد: قانون به وزارت بهداشت اختیار داده که ضوابط مربوط به تاسیس  موسسات پزشکی منجمله  داروخانه‌ها را تعیین کند.

ورود شورای رقابت قانونی نیست

وی ادامه داد: در حوزه سلامت اعم از مراکز بهداشتی، درمانی و دارویی نظام عرضه و تقاضا به مفهوم بنگاه اقتصادی وجود ندارد و ورود شورای رقابت به این عرصه قانونی نیست، برای جلوگیری از هزینه های القائی به سطح بندی خدمات نیاز داریم، در حال حاضر 111 هزار داروخانه در سراسر کشور درحال خدمات رسانی هستند.

استفاده از قوانین قدیمی

در ادامه این برنامه قربانی نائب رئیس کمیسیون بهداشت مجلس در تماسی زنده تلفنی با تاکید بر اینکه انحصار در واردات دارو مشهود است گفت: در دادن امتیاز به داروخانه ها از قانون های قدیمی استفاده شده است.

وی با بیا اینکه سالانه هزار و 600 دانشجوی داروسازی فارغ التحصیل می شوند گفت: باید برای این حجم عظیم گام های موثری برداشت و جامعه داروساز باید مشکلات جامعه جوان فارغ التحصیلان داروساز را حل کند.

 شیوا رئیس شورای رقابت در ادامه با اشاره به اینکه شکایات رسیده حکایت از این دارد که آزادی در ورود دارو وجود ندارد تصریح کرد: شرایط ویژه برای شرکت ها تعیین شده است.

انحصار در اختیار شرکت های دارویی خاص

در ادامه این گفت‌وگو فرامرز اختراعی رئیس هیات مدیره سندیکای تولیدکنندگان مواد دارویی نیز با تاکید بر اینکه در نظام دارویی کشور، در بحث واردات و در بحث تولید، انحصار به طور مفصل وجود دارد گفت: بر این اساس فقط شرکت های خاص اجازه دارند اقلام دارویی بسیار گران قیمت را در اختیار مردم قرار دهند.

وی ادامه داد: بعد از فشار زیادی که نهادهای غیر دولتی و سندیکاها به سازمان غذا و دارو وارد کردند با اصرار وزیر بهداشت، وارداتی تحت عنوان واردات موازی شروع شد. بدین معنی که کسانیکه در گذشته واردات انحصاری داشتند و با قیمت های بسیار بیشتر از قیمت جهانی، دارو وارد می کردند در عرصه واردات بمانند و باقی واردکنندگان با آن ها موازی رفتار کنند.

اختراعی گفت: در بخشنامه های که آقای دیناروند صادر کردند، عنوان شده که اگر کسی غیر از نمایندگی رسمی بخواهد دارو وارد کند باید حداقل 20 درصد ارزانتر از آن ها نسبت به این کار اقدام کنند.

رئیس هیات مدیره سندیکای تولیدکنندگان مواد دارویی عنوان کرد: همچنین در کمیته های کارشناسی داخلی این سازمان که صد در صد تحت کنترل خودشان است اصلا اجازه نمی دهند افراد غیر، وارد واردات داروهای خاص که به شرکت های خاص داده شده بشوند.

بخشنامه های سازمان غذا و دارو من در آوردی نیست

دیناروند بیان اینکه بخشنامه های سازمان غذا و دارو من در آوردی نیست تاکید کرد: بخشنامه های این سازمان براساس مصوبه های شورای برنامه ریزی دارو و شورای توسعه فناوری سلامت تعیین شده است و وزیر بهداشت ریاست آن ها را بر عهده  دارد و بخشنامه مربوط به واردات موازی و ضوابط مربوط به حمایت از تولید داخل تصویب و ابلاغ شده است.

وی عنوان کرد: واردات دارو در سالهایی که بحران دارویی در کشور بوده ، سالهای 90 تا 92 ، صدها میلیون دلار بیشتر از واردات دارو در فاصله سال های 93 تا 95 بوده است و این یک واقعیتی است که نشان می دهد هم قیمت دارو کاهش پیدا کرده و هم سیاست واردات موازی در کاهش  قیمت ها موثر است.

رئیس سازمان غذا و دارو گفت: اگر سیاست واردات موازی وجود نداشت ، کاهش ارزی از کجا بوجود می آمد.

ارایه آمار دروغ به مردم

اختراعی در ادامه این نشست با رد ادعای دیناروند در کاهش واردات دارو و با تاکید براینکه این یک آمارسازی کاملا غلط است گفت: در سال 93 و در دوره معاونت دکتر دیناروند آمارنامه دارویی کشور را که تا مردادماه همان سال به درستی منتشر می شد ، بسیاری از اقلام وارادتی را از زیر گروه واردات حذف و به زیر گروه تولید داخل بردند بنابراین تولید داخل را بیش نمایی و واردات را کم نمایی کردند و آمار دروغ به مردم دادند.

واردات دارو از طریق گمرک ثبت می شود

دیناروند با تاکید بر اینکه آمار واردات دارو با آمار فروش دارو در بازار کاملا متفاوت است گفت: واردات دارو از طریق گمرک ثبت می شود و ارز آن را بانک مرکزی تخصیص می دهد و آمار آن توسط سازمان غذا و دارو اعلام می شود.

