بحثهای فرقهای باید جمع شود/ حج بهترین فرصت برای حل معضلات جهان اسلام است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، همزمان با آغاز اعزام زائران ایرانی به سرزمین وحی جهت برگزاری مناسک حج تمتع، در همین زمینه با حجت الاسلام والمسلمین سیدعلی قاضی عسکر، نماینده ولی فقیه در امور حج وزیارت و سرپرست حجاج ایرانی درباره امنیت حج و مسائل پیرامون آن به گفت وگو پرداختیم که در ادامه تقدیم می شود:
رسا ـ با توجه به آغاز اعزام زائران ایرانی به حج تمتع بفرمایید که حج چه تاثیری در امنیت ملی و اجتماعی کشور خواهد داشت؟
حج تأثيري مهم در ايجاد امنيت ملّي و اجتماعي دارد چرا كه حج منشأ تحول روحي و اخلاقي است ، حاجي وقتي مي خواهد به حج مشرف شود بايد از همه حلاليت بطلبد ، دل را از كينه تهي كند و هرگونه اختلاف و مشكلي با ديگران دارد رضايت طلبي نمايد ، اين به معني آنست كه اگر فرض كنيم همه ساله حدود 850 هزار نفر به عمره و حج مشرف شوند و ميانگين خانواده ها را نيز چهار نفر حساب كنيم نتيجه اش آنست كه هر سال چيزي حدود سه و نيم ميليون نفر تحت تأثير اين فرهنگ قرار خواهند گرفت . حال جمعيتي را كه به عتبات عاليات در حلول سال و يا ايام اربعين به عراق ميروند نيز اگر به اين جمع اضافه كنيم آثار اجتماعي فريضه بزرگ حج و نقش زيارت را در كاستن از آسيب هاي اجتماعي خواهيم ديد .
از سوي ديگر حاجي وظيفه دارد قبل از سفر اموال خود را پاك كند اگر خمس و زكاتي بدهكار است بپردازد ، اگر مال شبهه ناكي در اموال او هست از اموال خود جدا كند و اگر بدهكاري دارد بدهي خود را پرداخت نمايد و پاك و پاكيزه به حج مشرف شود ، آيا اين اقدام با همان آمار موجب امنيت اقتصادي در جامعه نخواهد شد ؟
نتيجه سفر نيز در تحقق اين هدف مؤثر است كسي كه به حج و عمره ميرود و پس از بازگشت انساني مهذب و قانون گرا و مجري احكام نوراني اسلام ميشود حتماً در ديگران نيز اثرخواهد گذاشت وهمين امرموجب ميشود تا جامعه به سوي صلاح و سداد حركت كند .
رسا ـ حج چه نقشی می تواند در وحدت و همدلی مسلمانان جهان ایجاد کند؟
امروزجهان اسلام گرفتارتوطئه هایی است که تلاش دارد چهره اسلام را دردنیا تخریب و اختلاف ایجاد کنند. حج، می تواند این توطئه ها را خنثی کرده و جهان اسلام را به وحدت فرا بخواند.
شما ملاحظه می کنید در عراق به سرمردم موصل، اکراد و ایزدی ها چه آوردند؛ در شروع این فتنه بحث شیعه و سنی را مطرح کردند اما بعد معلوم شد بحث شیعه و سنی نیست. درچنين شرايطي شيعه وسني بايد دست بدست هم بدهند ومقابل فتنه گران بايستند و چهره زيباي اسلام رحماني را به دنيا معرفي كنند .
حضور یکپارچه مسلمانان در مناسک حج موجب می شود که نخست قدرت مسلمانان را به دنیا نشان دهیم و دوم اینکه برای حل مشکلات جهان اسلام و کمک به رونق اقتصادی کشورهای اسلامی همفکری و کمک کنیم.
ما در منطق دینمان هم داریم که «وَلا يَجرِمَنَّكُم شَنَآنُ قَومٍ عَلىٰ أَلّا تَعدِلُوا...» اسلام نظرش این است که ما باید حتی با دشمنان خود با انصاف رفتار کنیم. اگردر حوزه سیاسی و مسائل جهان اسلام با سعودی ها مشکل داریم و روابط سیاسی ما قطع است، این مساله در جای خود محفوظ ، اما درحوزه حج طی سال های گذشته با آنها تبادل اطلاعات و نظر و همکاری خوبی داشتیم و تلاش ما این است که با همکاری طرفین ما به تمام اهداف خود در حج دست یابیم و حج آرام و مطلوبی را داشته باشیم.
