گانگستر بازی شصت و نهمین وزیر خارجه آمریکا
به گزارش خبرگزاری رسا، مایک پمپئو که در ماه مِی سال 2017 و در مقام ریاست سابق سازمان سیا گفته بود "اگر کیمجونگاون ناگهان درگذشت، از من درباره این اتفاق چیزی نپرسید" و تلویحا از نقشه ترور حرف زده بود، در دو روز سفر خود به کره شمالی، برنامه آمریکا برای هستهای زدایی این کشور را دنبال کرده است. اما نکته جالب این مذاکرات موضع شبکه خبری دولتی کره شمالی بود.
درحالی که بعد از برگزاری دو روز نشست، مایک پمپئو مذاکرات خود با مقامات رسمی کره را سازنده ارزیابی کرد، کره شمالی درخواستهای پمپئو برای هسته ای زدایی را براساس "اندیشه های گانگستری" ارزیابی کرد. آنها نگرش آمریکا را تأسفبرانگیز و متفاوت از فضای گفتگوهای 12 ژوئن میان ترامپ و اون تحلیل کردند.
پمپئو پس از این نشست راهی توکیو شد و در دومین نشست سهجانبه خود با کره جنوبی و ژاپن حاضر شد. او در کنفرانس خبری، هسته ای زدایی از کره شمالی را "کامل، قابل اثبات و غیرقابل بازگشت" دانست. این در حالی است که کره جنوبی و ژاپن بهرغم تعهد اوُن، نگران ادامه فعالیت تأسیسات هستهای کره شمالی و رویکردهای غیرشفاف آمریکا هستند. چنان که طبق یک نظرسنجی 83درصد ژاپنی ها نسبت به هستهایزدایی کامل کره شمالی در کوتاهمدت نامطمئن هستند.
علاوه بر سفر کره شمالی و ژاپن، پمپئو در روز دوشنبه و در یک سفر ناگهانی، سر از افغانستان درآورد و سفر دو هفته قبل جیمز متیس، وزیر دفاع کشورش را در بُعد سیاسی و امنیتی تکمیل نمود. او پس از هفده سال حضور نظامی آمریکا در افغانستان، با حمایت از اقدام دولت افغانستان مبنی بر گفتگو با طالبان، از اقدامات اشرف غنی استقبال کرد.
امارات؛ مقصد بعدی سفر
جابهجایی مایک پمپئو، رئیس سابق سازمان سیا با رکس تیلرسون وزیر خارجه برکنار شده آمریکا، در شرایطی صورت گرفت که دستگاه سیاست خارجه آمریکا با رئیس جمهور دچار چالشهایی شده بود و تحولات منطقه غرب آسیا، با موضوعاتی نظیر بحران قطر و اختلافات جدید آمریکا با ایران و ترکیه دست به گریبان شده بود.
پمپئو از جمله ضد اسلامیترین شخصیتهای دولت ترامپ شناخته میشود. رویکرد او مایل به تروریست نامیدن گروههایی نظیر اخوان المسلمین، حماس، محور مقاومت و در مقابل، رها ساختن گروههایی نظیر طالبان و القاعده به شرط پیوند با عربستان و امارات است.
او در سیاست ورزیهای خود رویکرد ضدیت با ترکیه و قطر را از طریق امارات پیگیری میکند و محور ضدیت با ایران را نیز از طریق عربستان تحریک میکند. در این چهارچوب است که یک روز پس از توئیت وزیر خارجه ایران مبنی بر حفظ وحدت مردم ترکیه برای مقابله با نقشه کودتا در سال 2016، مایک پمپئو، ایران و ترکیه را متهم به "حکومتهای دیکتاتور و تمامیت خواه" کرد، تحریم قطر را موجه دانست و روند دخالت و توهینهای خود را با شدت ادامه داد.
روندی که ادامه آن منجر به این شد که سفیر امارات در واشنگتن، نقش دولت ترکیه در منطقه را شدیداً محکوم کرد و همچنین، تمام تلاش خود را برای تشدید تحریمهای ایران اعمال کرد و از سوی دیگر، آمریکا در تحریم قطر همراه عربستان و امارات شد و مایک پمپئو در راستای سفرهای آسیایی خود، راهی ابوظبی شود.
اصل ماجرا
ترجیعبند دیپلماسی دولت ترامپ در این ایام تشدید فشار بر جمهوری اسلامی ایران است. پمپئو که وزارت خود را مدیون رویکرد متفاوت تیلرسون نسبت به پرونده برجام و برکناری او می داند؛ طبعا سیاست خود در منطقه خلیجفارس را با شعار "مهار ایران" همراه خواهد ساخت.
در این چهارچوب بود که خارج شدن از توافق برجام و تشدید تحریمها، دعوت از امارات برای افزایش تولید نفت و جبران کسری تولید ایران در آینده، سرکوب مردم یمن و همچنین مقابله با تهدید بستن تنگه هرمز، بهانههای دیدار پمپئو با اُمرای امارات در روز سهشنبه 19 تیرماه شد.
او در مصاحبه با روزنامه نشنال امارات، عداوت خود نسبت به سردار قاسم سلیمانی و سپاه قدس را نشان داد و گفت: "قاسم سلیمانی عامل مشکلات در عراق و سوریه است و ما نیازمند افزایش هزینه اقدامات او هستیم. {هزینه سازی} هم برای سازمان او و هم برای شخص او".
نتیجهگیری
آمریکا این هفته نشست های مهمی را برای اهداف امنیتی خود برگزار و یا در آنها حضور داشته است. از تور آسیایی پمپئو به آسیا تا نشست ناتو در بروکسل که در مجموع هزینههای نظامی این کشور را برای ترامپ با اهمیت ساخته است.
او اعلام کرده است که متحدان اروپایی به اندازه کافی هزینه نمیکنند و آمریکا بار زیادی را بر شانه دارد. دبیرکل ناتو نیز گفته است که ناتو همچنان در افغانستان حضور دارد، مسئولیتهای جدیدی در زمینه آموزش نیروهای عراقی دارد و همچنان مدیریت تمرینهای نظامی برای نمایش در مقابل انگیزههای جنگ سردی روسیه را برعهده دارد.
از سوی دیگر آمریکا برنامه تشدید تحریمهای خود علیه ایران را در دست اقدام دارد ولی همچنان با سایر کشورهای عضو توافقنامه برجام بر سر رقابتهای جهانی و مسائلی نظیر تعرفههای وضعشده بر روی برخی کالاها، هزینههای ناتو، پرستیژ بینالمللی و هزینهبردار بودن اعمال برخی تحریمها بر علیه ایران اختلاف نظر دارد.
در این بین برخی کشورهای زیردست عربی که وابستگی شدیدی به حمایتهای آمریکا دارند، دارای نقش بیشتری شده و به نظر میرسد همراهی بیشتری را با واشنگتن خواهند داشت. بنابراین انتظار میرود که روابط دیپلماتیک و اقتصادی جمهوری اسلامی ایران با کشورهای مستقلتر و دولتهای دارای اصطکاک با محور ریاض-ابوظبی تقویت گردد.
_____________________________
منابع:
https://www.al-monitor.com/pulse/originals/2018/03/pompeo-pick-pleases-uae-cia-tillerson-qatar.html
https://apnews.com/3dd553d5da6744daa3c0cec5ea5e41f8
https://edition.cnn.com/2018/07/07/politics/mike-pompeo-north-korea-nuclear-talks/index.html
/۹۶۹/د۱۰۲/ب۱
منبع: فارس