۰۱ شهريور ۱۳۹۶ - ۱۲:۱۵
کد خبر: ۵۱۹۹۹۹
رییس دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه های هرمزگان:

حج تعطیل ناپذیر است/ انجام حج به هیچ وجه به منزله تایید حاکمیت عربستان نیست

رییس دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه های هرمزگان معتقد است که حج تعطیل ناپذیر است و حضور در مراسم حج و انجام این فریضه واجب الهی به هیچ وجه به منزله تایید حاکمیت عربستان نیست.
حجت الاسلام تقوی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در هرمزگان، هیچ عاملی به اندازه اتحاد و انسجام نتوانسته موجب قدرت، عظمت، شوکت و پیشرفت ملت ها شود، از سوی دیگر، اختلاف و تفرقه بزرگترین عاملی بوده که مانع رشد و ترقی ملت ها شده است.

مسلمانان در پرتو تعالیم روح بخش اسلام از جمله، حج و رهبری خردمندانه پیامبر اسلام(ص) در فضای وحدت و برادری در مدت کوتاهی به پیروزی هایی چشمگیری دست یافتند، به گونه ای که گستره و قلمرو نفوذ حاکمیت اسلام از شبه جزیرةالعرب فراتر رفت، یکی از عوامل کامیابی ملت های پیروز و موفق، اتحاد و هماهنگی است، برآیند اتحاد را در تاریخ اسلام به خوبی می بینیم.

حج یکی از تعالیم بزرگ و مهم اسلامی بوده است که اگر نظری به ابعاد مختلف حج بیندازیم، به خوبی در می یابیم که حج یکی از مظاهر عظیم انسجام در امت اسلامی است.

همه مسلمانان در نقاط مختلف دنیا با رنگ های متفاوت، زبان های گوناگون، نژادهای متنوع و مذاهب مختلف دایره ای به این وسعت، با تمام شعاع هایش به نقطه وحدت یعنی مرکز این دایره دینی «کعبه خانه خدا» رسیده است و دریایی که با تمام قطراتش در یک محیط آرامیده است. چنانکه دریا از قطره ها، و دایره از شعاع های فراوانی تشکیل یافته است، اسلام هم از نژادهای مختلف تشکیل یافته است

به منظور بررسی و تبیین هرچه بهتر ابعاد و آثار حج که مرتبط با وحدت مسلمین است گفت وگویی را با حجت الاسلام سیدعباس تقوی نماینده ولی فقیه در دانشگاه های هرمزگان ترتیب داده ایم که در ذیل می خوانیم.

رسا- با توجه به آغاز اعزام زائران ایرانی به سرزمین وحی بفرمایید که حج چه تاثیری در امنیت ملی و اجتماعی کشور خواهد داشت؟

حج به طور موضوع مستقل مورد توجه حضرت حق و پیامبران و ائمه اطهار(ع) در طول تاریخ بوده است، قرار گرفتن حج در سرزمینی خاص به نام مکه مکرمه، برخورداری از امنیت و برکت فراوان و محلی برای رجوع همه مردم از جمله عواملی است که بر اهمیت ویژه آن می افزاید.

خداوند در قرآن کریم به اهمیت حج اشاره کرده است، در این باره می فرماید: نخستین خانه ای که برای منافع و مصلحت مردم ساخته شده، بیت الله الحرام است، نفس حج مورد تاکید است.

حج براساس چارچوب خاص خود باید در سرزمین عربستان انجام شود

همچنین در فتوای همه مراجع عظام چنین آمده که اگر فردی علیرغم توان مالی، فریضه حج را ترک کند سال بعد در هر شرایطی حتی با بدبختی باید این واجب الهی را انجام دهد، حج به هیچ وجه بدون حضور امام معصوم انجام نمی شود، درحال حاضر حج به اذن ولی عصر انجام می شود، همه این موارد بیانگر اهمیت و جایگاه حج است.

فریضه الهی حج بنابر چارچوب خاص باید در سرزمین عربستان انجام شود، میقات های خاص، طواف، احرام، صحرای عرفات، منا، رمی جمرات، قربانی همه و همه بیانگر اهمیت این فریضه واجب در سرزمین وحی است.

رسا- همانگونه که می دانید، حج، عرصه تلاقی اندیشه‌های شکل گرفته در عالم اسلام است بنابراین از نظر شما حج در رشد آگاهی بین مسلمانان چقدر می تواند تاثیر گزار باشد؟

حج شاکله عجیبی دارد، در مراسم معنوی حج دستور است که در هنگام احرام، خیلی از حلال های خداوند بر زائر خانه خدا حرام می شود و حاجیان مکلف به رعایت حق خدا، مردم، طبیعت و خود می شوند، به این معنا که خداوند در یک بازه زمانی، انسان محرم را واردار به مراعات حال همگان می کند.