رسا ـ همانگونه که می دانید، حج، عرصه تلاقی اندیشههای شکل گرفته در عالم اسلام است، از نظر شما حج در رشد آگاهی بین مسلمانان چقدر می تواند تاثیرگذار باشد؟
حضور یکپارچه مسلمانان در مناسک حج، فرصتی برای همفکری امت اسلامی و بستری برای کمک به حل مشکلات و معضلات جهان اسلام است.
در سال های گذشته در مذاکره با برخی مسئولان در عربستان این پیشنهاد را مطرح کردم که علما و شخصیت های دینی از فرصت گردهمایی بزرگ حج برای بحث در مورد نقاط اختلافی استفاده و روشن کنند که واقعیت چیست، این قدر ما روی برخی مسائل حساسیت نشان ندهیم. علما و شخصيت هاي مذهبي كشورهاي اسلامي می توانند با رفت و آمد بين يكديگر، هرچه بيشتر با افكار هم آشنا شوند و به كمك هم فتنه ها را خنثي کنند.
بحثهای فرقهای باید جمع شود و هر کسی اعم از مالکی، حنبلی، شافعی و شیعه مطابق مذاهب خود عمل کنند و هرگز به اختلاف دامن نزنند، کعبه محور وحدت امت اسلامی است.
رسا ـ روشن است که اسلام مرز جغرافیایی نمیشناسد؛ هر جا مسلمانان حضور و غلبه دارند، منطقه اسلام است، بنابراین آیا حج می تواند زمینهساز تشکیل امت واحده باشد؟
کشورهای جهان بویژه کشورهای سلطه گر آمریکا و امثال آن می خواهند کشورهای اسلامی و ملت های مسلمان را تحت سلطه بگیرند و منابع آنها را غارت کنند؛ تشکیلاتی مثل سازمان ملل در دنیا درست کردند که پشتوانه برای ملت های مظلوم باشد اما دست نشانده خودشان است و وقتی آمریکا چیزی را نمی خواهد در آنجا تصویب نمی شود.
ما مسلمانان به هیچ کدام از سازمان های بین المللی نمی توانیم تکیه کنیم، تجربه بین المللی هم نشان داده که آنها هرگز به ما رحم نخواهند کردند. لیکن خداوند برای مسلمانان فکری اساسی کرده است و با قرار دادن حج، این تکلیف را برای آنها قرار داده که از گوشه و کنار دنیا در یک زمان خاص اجتماع کنند، همه با هم به سوی کعبه نماز بخوانند، همه با هم به عرفات، مشعر و منا بروند؛ در واقع وحدت عملی ایجاد کرده و همه تبعیض ها را از میان برداشته و در هر جایگاهی که باشی سهم تو دو حوله احرام است.
«سَواءً العاكِفُ فيهِ وَالبادِ» آن سرزمین را بلد امن قرارداده است و حتی به گیاهان و حیوانات اجازه تعرض نمی دهد، کسی حق حمل سلاح ندارد، یعنی یک منطقه امن برای ما قرار داده، چرا از این استفاده نکنیم.
در این اجتماع عظیم علمای جهان اسلام، شخصیت ها و روسای کشورهای مختلف اسلامی سالانه می توانند دور هم جمع شوند و درباره مشکلات جهان اسلام تفاهم کنند؛ اکنون هم دیر نشده حتی باید اختلافات و مسائل فرقه ای را کنار گذاشت و با هم وارد گفت و گو شویم. چه اشکالی دارد کشورهایی مانند افغانستان، پاکستان، سوریه، عراق و یمن که گرفتار مشکلات هستند برای ریشه کن کردن مشکلات اقتصادی آنها یا نیازهای پزشکی یا نیازهای بازسازی، همه کشورهای اسلامی وارد عمل شوند.
بهترین جا برای حل معضلات جهان اسلام حج است اما باید به شکل صحیح از آن بهره برداری کرد ما آماده هستیم من هم همه ساله با روسای بعثه ها دیدار دارم ویکی از بحث ها همین است که ما آمادگی داریم در خدمت مسلمانان جهان باشیم و از امکاناتمان برای حل معضلات فرهنگی، فکری، فقهی و دینی استفاده کنیم./917/ ۴۰۴/ص