سیره نبوی حتی برای غیرمسلمانها راهگشا و آموزنده است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در خراسان شمالی، حجتالاسلام نعمتالله آزموده، مدیر مدرسه علمیه تخصصی امام خامنهای بجنورد، شب گذشته در مراسمی که به مناسبت هفته وحدت و میلاد نبی مکرم اسلام در بجنورد برگزار شد، با تأکید بر الگوگیری عملی از سیره رسول اکرم، اظهار کرد: باید توجه داشت که سیره رسول اکرم صرفاً توصیف نظری، روایت داستانی و رویدادهای اتفاق افتاده در عصر آن حضرت نیست؛ بلکه تصویری است از یک واقعیت عینی و عملی محسوس و ملموسی که حضرت محمد بن عبدالله بدان گونه زندگی میکرده و مردم از نزدیک حرکات و سکنات وی را مکرر لمس کرده و با چشم میدیده و با وی تعامل داشتهاند.
وی افزود: یعنی وقتی سیره رسول اسلام را مطالعه میکنیم، میفهمیم چگونه خدا را پرستش میکرده و چگونه با مردم در گفتار و رفتار تعامل داشتهاند. کیفیت سلوکشان در کوچه و بازار و برخورد با دیگران، معاشرت با زنان و فرزندان و رفتار با هواداران و مخالفان، برخورد با منافقان در زمان جنگ و صلح و داد و ستد و بالاخره سبک زندگی ایشان بر چه شیوهای استوار بوده است.
حجتالاسلام آزموده ادامه داد: در سیره نبوی درمییابیم که کیفیت لباس و مسکن و چگونگی آن و کمیت و کیفیت خوردن طعام و آشامیدنیها و چگونگی شروع به غذا و ختم آن و سخنان دعاگونهای که پیش از شروع و بعد از صرف طعام گفتهاند چه بوده است و بالاخره رفتار و گفتار رسول خدا در اینگونه موارد چگونه بوده است تا برای همیشه مسلمانان از آن پیروی کنند.
وی تصریح کرد: باید بدانیم رسول اکرم چه نوع سنتهایی را پس از بعثت تأسیس یا تأیید کرده و کدام یک از سنتهای جاهلی را محو یا اصلاح و یا امضا کرده است، در چه نوع سنن و آداب اجتماعی و اخلاقیات قالبها را حفظ کرده ولی محتوای آنها را تغییر داده است و در چه مواردی سکوت را بر گفتن یا گفتگو را بر سکوت ترجیح میدادهاند؟
حجتالاسلام آزموده افزود: امت اسلام باید بداند پیامبر اسلام چگونه با جوانان، کودکان، زنان، پیران، شهرنشینان و چادرنشینان رفتار میکردهاند و از همه مهمتر با چه شیوهای اصحاب را تحت تعلیم و تربیت قرار میداده است.
به گفته وی دانستن این امور بدین جهت ضرورت دارد که همه اینها سیره و سنت بوده و برای ما مسلمانها حجت و لازم الاتباع است و برای غیرمسلمانها نیز میتواند راهگشا و آموزنده باشد؛ چراکه آنان میتوانند با بهره بردن از سلوک رسول خدا در سیاست، تدبیر زندگی، اخلاق، تربیت و مدیریت جامعه خود، بهعنوان یک انسان کامل از وی الهام و الگو بگیرند؛ چنانکه گاندی، رهبر فقید هندوستان، به اعتراف خودش، با به کار بردن شیوه و سیاست حضرت امام حسین (ع) در مبارزه با استعمار انگلستان، هندوستان را به پیروزی و استقلال رسانید./9314/پ202/ب2