طلاب نباید از قافله علوم جدید جا بمانند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد حجت الاسلام والمسلمین محمدکاظم راشد یزدی عصر امروز در جلسه درس اخلاق که در مدرسه علمیه منتظر المهدی برگزار شد گفت: همانگونه که اقتصاد، سیاست و مدیریت علم است اسلام نیز دین علم است. وظیفه طلبه و روحانی همانند یک پزشک فراگیری علمی است که باید با آن به مداوای مردم پرداخت. امیرمومنان(ع) لفظ طبیب را برای پیامبر اکرم(ص) به کار می بردند و کار پیامبران را طبابت می دانستند.
این استاد اخلاق با اشاره به ضرورت فراگیری دروس به صورت عمیق به عنوان اولین مساله ای که طلاب باید به آن توجه کنند افزود: زمان شناسی از لوازم مهم این امر می باشد. برخی از طلاب شیفته منبری و پیش نماز شدن هستند اما زمان و عصر کنونی را خوب نمی شناسند. امام صادق (ع) می فرمایند: «انسانی که زمان شناس است با در مواجهه ناگهانی با مشکلات، خود را یک باره لب پرتگاه نمی بیند».
وی پیامبران را دارای بصیرت نسبت به زمانه و عصر خود دانست و خاطر نشان کرد: پیامبران با انفجارات فکری جدید بشر را رشد دادند و پیامبر اکرم(ص) در این زمینه از همه پیامبران بالاتر و نزدیک تر به کمال مطلق بودند. به گونه ای که در معراج، جبرئیل هم در سدره المنتهی از همراهی با ایشان بازماند.
حجت الاسلام والمسلمین راشد یزدی با بیان اینکه مدارس حوزه علمیه سکوی پرواز در فراگیری علم و تعالی هستند گفت: یادگیری علوم و رساندن آن به دیگران لازمه رشد، تعالی و زندگی کردن است. چرا که انسان بر خلاف حیوانات برای زندگی کردن خلق شده است، نه فقط زنده ماندن. البته زندگی کردن به زنده ماندن نیز نیاز دارد اما اگر تنها هدف ما زنده ماندن باشد به مقصد اصلی خود نخواهیم رسید.
کارشناس برجسته قرآنی با اشاره به ظرفیت نامحدود انسان در فراگیری علم افزود: داشتن استعدادهای درخشان لزوما عامل موفقیت نیست اما پشتکار و فعالیت بسیار ما را به هدف مطلوب خویش خواهد رساند. متاسفانه اغلب انسان ها این سرمایه ها را به دنیا می آوردند و بدون استفاده به گور می برند. دانشمندان کشف کرده اند هر فردی که استعداد معمولی داشته باشد می تواند ۱۵ برابر انیشتین که یکی از دانشمندان مشهور زمانه ما بود درس بخواند.
وی تلاش بیشتر برای کسب علوم بیشتر را موجب تقویت قدرت فکر و افزایش بصیرت ذهنی دانست و خاطر نشان کرد: آوردن بهانه برای نفهمیدن و درس نخواندن مورد قبول نیست و پناه بردن به این بهانه ها نشانه فقدان شهامت در شخص است. هیچ معلمی نباید این بهانه ها را قبول کند؛ چرا که درس خواندن بیشتر افزایش قدرت علم آموزی را به همراه خواهد داشت.
حجت الاسلام والمسلمین راشد یزدی با بیان اینکه نشناختن تحولات علمی عصر کنونی مشکلات فراوانی را برای مبلغان دینی به وجود خواهد اورد گفت: دیگر نمی توان همان سخنانی را که سالهای قدیم برای هدایت مردمی که پای منبرها می نشستند در دوره کنونی به کار برد. باید توجه داشت مردمی که اکنون پای منبر می نشینند اغلب تحصیلات دانشگاهی دارند و دیگر نمی توان هر حرف و سخنی را بدون اطلاع و آگاهی از اوضاع و تغییرات علمی کنونی بر زبان آورد. این وضعیت در سال های آینده شدید تر خواهد شد.