رعایت حقوق دیگران در حج به معنای طراحی بزرگ تامین امنیت بشر بوده و ناامنی در بستر تضییع حقوق است، حج آغازی برای زندگی در سایه سار رعایت حقوق خدا، پیامبر، مردم، طبیعت و خود انسان است که این مهم منجر به تولید و توسعه امنیت در جامعه می شود .

حج خود مولد امنیت است، امسال 80 هزار ایرانی به خانه خدا مشرف شده اند و تک تک آنها می آموزند که به دیگران لطمه نزنند و تاثیر فردی حج پس از بازگشت به کشور در اجتماع تاثیرگذار است.

انجام حج در شرایط خاص

با سیر تاریخی حج این سوال در ذهن انسان خطور می کند که آیا مسجدالحرام همیشه در کنترل اولیای الهی بوده است، باید گفت خیر، در اکثر دوره های تاریخی کنترل شهر مکه و مسجدالحرام در اختیار دشمنان خدا بوده است.

سؤالی دیگری مطرح می شود که آیا در این دوران، شاهد تعطیلی حج، طواف و امثال آن در قبل و بعد از اسلام بوده ایم؟ واضح است که جواب خیر است.

 پیامبر در دوره ای که با قریش سرجنگ جدی داشت و مشغول نبرد بود با حدود 1300 نفر از اهالی مدینه برای انجام حج عمره مستحبی راهی راهی مکه می شود، همان مکه ای که در اشغال بت پرستان است، این حرکت پیامبر(ص) در آن شرایط بیانگر تعطیل ناپذیری مراسم معنوی حج است.

حج تعطیل ناپذیر است

چرا برخی نسبت به اهمیت انجام فریضه حج بی دقتی می کنند، همه اقشار جامعه اعم از روحانیان، روشنفکران، بچه مذهبی ها باید به این موضوع مهم توجه کنند که حج تعطیل ناپذیر است.

فلسفه حضور در سرزمین وحی و انجام فریضه الهی حج که برای همگان واضح و روشن است، چرایی نرفتن به این سفر معنوی و عدم حضور در مراسم معنوی حج باید بررسی شود، به عنوان مثال، ضرورت حج و وحدت یکی است، انجام فریضه حج و حفظ اتحاد چرایی ندارد درعوض نرفتن به حج و دعوا پرسیدن دارد.

رسا- روشن است که اسلام مرز جغرافیایی نمی‌شناسد؛ هر جا مسلمانان حضور و غلبه دارند، منطقه اسلام است، بنابراین آیا حج می تواند زمینه‌ساز تشکیل امت‌ واحده باشد؟

حج کانون خیر، اوج عظمت امت اسلامی، زمینه ساز وحدت امت اسلامی است، در حال حاضر دشمنان نه با کشور ایران، بلکه با دین مبین اسلام می جنگند و ایجاد گروه های داعش در حقیقت پرده ظاهری این قصه بوده و پرده واقعی آن جنگ ادیان و جنگ بین خداپرستان و کفار است.

در شرایطی که همه به جنگ با اسلام برخاسته اند ایران اسلامی به عنوان بخشی از پیکره اسلام و ام القرای جهان اسلام معرفی شده و به برکت انقلاب اسلامی، چشم جهانیان به تهران و مقام معظم رهبری و همچنین نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران دوخته شده است.

ایران اسلامی ملجا همه انقلابیون جهان است، ایجاد ناامنی در جهان اسلام، نه تنها ایران بلکه همه انقلابیون در سطح جهان ضربه می خورند، بنابراین مسلمانان باید برای حفظ خود، افزایش اقتدارخود و کمک به اقتدار جهان اسلام از همه توان خود استفاده کنند.

رسا- حج چه نقش می تواند در وحدت و همدلی مسلمانان جهان ایجاد کند؟

حج یکی از بهترین ظرفیت ها برای تولید و توسعه امنیت در میان امت اسلامی است، مسلمانان در سایه حج با هم متحد می شوند، چرا که حج چشمه تامین کننده امنیت برای فرد و جامعه اسلامی و بشریت است، شیطان شناسی در پرتو سنگ زدن مسلمانان به شیطان محقق می شود، مسلمان با این اقدام یاد می گیرند که به یکدیگر سنگ نزنند، این به معنای امنیت است.

