۲۳ آذر ۱۳۹۶ - ۲۳:۰۶
کد خبر: ۵۴۳۳۹۸
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی:

قم ام القرای تمدن سازی نوین اسلامی است/ محققان در رفع نیازهای اجتماعی کوشا باشند

وزیر ارشاد با بیان این که قم ام القرای تمدن سازی نوین اسلامی است، تأکید کرد که محققان باید در رفع نیازهای اجتماعی کوشا باشند.
همایش کتابخانه های تخصصی استان قم

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی امروز در همایش مجمع کتابخانه های تخصصی استان قم که در سالن شهید مطهری ساختمان ادارات آستان مقدس بانوی کرامت برگزار شد، گفت: کتابخانه جهان بزرگ است و  مسأله ای فرا زمان و فرا جغرافیا  به شمار می رود.

وی افزود: کسانی که در این محیط زندگی و فعالیت می کنند باید قدر آن را بدانند، تمدن های تاریخی فرایندی داشته اند و زرادخانه تمدن های تاریخی و فرایند آن متفاوت بوده است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این که پایگاه قدرت نرم تمدن اسلامی در آغاز تاسیس مسجد به عنوان پایگاه ایمان بود و ضلع دوم آن کتابخانه به شمار می رفت، اظهار داشت: کتابخانه ها مرکز آموزش پژوهش و گفت و گوی علمی و فرهنگی شدند.

وی ادامه داد: کتابخانه ها به دانشگاه، پژوهشگاه و باشگاه علمی فرهنگی تبدیل شدند، این ترکیب فرصتی را فراهم کرد تا بذرهای کاشته شده در مسجد بارور شود؛ بنابراین فرایندهای تمدن سازی در جهان باید بررسی شود.

صالحی با اشاره به اهمیت وجود کتابخانه های تخصصی ابراز داشت: رصدخانه مراغه پدیده ای خاص از خواجه نصیر طوسی است که یکی کتابخانه تخصصی به شمار می رود، کتابحانه های تخصصی در جهان اسلام نقش منحصر‌ به فردی داشتند که مرکز پیشران تولید علم محسوب می شوند.

وی عنوان کرد: کتابخانه های عمومی فضای عام تولید دانش و پژوهش را فراهم می کردند اما کتابخانه های تخصصی قرارگاه و پایگاهی برای پیشرانی تولید علم بودند و هستند، بعد از انقلاب نوعی نهضت بازگشت به کتاب و کتابخوانی در قم به عنوان ام القرای تمدن سازی نوین اسلامی شکل گرفت.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: در حیطه کتابخانه های عمومی و تخصصی اتفاقات خوبی رخ داده است و باید از علما و دست اندرکاران آن به ویژه در قم تقدیر کرد،کتابخانه های تخصصی قم جایگاه خوبی دارند.

وی اضافه کرد: کتابخانه های با موضوعات تخصصی قم از کانون های مورد توجه است، اصل این که تشکلی با نگاه توجه به کتابخانه های تخصصی شکل گرفته حرکتی مبارک و مغتنم است.

صالحی با بیان این که کتابخانه های تخصصی ظرفیت دانشی هستند، گفت: این مجمع و تشکل می تواند این ظرفیت را تقویت و تکمیل کند، حوزه ارتباطات کتابخانه های تخصصی در قم و کشور و گسترش تعاملات امری مهم است و می تواند از خطوط ارتباطی وحدت حوزه و دانشگاه باشد.

وی افزود: یکی از مناسباتی که می تواند آن ها را به یکدیگر نزدیک کنند این است که ارتباط داشته و از سفره علمی یکدیگر بهره مند شوند و این اثرگذارتر از برگزاری همایش ها است، تعاملات وسیع کتابخانه های تخصصی در قم و ایران، جامعه علمی دو نهاد را نزدیک می کند و در تولید علم و دانش نقش جدی خواهد داشت.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار داشت: کتابخانه های تخصصی باید مناسبات خود را با مخاطبان تقویت کنند تا پایگاه علمی برای نخبگان علمی یک رشته باشد؛ کتابخانه تخصصی برای پایگاه و پاتوق شدن علمی نیازمند الزامات و ظرفیت هایی است.

وی ادامه داد: کتابدار باید از جنس کتاب و کتابخانه بوده و دلسوز محقق باشد، مجمع کتابخانه های تخصصی باید در کنار تعامل، برای کارگاه های افزایش مهارت برنامه داشته باشد تا مخاطبان کتابخانه های تخصصی کتابخانه را مانند خانه خود بدانند.

صالحی با بیان این که اگر نقش کتابخانه تخصصی پیشران علم است باید با مسائل جدید آشناتر باشند و بر اساس مسأله علمی حرکت کنند، ابراز داشت: کتابخانه های تخصصی می توانند کاری کنند تا به مسأله های علوم رسیدگی و پرداختن به مکررها کمتر شود.

وی عنوان کرد: مسأله دیگر پرداختن به نیازهای اجتماعی است، کلمه تخصص نباید سبب انزوا نشینی شود، کتابخانه های تخصصی ها باید پشتیبان تولید دانش در رفع نیازهای اجتماعی باشند و مسأله های مردم را در حوزه های گوناگون پیدا کرده و حل کنند؛ کتابخانه های تخصصی در قم ظرفیتی برای جامعه و جهان اسلام است./1323/پ۲۰۲/ق

ارسال نظرات