جناح ها دست آشتی به هم دهند و در برابر دشمنان قسم خورده ایستادگی کنند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حضرت آیت الله ناصر مکارم شیرازی از مراجع تقلید امشب در پنجمین برنامه چشمه معرفت که از شبکه یک سیما پخش شد، با بیان این که مسیر زندگی انسان مسیر پر پیچ و خم است، گفت: در این مسیر شیاطین، هواس نفس و وسوسه ها وجود دارد که انسان را از مسیر منحرف می کند.
وی افزود: انسان شبانه روز در نمازهای خود از خداوند می خواهد که به راه راست هدایت شود، برخی می گویند مگر گمراه بوده و در مسیر مستقیم قرار نداریم که در خداوند می خواهیم ما را به راه راست هدایت کند، باید گفت در مسیر انسان همه روزه احتمال انحراف وجود دارد.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم اظهار داشت: شیاطین، وسوسه ها، انسان های نادرست، فضاهای مجازی و رسانه های آلوده و تهدیدات همه روز در مسیر انسان وجود دارد و باید از خدا همواره بخواهیم که از راه راست منحرف نشویم.
وی ادامه داد: خداوند متعال برای این که انسان منحرف نشود مراقب هایی قرار داده و این مراقب ها واعظان و اندرزگویان هستند، از آیات و روایات استفاده می شود که خداوند متعال حداقل 7 واعظ برای انسان قرار داده تا انسان را موعظه کنند که انسان مسیر را درست بپیماید و منحرف نشود.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی با بیان این که یکی از واعظان انسان ها پیامبر اکرم(ص) است، به آیه«قُلْ إِنَّما أَعِظُکُمْ بِواحِدَة أَنْ تَقُومُوا لِلّهِ مَثْنى وَ فُرادى ثُمَّ تَتَفَکَّرُوا» اشاره کرد و ابراز داشت: آیه تأکید می کند که انسان باید قیام کند و قیام به معنای حالت جدی به خود گرفتن است.
وی عنوان کرد: قیام انسان باید برای خدا و خالصانه باشد چرا که اگر خالصانه نباشد به جایی نمی رسد، در مسیر قیام نیز باید تفکر جمعی و فردی وجود داشته باشد، از این رو نباید قناعت به فکر فردی کرد بلکه باید مشورت هم انجام شود، آیه می فرماید اگر انسان فکر خود را در مسیر زندگی و قیام به کار بیندازد از انحراف آن جلوگیری می شود.
این مرجع تقلید خاطرنشان کرد: تنها راه نجات تفکری است که بر اساس خلوص نیت، جدیت و مشورت و رجوع به جماعت باشد، تمام تدبیرها در سایه تفکر است و به این وسیله می شود جامعه، افراد و خانواده ها را اصلاح کرد.
وی با اشاره به روایتی از پیامبر گرامی اسلام(ص) درباره اهمیت تفکر، توجه انسان ها به تفکر را مورد تأکید منابع اسلامی دانست و اضافه کرد: حضرت فرمودند که فکر کردن مایه حیات و زندگی قلب انسان های بیدار است، تفکر چراغ راه انسان در ظلمات است که اجازه انحراف به انسان نمی دهد.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی به روایتی از امیرمؤمنان(ع) مبنی بر این که فکر کردن آینه ای صاف است، اشاره کرد و گفت: انسان در آیه محاسن و عیوب خود را می بیند و می تواند آن ها را اصلاح کند، بدین وسیله می توان خوبی ها را تقویت و بدی ها را اصلاح کرد.
وی با اشاره به روایتی از امام رضا(ع) افزود: امام هشتم می فرماید عبادت زیاد نماز خواندن و زیاد روزه گرفتن نیست، این فرمایش حضرت در حالی است که نماز و روزه در آیین اسلام جایگاه مهمی دارند اما حضرت می فرماید تفکر از آن ها برتر است، بر اساس فرموده ایشان اندیشیدن در امر خدا مانند عالم خلقت بالاترین عبادت است.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم با تأکید بر این که عظمت خلقت به اندازه ای بالا است که سال ها باید فکر شود تا حقیقت آن را دریابند، اظهار داشت: همچنین ممکن است که منظور از امر خدا فرمان تشریعی و دستورات الهی باشد، در هرصورت عبادت این است که انسان در این موارد فکر کند.
وی افزود: اگر واقعا مطابق این قرآنی و روایی اساس کار خود را بر فکر قرار داریم مشکلات حل خواهد شد، اگر فردی که مبتلا به مواد مخدر شده فکر کند که عاقبت کار او چیست حتما پرهیز خواهد کرد چرا که جان و عمر انسان در این مسیر در خطر است.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی با بیان این که در جامعه ای زندگی می کنیم که نیاز به وحدت داریم، اظهار داشت: اگر فکر کنیم اختلافات به کجا می رسد و کسانی که اختلاف کردند به چه سرنوشتی دچار شدند متوجه می شویم که وحدت مایه آبرو، قوت و عزت است.
وی ادامه داد: اگر فکر کنیم تمام جناح ها دست آشتی به یکدیگر می دهند و در برابر دشمنان قسم خورده ایستادگی می کنند و پیروز می شوند، همانگونه که قرآن و پیامبر فرمود باید فکر خود را در زندگی به کار بیندازیم تا به موفقیت و عزت برسیم، رمضان ماهی برای تفکر و اندیشه است./1323/