مهمترین مشکل علوم اسلامی عمومی نشدن آن است
به گزارش خبرگزاری رسا در مشهد، مسعود معینی پور، مدیر شبکه چهارم سیما و مسؤول میز اسلامی سازی علوم انسانی دفتر تبلیغات در نشست هماندیشی علم دینی با اظهار خرسندی از برگزاری این نشست اظهار داشت: مهمترین مزیت این نشست ایجاد یک زمینه تعایش علمی و تعایش معرفتی و همزیستی معرفتی است و بهدوراز تب بتسازی که در برخی غلبه دارد و یک بزرگی را ذیل یک نظریه در حقیقت تعریف میکنیم و در شخصیت افراد گرفتار میشویم و قابلیت همافزایی را از ما میگیرد، در این جلسه وجود ندارد.
وی ادامه داد: با مواجهه تقریر گونه آقایان متوجه میشویم نقاط اشتراک بسیار بیشتر از نقاط اختلاف است، اینکه اشخاص مهمتر از نظریات هستند مانع میشود که نظرات پیش رود که خوشبختانه در این هماندیشی به حداقل رسیده است. ما در یک مسیر ایجاد بستر گفتمانی هستیم، نظام رقیب ما در ایران در تراکم معرفتی دانش غرب نشسته است و ...متأسفانه گفتمان تحول علوم انسانی و علم دینی بیشتر از اینکه به هویت ایجابی خودش تکیه کنه در شناخت خودش وابسته به غیریت تمدنی تکیه کرده است.
معینی پور افزود: جدال دو تفکر حق و باطل مهم است اما تمرکز چهلساله بر غیریت و ساختن هویت خودمان بر اساس جدی گرفتن بیشازحد غیر خودمان باعث میشود هویت ایجابی شکل نگیرد. یک سؤال جدی در ذهن من بوده که هرچه از غرب گفتیم و نقد کردیم، به میزان نقد و غیریت سازی و اصالت دادن به هویت خودمان، کار ایجابی هم کردهایم یا صرفاً به اینکه غیریت حقیقتی است که سیطره حداکثری دارد و در دوره نوسازی و مدرن پیش میرویم و مسائل ما شبیه آنهاست گیرکردهایم، چرا مسائل خودمان را در عرصه انقلابی جدی نمیگیریم؟
وی گفت: بر اساس یک حرکت دلسوزانه، بیشازحد در نقد غرب و مواجهه غیر گونه با غرب که هویت خودمان را هم با آن غیریت شکل میدهیم گیرکردهایم. اگر قدری ایجابی مواجهه میکردیم الآن پس از چهل سال احساس نمیکردیم دستمان خالی است.
مدیر شبکه چهارم سیما با تأکید بر اینکه تحول و تولید علم دینی جریان ساز شده است، ادامه داد: ایده تحول علوم انسانی و علم دینی از ایده گذر کرده و به یک جامعه علمی و سرمایه اجتماعی رسیده خیلی هم سریع پیشرفت کرده، دغدغه مهمی است که باید تدبیر کرد، از بسیاری اساتیدی که نظراتشان را میشنویم از تحول ناامید هستیم، اگر فکر میکنیم با تکیه صرف بر نظرات این اساتید تحول ایجاد میکنیم اشتباه است این جامعه علمی که شکلگرفته باید تحول ایجاد کند، چهار پنج سال پیش اگر از تحول و تولید علم دینی صحبت میکردیم حاشیه بود اما الآن جریان ساز شده است، مثلاً مجله صدرا تنها با یک هفته فراخوان چهل پنجاه یادداشت از اساتید شناختهشده فراهم شد که این سرمایه اجتماعی است و باید به لایههای مختلف جامعه باید سرایت کند.
وی بیان کرد: مهمترین مشکل علوم اسلامی، این است که این گفتمان عمومی نشده یک رسانه مناسب برای انتقال پیام و ادبیات مناسب برای انتقال گفتمان اسلامی در دست نداریم و باید توجه کنیم که این بستر انتقال پیام را چگونه به وجود آوریم. یک اتفاقی که در اثر کجتابی و کجفهمی گفتمان علوم اسلامی افتاده بیشتر از بسط وجودی بسط ساختاری پیداکرده است اگر قرار باشد مثلاً فرهنگستان را مقایسه با دانشگاه علامه که قرار بود از اول انقلاب گفتمان را تولید کند و دیگر مراکزی که رقابت در عرصه بروکراسی است، فرهنگستان علیرغم اخلاص و زهد دوستان، چه مزیتی نسبت به آنها دارد؟
معینی پور ادامه داد: چند پیشنهاد داشتم و تأکید و پیشنهاد میکنم بر یافتن زبان مشترک برای بسط گفتمان در فضای عمومی جامعه که اگر در فضای عمومی بسط پیدا نکنیم در حصر خودمان میمانیم، چون در حوزه حکمت نظری و مباحث الهیاتی متوقف شدیم و امتداد اشتدادی به سمت حکمت عملی نداشتیم، پیش نرفتهایم و اگر تا چهارصد سال دیگر هم تفلسف کنیم اما به مسئله وارد نشویم، کار پیش نمیرود تا مردمباور نکنند که در یک عرصه رقابتی با جریان سکولار کارآمدی داریم حقیقت نمیآییم.
وی با اشاره به فضاسازی برای شکلدهی به مطالبه مردمی اظهار داشت: در فهم و بسط و ایجاد مسئله اجتماعی ناکارآمد بودیم که نیاز به فضاسازی عمومی و دیالکتیک فهم مسئله و شکلدهی مطالبه مردم و پاسخگویی به آن دارد. میز علوم انسانی اسلامی تام و کامل در اختیار شماست فضا و بستری فراهمشده که دو وجه ارتباطی با نهادهای فعال در موضوع علوم اسلامی از طریق نشریات و ایجاد کرسیها و ... فراهمشده است، در شبکه چهارم سیما نیز از طرح ایجابی برنامهسازی در حوزه معرفت سازی و اندیشه علوم اسلامی استقبال میکنیم./934/د۱۰۳/ب۱