۱۰ اسفند ۱۳۹۶ - ۲۲:۳۱
کد خبر: ۵۵۷۰۷۲
نماینده پژوهشکده تحول و ارتقای علوم انسانی و اجتماعی دانشگاه شیراز:

مشغول شدن علوم انسانی در ظاهر مانع تأمین نیاز بشر است

نماینده پژوهشکده تحول و ارتقای علوم انسانی و اجتماعی دانشگاه شیراز گفت: ما در اسلام معتقدیم که هر چیز قابل مشاهده دارای یک واقعیت غیبی در پشت سر خود می‏‌باشد که آن را حرکت و یا تغییر می‏‌دهد که در رأس آن هم خداوند تبارک و تعالی است، بنابراین آن علوم انسانی که خودش را تنها به ظاهر مشغول ‏‌کند نمی‏‌تواند نیاز ما را تأمین کند.
فاطمه ساجدی

به گزارش خبرگزاری رسا در مشهد، خانم سیده فاطمه ساجدی، نماینده پژوهشکده تحول و ارتقای علوم انسانی و اجتماعی دانشگاه شیراز در نشست هم اندیشی علم دینی که در بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی مشهد مقدس در حال برگزاری است، به بیان نکاتی در این زمینه پرداخت.

وی در ابتدای سخنان خود اظهار داشت: تأسیس پژوهشکده تحول و ارتقای علوم انسانی و اسلامی در دانشگاه شیراز بنا به مطالبه‏‌ی مقام معظم رهبری مبنی بر ایجاد تحول در علوم انسانی، از طریق جنبش نرم‏‌افزاری، نوآوری و نظریه‏‌پردازی و در نهایت، رسیدن به الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت برای تأمین سبک زندگی اسلامی است.

ساجدی افزود: بر همین اساس، کار فکری بر اساس مطالبات مقام معظم رهبری که در طول سالیان به صورت سلسله مراتب ارائه شده و در نهایت، سازماندهی مقدرات اجتماعی در راستای آن مطالبات، که در واقع هدایت جامعه به سمت اسلامی زیستن است ضرورت دارد.

وی ادامه داد: علوم انسانی، علوم مدیریت فرد و جامعه هستند، علم به انسان، قدرت تصرف در موضوعات مختلف را می‌دهد، شیمی، فیزیک و هر علمی که بشر به وجود آورده و پی‏گیر آن بوده است، برای ایجاد قدرت تصرف و دخالت در امور بوده است.

نماینده پژوهشکده تحول و ارتقای علوم انسانی و اجتماعی دانشگاه شیراز گفت: علم به دنبال یافت قواعد و اعمال اراده خود با توجه به آن قواعد است، علوم انسانی در غرب به همین منظور به وجود آمد.

وی تصریح کرد: تحول ساختاری و سازمانی در غرب، منجر به تمدن مدرن شد و برای تفسیر این تمدن مدرن و هدایت آن، علوم انسانی به وجود آمد، ما نیز در ایران به دنبال تجدید تمدن اسلامی به صورت مترقی‏‌تر از آنچه در قبل بود هستیم؛ پس ناگزیریم که علوم متناسب با این نظم‏‌دهی را داشته باشیم.

ساجدی در ادامه اظهار داشت: علوم انسانی شکل گرفته در غرب خود را مبتنی بر واقعیت‏‌های قابل مشاهده می‏‌داند، در همه‏‌ی علوم این نگاه وجود دارد، معتقد به این هستند که هر چیزی قابل مشاهده است آن را بررسی کنیم و فرمول‏‌هایش را به دست آوریم.

وی ادامه داد: ما در اسلام معتقدیم که هر چیز قابل مشاهده دارای یک واقعیت غیبی در پشت سر خود می‏‌باشد که آن را حرکت و یا تغییر می‏‌دهد که در رأس آن هم خداوند تبارک و تعالی است، بنابراین آن علوم انسانی که خودش را تنها به ظاهر مشغول ‏‌کند نمی‏‌تواند نیاز ما را تأمین کند.

نماینده پژوهشکده تحول و ارتقای علوم انسانی و اجتماعی دانشگاه شیراز عنوان کرد: جان جهان، غیب است و اگر بخواهیم تفسیر درستی از واقعیت‏‌های انسانی و اجتماعی داشته باشیم، باید واقعیت غیب را در مناسبات علمی‏ در نظر بگیریم، علوم انسانی رایج نمی‏‌تواند این نیاز را برطرف کند.

وی خاطرنشان کرد: واقعیت غیب را از هیچ کس جز خدا نمی‏‌توان شنید، زیرا هیچ کس جز خداوند متعال غیب نمی‌داند و تنها سند معتبر دانش الهی هم قرآن کریم می‏‌باشد که سیره‏‌ی معصومین(ع) مفسر آن است.

ساجدی گفت: پس برای دریافت واقعیت غیب قطعاً باید به وحی مراجعه کنیم و برای دریافت واقعیت مشهود باید تجربه نماییم. نقش عقل در این بین، جمع‏‌بندی و دستهبندی است که کارکرد خاص خودش را دارد، بنابراین باید منطق و روش‏‌شناسی جدیدی طراحی شود که وحی، عقل و تجربه را با هم ملاحظه نماید.

وی ادامه داد: پژوهشکده‏‌ تحول به دنبال فهم قواعد اجتماعی و انسانی بر اساس واقعیت غیب و مشهود است تا کمکی در جهت تمدن‏‌سازی و تمدن جدید اسلامی باشد و همه‏‌ اینها هم در راستای مدیریت و خط‏‌‌ مشیی است که مقام معظم رهبری ارائه می‏‌کنند؛ ما نزد خدا وظیفه خود قرار داده‌ایم که بنا به فرموده ایشان عمل کنیم.

نماینده پژوهشکده تحول و ارتقای علوم انسانی و اجتماعی دانشگاه شیراز مأموریت این پژوهشکده را عبارت از ترکیب واقعیت غیب و مشهود در علوم انسانی و نیز ارائه روشی که بتواند وحی، عقل و تجربه را در خود جمع کند، عنوان کرد.

وی در ادامه تأکید کرد: این پژوهشکده دارای سه گروه علمی شامل اقتصاد و مدیریت اسلامی، فلسفه و روش‌شناسی جامعه‏‌شناسی اسلامی، روان‏‌شناسی و علوم تربیتی اسلامی است، که هر کدام از این گروه‏‌ها دارای حداقل ۵ نفر اعضای هیأت علمی هستند.

ساجدی اظهار داشت: همایش و نشست‌های علمی و نقد روش‌های تحقیق موجود از اهم کارهای پژوهشکده می‌باشد، روش‌های علوم انسانی و اجتماعی متداول مورد نقد و بررسی قرار گرفته است، روش‌های موجود در حوزه برای تولید علوم انسانی اسلامی نیز مورد نقد و بررسی قرار گرفته است.

وی در پایان گفت: این نقد و بررسی‌ها در قالب کارگاه آموزشی، هم اندیشی و سخنرانی انجام شده است،  همچنین این پژوهشکده همایش ملی "چیستی و چگونگی تحول در علوم انسانی از دیدگاه حضرت آیت‌الله خامنه‌ای" را در تاریخ ۲۵ آبان ۱۳۹۶ برگزار کرده است./934/د۱۰۳/ب۱

ارسال نظرات