۱۷ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۹:۴۸
کد خبر: ۵۱۶۹۴۳

کتاب «تاریخ مطبوعات آذربایجان در دوره رضاخان» رونمایی شد

کتاب «تاریخ مطبوعات آذربایجان در دوره رضاخان؛ از کودتای سوم اسفند ۱۲۹۹ تا بیستم شهریور ۱۳۲۰» امروز همزمان با روز خبرنگار در تبریز رونمایی شد.
کتاب تاریخ مطبوعات آذربایجان

به گزارش خبرگزاری رسا در تبریز، کتاب 'تاریخ مطبوعات آذربایجان در دوره رضاخان' در 356 صفحه همراه با تصاویر جراید مورد بررسی به قلم محمد عزیزی راد نگارش و منتشر شده است. 

در آیین رونمایی از این اثر پژوهشی، جمعی از مقام های ارشد استان از قبیل استاندار آذربایجان شرقی و معاون سیاسی- امنیتی وی، شهردار تبریز، مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیرکل میراث فرهنگی استان و همچنین فعالان عرصه رسانه حضور داشتند. 

کتاب 'تاریخ مطبوعات آذربایجان در دوره رضاخان'، نخستین جلد از مجموعه 10جلدی تاریخ مطبوعات آذربایجان از آغاز تا به امروز محسوب می شود و جلد دوم آن نیز با عنوان 'تاریخ مطبوعات آذربایجان در عصر احمدی؛ 1290 تا کودتای اسفند 1299 ' تا پایان سال جاری منتشر می شود. 

این کتاب با شمارگان یک هزار عدد توسط انتشارات فادیا در چاپحانه آذرآبادگان تبریز به طبع رسیده و قیمت روی جدل آن 200 هزار ریال است.

در بخش 'سخن مولف' کتاب 'تاریخ مطبوعات آذربایجان در دوره رضاخان' آمده است: بدون شک پیروی انقلاب اسلامی در 22 بهمن 1357 شمسی، نقطه عطفی در تاریخ پرفراز و نشیب کشورمان محسوب می شود که پایه های ساختار حکومتی 2500 ساله شاهنشاهی را فروریخت. 

پیروزی انقلاب اسلامی، هر چند در عرصه های مختلف تاثیرات شگرفی داشت، اما تغییر فضای فرهنگی حاکم بر جامعه به ویژه از منظر فعالیت های رسانه ای و آزادی تمام عیار فعالان رسانه ای کشور به ویژه در سال های نخست آن، از مهم ترین دستاوردهای این تحول سیاسی قرن بود. 

امروز پس از گذشت نزدیک به چهار دهه از حیات طیبه انقلاب شکوهمند اسلامی، همگان بر این واقعیت معترفند که سال های نخست پیروزی انقلاب از لحاظ آزادی عمل فعالیت های رسانه ای، از برهه های 'طلایی' تاریخ روزنامه نگاری کشور عزیزمان محسوب می شود که متاسفانه همچون دوره های قبل، قدر و منزلت آن دانسته نشد و حرکت های افراطی و به دور از واقعیت های آن روز ایران اسلامی، موجب اعمال محدودیت های ناخواسته بر این فضا از سوی سازمان های متولی به عنوان نهادهای برخاسته از بطن انقلاب و مردم شد. 

بدیهی است که بروز و ظهور جریان هایی مانند گروه های مخالف و برانداز مسلح، تلاش جریان های فکری- سیاسی وابسته به شرق و غرب برای به دست گرفتن فضای فکری جامعه انقلابی و مهم تر از همه هشت سال جنگ تحمیلی، تصمیم سازان انقلاب نوپای کشورمان را به احتیاط بیشتر برای صیانت از این ثمره خون صدها هزار شهید در حوزه فعالیت های مطبوعاتی کرد. 

با این وجود، نهال مطبوعات حتی در اوج هشت سال دفاع مقدس نیز با رویکرد حمایت از انقلاب اسلامی و آرمان های آن، فضای بازی برای رشد و نمو داشت که سالنامه های مجلد نشریات معتبر کشور در دهه 1360 شمسی، سند زنده رواج نقد مطبوعاتی در سال های دشوار حیات انقلاب اسلامی است. 

طبیعی است که جریان سیال فرهنگی و رسانه ای حاکم بر آذربایجان شرقی نیز در سال های مورد بحث از بهمن 1357 تا پایان جنگ تحمیلی در سال 1367، تابعی از فضای حاکم بر کل کشور بود و حرکت سینوسی فعالیت های روزنامه نگاری در این خطه از مام میهن نیز از کلیت ساختار غالب بر این حوزه حساس تبعیت می کرد. 

... شاید برای آنهایی که دوره پهلوی، پدر و پسر' را درک نکرده اند و با اطلاعات کافی از خفقان سیاسی و رسانه ای حاکم بر ایران آن دوره، در فاصله اسفند 1299 تا 22 بهمن 1357 شمسی، ندارند، اهمیت فضای باز رسانه ای دوره بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ملموس نباشد، اما نگاهی گذرا به عناوین کتب و جراید منتشر شده در جغرافیایی فرهنگی مناطق آذری نشین ایران عزیز در این دوره و مقایسه آن با دوره ستمشاهی می تواند تفاوت های موجود را به خوبی نشان دهد. 

محمد عزیزی راد، مولف کتاب 'تاریخ مطبوعات آذربایجان در دوره رضاخان؛ سوم اسفند 1299 تا بیستم شهریور 1320'، فارغ التحصیل رشته علوم ارتباطات اجتماعی از دانشگاه های تهران و علامه طباطبایی در مقطع کارشناسی ارشد است. 

وی به زبان های آلمانی و انگلیسی مسلط است و پیش از این در یک کار جمعی، کتاب 'دبیرستان فردوسی در تاریخ و فرهنگ ایران' را منتشر کرده است. عزیزی راد، فعالیت روزنامه نگاری و پژوهش در این حوزه را از اواخر دهه 1370 شمسی آغاز کرده است./۹۳۵/د۱۰۲/ب۱

ارسال نظرات