حضور مداوم طلاب در مساجد، آنان را از اولویتهای جامعه آگاه میکند
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از شبستان، در گذشته حوزههای علمیه، جزو رقبات و متعلقات مساجد بودند و بسیاری از دروس حوزوی در این خانههای خدا برای طلاب تدریس میشدند، حوزویان و مردم نیز به دلیل این همسایگی از یکدیگر تاثیر میپذیرفتند و مردم، رشد فرهنگی و حوزویان، رشد فکری مییافتند.
برخی از کارشناسان حوزه دین معتقدند، یکی از فواید راهاندازی مدارس علمیه در کنار مساجد، حضور مردم و نمازگزاران بر سر کلاسهای دروس حوزوی و احکام است؛ موضوعی که در گذشته بسیار رایج بود و امروزه کمرنگ شده است.
برخی از صاحبنظران باور دارند، نباید ساختار و بافت بومی مسجدداری، تحتالشعاع ساختار جدید حوزههای علمیه به ویژه پس از تاسیس مرکز مدیریت حوزههای علمیه قرار گیرد، همچنان که اگر مرکز رسیدگی به امور مساجد، بومیسازی و اقبال و ادبار مردم در انتخاب امام جماعت و مسجدداری را نادیده بگیرد، شاهد اثرات نامطلوب در رویکرد مردم به مساجد میشود.
خبرنگار ما همزمان با روزهای نخست آغاز سال تحصیلی جدید حوزههای علمیه، گفت و گویی با تعدادی از ائمه جماعات و استادان حوزه علمیه برای بررسی کیفیت همسایگی مساجد و مدارس علمیه داشته است که در این نوبت مشروح نظرات حجتالاسلام والمسلمین رحمت الله سلطانی؛ از استادان حوزه علمیه تهران، میآید:
حجتالاسلام والمسلمین سلطانی درباره اهمیت فعالیت مدارس علمیه در جوار مساجد، گفت: این سنت از دیرباز مورد اهتمام علما بوده است به طوری که همسایگی مساجد و حوزههای علمیه موجب میشود، طلاب با حضور در نماز جماعت و برنامههای دینی و فرهنگی مساجد، تعلیم را با تربیت همراه کنند و مردم نیز با مشاهده آنان، انگیزه بیشتری برای حضور و مشارکت بیشتر در برنامههای مساجد داشته باشند.
وی تعالی و ترقی تربیتی و دینی طلاب را بدون درک واقعیتهای جامعه، غیر ممکن دانست و خاطرنشان کرد: یک طلبه در صورت ارتباط مستمر با مردم در مساجد، از اولویتهای جامعه آگاه میشود و از دوران نوجوانی و جوانی، خود را برای مدیریت بهتر مساجد در آینده آماده میکند و این یکی از مهمترین اثرات همسایگی مساجد و مدارس علمیه است.
این استاد حوزه علمیه، با بیان اینکه رفتار و گفتار طلاب به عنوان سربازان حضرت مهدی (عج)، با حساسیت از سوی مردم ارزیابی و قضاوت میشود، اضافه کرد: همسایگی مساجد و مدارس علمیه موجب میشود، طلاب با درک این ارزیابی، اولا دقت بیشتری نسبت به عملکردشان داشته باشند و ثانیا با حساسیت بیشتری فراگیری دروس حوزوی و کسب فضایل اخلاقی را دنبال کنند.
سلطانی گفت: مردم با مشاهده حضور مستمر طلاب در مساجد، مقید به شرکت منظم در این خانههای خدا میشوند و این بهترین درس و الگو برای مردم به منظور التزام عملی به دستورات دین است.
وی در مورد وضعیت مالی و اقتصادی مساجد، خاطرنشان کرد: دستگاههای فرهنگی و مرکز مدیریت حوزههای علمیه توجه بیشتری به ائمه جماعات داشته باشند زیرا این گروه در صورت نداشتن مشکلات مالی، مدت زمان بیشتری در خدمت مساجد و نمازگزاران و سایر شهروندان خواهند بود این در حالی است که بسیاری از ائمه جماعات به دلیل مشکلات مالی مجبور به اشتغال مضاعف در حوزهها، دانشگاهها و ادارات هستند و این موضوع مانع از اختصاص زمان طولانی از سوی آنان برای حضور در مساجد شده است./۱۳۲۵/۱۰۳/خ