بازار نشر با نیاز مخاطبان فاصله دارد
حجت الاسلام والمسلمین احمد مبلغی در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری رسا، با بیان اینکه اصولا کتاب همیشه یک جایگاه اساسی در نزد همه اقوام با مراتب مختلف در زمینه نشر و توسعه علم، فرهنگ، آگاهی و افزایش سواد داشته است، گفت: وقتی سخن از سواد، علم و آگاهی به میان می آید، به گونه ای کتاب ها هم در همه ذهنیت های بشری به آن چسبیده است.
نماینده مجلس خبرگان رهبری با اشاره به اینکه تردیدی در اهمیت کتاب وجود ندارد، اظهار داشت: جایگاه کتاب از استحکام جدی میان بشریت برخوردار است و مختص به عصر کنونی و یا گذشته نیست.
وی تصور تعریفی ایستا از کتاب را نادرست دانست و عنوان کرد: کتاب امروزه مصادیق جدید مجازی هم پیدا کرده است و بهتر و برجسته تر از نشر کتاب است، بر این اساس نشر کتاب در چاپ شدن محدود نمی شود.
حجت الاسلام والمسلمین مبلغی خاطرنشان کرد: اگر ما امروزه نشر و کتاب را باز تعریف کنیم، بهتر می توانیم میزان توجه و آگاهی به کتاب و میزان و سطح نشر کتاب را شناسایی کنیم.
عضو مجلس خبرگان رهبری بیان داشت: اگر کتاب اصولی را که باید متناسب با علم و نیاز جامعه رعایت کند را دارا نباشد، سطح نشر و میزان سرآمد مطالعه نزول پیدا می کند.
وی افزود: برای جایگاه بخشیدن به کتاب در عصر حاضر، باید نیازهای انسان را که هرلحظه در حال تغییر است را شناسایی کرده و کتاب ها را متناسب با ادبیات انسان های امروزی و برگرفته از منابع اصیل علم و منابع وحیانی روانه بازار نشر کنیم.
حجت الاسلام والمسلمین مبلغی تصریح کرد: اگر کتاب به صورت انبوه سازی مطالب بدون بازگشت به اصول اساسی علمی شکل گیرد و یا با نیازهای بشری مطابق نباشد، خود به خود رو به حاشیه می رود و جایگاه اش را از دست می دهد.
عضو مجلس خبرگان رهبری مهم ترین عوامل پایین بودن سرانه مطالعه در جامعه را اینگونه توصیف کرد: نخستین علت آن است که افراد جامعه مشغله ذهنی بسیاری دارند و آن آرامشی که پیش شرط مطالعه است را نمی توانند کسب کنند؛ اگر انسان در شرایط گرفتاری زندگی باشد و با فقر روبه رو باشد، نباید از او انتظار داشت که در سطح بالایی از مطالعه قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه شرط اول هر پیشرفتی، «اطمینان» است، ابراز داشت: اساس هر حرکتی این است که جامعه در شرایط مطمئن قرار گیرد، به بیان دیگر جامعه ای که از حیث رفتاری، دینی، شغلی و غیره در خط استاندارد قرار نداشته باشد با چالش رو به رو خواهد شد.
حجت الاسلام والمسلمین مبلغی یکی دیگر از عوامل پایین بودن سرانه مطالعه در کشور را این گونه توصیف کرد: متأسفانه امروزه کتابهایی که منتشر می شوند با نیازهای جامعه امروزی مطابقت ندارد، یعنی کتاب هایی تولید می شود، برای نیاز امروزی جامعه نیست، بلکه بیشتر نویسندگان برای پاسخ به نیازهای انتزاعی ذهن خودشان کتاب تولید می کنند.
عضو مجلس خبرگان رهبری بخشی دیگر از ضعف رجوع به کتاب ادبیات قدیمی و استفاده از شیوه های دیربازده در تولید کتاب است و این در حالی است که فضای مجازی مفاهیم را به صورت کدوار و تیتروار جابه جا می کند؛ بر این اساس اگر کتاب نویسی در جامعه امروزی از این ادبیان عقب بماند بی شک جایگاه اش رو به حاشیه خواهد رفت.
وی در پایان یادآور شد: طرح هایی هم باید برای افراد وجود داشته باشد تا برای خریدن کتاب تشویق شوند و نسبت به مطالعه رغبت پیدا کنند./841/ت۳۰۲/س