وی تصریح کرد: براین اساس واردات دارو در سال 93 ،960 میلیون دلار ، در سال 94 ،1070 میلیون دلار، در سال 92، یک میلیارد و سیصد و شصت میلیون دلار و در سال 91 هم یک میلیارد و دویست میلیون دلار بوده است و وقتی دو سال 92 و 91 را با سال های93 و 94 مقایسه می کنیم حدود پانصد میلیون دلار کاهش واردات داشتیم که این امر قطعا به منافع عده ای آسیب وارد کرده است.

دیگران هم باید اجازه فعالیت داشته باشند

قربانی تصریح کرد: در کاهش واردات دارو در سال های 93 و 94 هیچ شکی نیست اما در زمینه تک نسخه ای ، برخی از داروها را فقط در اختیار یک تشکل قرار دارد و انتظار این است که اگر قرار باشد رقابتی ایجاد شود و هم انحصار شکسته شود، دیگران هم اجازه فعالیت داشته باشند.

دیناروند در پاسخ به اظهارات قربانی گفت: در سال 96 و با ابلاغ برنامه ششم توسعه ، واردات داروهای تک نسخه ای کاملا ممنوع شد، بنابراین انحصار که ایجاد شده بود برای مدت بسیار کوتاهی بود تا بتوانیم از فاز رقابت واردات تک نسخه ای ها به سمت ممنوعیت واردات آن ها برویم.

هفتاد درصد بازار داروهای وارداتی در انحصار دو شرکت واردکننده

اختراعی در ادامه گفت: هفتاد درصد بازار داروهای وارداتی در انحصار دو شرکت واردکننده است.

وی افزود: چندی پیش آقای دیناروند انحصاری به یک شرکت تولید کننده دارویی دادند که متعلق به همسرشان است که بعد از  اعتراض ما انحصار را لغو کردند.

دیناروند نیز پاسخ داد: شرکت همسر بنده یک شرکت دانش بنیان است و هیچ کارخانه داروسازی ندارد، این شرکت یک محصول نانو تکنولوژی تولید کرده و همسر بنده به همراه بیست نفر دیگر مشغول کار در این شرکت هستند.

وی گفت: ثبت اختراع و دوره انحصار در همه دنیا وجود دارد. می‌گویند شرکت همسر من انحصار تولید یک دارو را گرفته است. اولا این شرکت متعلق به همسر من نیست و یک شرکت دانش بنیان است که بعد از سالها تحقیق فقط یک محصول نانوتکنولوژی را مرکز رشد تولید کرده است. در این شرکت یک محصول دانش بنیان تولید شده که هنوز فروشی در بازار ایران نداشته است. همسر من هم جزو سهام داران کوچک این شرکت است که توسط اعضای هیئت علمی و دانشجویان نخبه تاسیس شده است.

وی افزود: انحصار کوتاه مدت تولید در سال گذشته به هفت محصول مختلف دیگر هم که جنبه نوآوری و اختراع داشتند داده شد. بعد از این‌که سندیکای صنعت داروسازی جلسه گذاشت، گفتند از این به بعد نمی‌خواهند انحصاری داشته باشند همه انحصارها سال گذشته برداشته شده است.

همسر اینجانب از دانشمندان یک درصد برتر بین‌المللی هستند و استاد تمام داروسازی دانشگاه هستند که به همراه همکاران و دانشجویان نخبه خودشان قبل از مسئولیت من درچارچوب سیاستهای کلی نظام اقدام به تاسیس شرکت دانش بنیان در عرصه تولید داروهای نوین کرده‌اند و هیچگاه سهامدار عمده و یا هیئت مدیره نبوده‌اند.

وی افزود : محصول هنوز فروشی در بازار ایران نداشته و هم اکنون وارداتی است و همسر بنده نیز در عین شرکت یک سهام دار جزء است ضمن اینکه انحصاری که داده شده تنها به این شرکت نبوده و در سال گذشته به هفت محصول دیگر نیز داده شده و پس از آنکه سندیکای صنعت داروسازی جلسه گذاشتند، این شرکت ها اعلام کردند که نمی خواهند انحصاری داشته باشند و انحصار آن ها ابطال شد.

وی در ادامه گفت: در چهار سال اخیر 250 شرکت جدید وارد عرصه واردات دارو شده است.

شخصی در تهران بیست داروخانه دارد

نائب رئیس کمیسیون بهداشت نیز با بیان اینکه بحث تاسیس داروخانه ها اختیاری است که وزارت بهداشت به سازمان غذا و دارو محول کرده عنوان کرد: متاسفانه نظارت خوبی در حوزه داروخانه های ما نیست و روند تاسیس داروخانه های زنجیره ای در کشور اتفاق می افتد به گونه ای که در تهران شخصی بیش از بیست داروخانه دارد.

دیناروند نیز درباره این ادعا عنوان کرد: این که فردی بیست داروخانه دارد قانونی نیست، داروسازی که داروخانه را تاسیس می کند وزارت بهداشت مجوز تاسیس داروخانه را به وی داده است و به موجب قوانین و ضوابط ما وی موسس و گرداننده داروخانه است اما سرمایه گذاری وجود دارد که سرمایه او را تامین می کند و سرمایه گذار ممکن است سرمایه ده داروخانه دیگر را هم تامین کند اما ما به عنوان دستگاه ناظر تنها موسس داروخانه را می شناسیم./۱۳۲۳/۱۰۱/ب2

ارسال نظرات