این استاد اخلاق با اشاره به اینکه دنیای امروز عصر اینترنت و سرعت است افزود: در عصر سرعت اشتباه غیرقابل جبران است. اگر خلاف و یا کندتر از سرعت رشد علوم در عصر کنونی درس بخوانیم و حرکت کنیم قاطبه جامعه از ما عبور خواهد کرد. در حالی که این وضعیت در قدیم وجود نداشت. بنابراین طلبه های امروز باید بسیار بیشتر از طلبه های قدیم درس بخوانند و از غفلت بپرهیزند تا از قافله علم عقب نمانند. خوشبختانه امروزه امکانات علمی بسیار در دسترس است و بهانه ای برای درس نخواندن پذیرفته نیست.
وی اسلام را دین علم دانست و خاطر نشان کرد: اسلام علمی نیست اما دین علم است. یعنی خود علم است و هیچ چیز در آن خلاف علم نیست. علم در دنیای امروز هر چقدر هم که جلوتر برود محال است که به پای اسلام برسد. نشان پرچم اسلام قلم و کتاب است و اولین کلام خدا اقرا و اولین اسباب نام برده شده در وحی او به پیامبر اکرم (ص) قلم بود. پیامبر اکرم (ص) می فرمایند: «مسلمانان نباید قلم را از دست خود جدا کنند چون خدا در آن خیری قرار داده که تا روز قیامت از آن جدا نخواهد شد».
حجت الاسلام والمسلمین راشد یزدی با بیان اینکه همراه شدن دوره بحران جنسی با دوره فراگیری درس و علم یکی از آفات مهم دوران جوانی است گفت: نقطه تمایز غریزه جنسی از دو غریزه سرکش دیگر انسانی یعنی گرسنگی و صیانت از نفس این است که اگر به سراغ آن نرویم به سراغ مان نمی آید. اما اگر به سمت آن رفتیم آنگاه این غریزه و میل تا سلامتی را از ما نگیرد ما را رها نخواهد کرد.
استاد حوزه علمیه در ادامه افزود: خداوند حفظ عفت و ازدواج را به عنوان راهکارهایی برای برون رفت از این بحران معرفی کرده است. خداوند نیز تکلیف ما لا یطاق نمی کند، پس می توان قوه جنسی را کنترل نمود و عفت پیشه کرد. البته باید دانست که در صورت ازدواج و جدیت جوانان در فراگیری علم خداوند امکانات و شرایط مورد نیاز ازدواج آنان را خود فراهم خواهد کرد.
وی نقش تقوا را در افزایش قدرت و سرعت یادگیری علوم حائز اهمیت دانست و خاطر نشان کرد: خداوند در قرآن می فرماید: «واتقواالله و یعلمکم الله». اگر افراد تقوا پیشه کنند خداوند به آنان علم را و آنچه مورد نیازشان است خواهد آموخت. همچنین امام رضا (ع) می فرمایند: «إنَّ العَبدَ إذَا اختارَهُ اللّه ُ عَزَّوجَلَّ لاُِمورِ عِبادِهِ شَرَحَ لِذلِكَ صَدرَهُ، وأودَعَ قَلبَهُ يَنابيعَ الحِكمَةِ، وألهَمَه (افهمه)ُ العِلمَ إلهامًا ، فَلَم يَعيَ بَعدَهُ بِجَوابٍ، ولا يَحيرُ فيهِ عَنِ الصَّوابِ. هرگاه خداوند، بنده اى را براى امور بندگانش برگزيند، براى اين كار سينه اش را گشاده گرداند و چشمه هاى حكمت به دل او سپارد و علم را به كمال بر او الهام كند و از اين پس ديگر در پاسخى درمانده نگردد و در تشخيص صواب، سرگشته نشود.»/861/پ۲۰۲/ب۱