رسا- مساله‌ حضور حجاج در عربستان دارای دو جنبه‌ دیپلماسی رسمی و دیپلماسی عمومی است، چرا ظرفیت آن در عرصه‌ دیپلماسی عمومی تا کنون مغفول مانده است؟

گاهی اوقات باید دعواهای رسمی دولت ها در بستر خود حل و فصل شود، برخی مواقع لازم است وزیر امور خارجه کشورمان در برابر اقدامات طرف مقابل نظیر اخراج دیپلمات کشورمان مقابله به مثل کند، این گونه رفتارها آداب دیپلماتیک بوده و طبیعی است، اما باید مواظب باشیم تا به ایجاد اختلاف دامن نزنیم، برخی اتفاقات را نباید برجسته کرد، چون طرح آنها اشتباه بوده و به عبارتی گل زدن به تیم خودی است و به دیپلماسی فعال ایران در منطقه و نظام بین الملل ضربه می زند.

در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران دو نوع دیپلماسی اعم از دیپلماسی تعریف شده یا مکتوب و تعریف نشده یا معمول و عمل شده وجود دارد، برای تبیین بهتر دیپلماسی نانوشته اما موثر می توان دو مثال زد؛ اخطار مقام معظم رهبری به تعلل دولت سعودی ها در تحویل پیکر شهدای منا و تاکید ایشان بر انجام فریضه حج می توان به عنوان ابردیپلماسی یاد کرد، در این وهله، هوش، بهره مندی بالا از یک عقلانیت سیاسی و منفعت شناسی در عصر حاضر را می طلبد و باید با قدرت و اقتدار در میدان سیاست تصمیم گیری و ریسک کنیم و خطرپذیری را ارتقا دهیم.

در فضای دیپلماسی نیاز جدی داریم تا دیپلماسی رسمی و غیر رسمی ایران اسلامی با به تعبیر دیگر دیپلماسی انقلابی و دولتی همخوانی داشته باشد، فرمان امام خمینی(ره) مبتنی بر جلوگیری از ورود وزیر امور خارجه امریکا به کشور ایران نمونه بارز هماهنگی دیپلماسی انقلابی است، درحال حاضر الحمدالله در معادلات سیاسی البته به غیر از برجام، وزیر امور خارجه کشورمان، هماهنگی خوبی با دستگاه معاونت های خارجی بیت رهبری دارد.

رسا- توجه زیادی که در هموطنان ایرانی ما درباره منافع اقتصادی حج برای سعودی ها شایع شده است، چه خاستگاهی دارد؟ و اصولا جنبه اقتصادی حج چه سهمی در تحلیل و داوری درباره آن می‌تواند داشته باشد؟

عربستان حاضر است حتی به اندازه 20 میلیارد، کل بودجه کشور، برای منزوی کردن مردم ایران در جهان هزینه کند، این دولت خبیث برای رسیدن به اهداف شوم خود آمادگی دارد تا تمام نیازهای اقتصادی ایران را تامین کند، به عنوان مثال؛ امریکا هزینه های هنگفتی را برای حضور در منطقه و ایجاد پایگاه نظامی و حمل کشتی های هواپیمابر صرف می کند تا به اهداف خود دست یابد، اما ملت ایران حاضرند برای نابودی و عدم حضور دولت خونخوار امریکا در منطقه جان خود را فدا کنند، عربستان نیز حضور حتی یک زائر ایرانی در مکه را برای ادبیات وهابیت مضر می داند به همین دلیل برای عدم حضور ایرانیان در مراسم حج هر کاری انجام می دهد.

انجام حج به هیچ وجه به منزله تایید حاکمیت عربستان نیست

با خرید سوغاتی توسط زائران از بازارهای عربستان به جایی برنمی خورد، البته توصیه می کنم خرید نکنند اما در شرایط کنونی که جنگ بین ادیان است عربستان برای مبارزه و جنگ با کشور ایران هزینه های هنگفتی را در منطقه متحمل شده است، در این نبرد، عقب نشینی و ترک حج به عنوان صحنه بزرگ بین المللی به نفع دشمن است.

پول پرداختی زائران خانه خدا صرف هزینه های جانبی سفر حج اعم از بلیط هواپیما، غذا و سایر هزینه ها می شود، این چه ادبیاتی است که برخی بیان می کنند که پول حجاج ایرانی به نفع اقتصاد دولت عربستان و یا برای تامین تجهیزات جنگی داعش هزینه می شود.

رفتن به سفر معنوی حج به هیچ وجه به منزله تایید حاکمیت عربستان نیست بلکه حفظ سنگر راهبردی در معادلات جهانی به نام حج است، بنابراین برای حفظ سنگر باید هزینه کرد./851/گ404/ب1

ارسال نظرات