سیاستهای اقتصادی دولت به سود یک درصد جامعه است
عبدالرضا مصری عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا، درباره برآورد خود از فعالیتهای نظارتی مجلس گفت: استقلال سه قوه از یکدیگر که در قانون اساسی پیشبینی شده است، دست مجلس را برای ورود به مسائل اجرایی کشور را بسته است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه ادامه داد: توان مجلس در بعد نظارتی این است که از وزیری سؤال یا او را استیضاح کند که هیچ دورهای هم به اندازه این دوره سؤال از وزیر نداشتهایم؛ علت اینکه چرا در صحن مطرح نمیشود و چرا در دستور قرار نمیگیرد بحثی جداگانه است، برخلاف آییننامه است که نوبت جواب دادن یک وزیر به یک نماینده دو سال طول میکشد.
مصری افزود: به خاطر سلایق شخصی نمایندگان به یک نگرش سیاسی یا نسبت به یک موضوع خاص، سؤالات یا استیضاح آنچنان هم به نتیجه نمیرسد؛ پایان سال گذشته شاهد سه استیضاح در مجلس شورای اسلامی بودیم که به دلیل همین خط کشیهای سیاسی هیچ کدام از اینها رأی نیاورد.
وی تنها یک وزیر را مسؤول مسائل و مشکلات اقتصادی ندانست و ابراز داشت: سیاستهای اجرایی اقتصادی کشور به وسیله هیأت دولت انجام میشود و وزیر به تنهایی نمیتواند مصوبهای داشته باشد بلکه آن را باید در دولت به تصویب برساند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه درباره سیاستهای اقتصادی دولت گفت: دولت سناریویی غیر از موفقیت برجام برای خود تهیه نکرده بود؛ در مرحله نخست همه تخم مرغها را در سبد برجام گذاشتند و مدام وعده پسا برجام دادند؛ پسا برجام را هم که اکنون میبینیم و متأسفانه سناریویی برای اینکه اگر شرایط به اوضاع کنونی رسید چه کاری باید انجام دهیم، نداشتند؛ چون اگر داشتیم اینقدر تغییرات در تصمیمگیریها یک شبه برای کشوری که برنامه دارد بعید به نظر میآید.
مصری افزود: این بار آمریکا از قبل خبر داده بود که در فلان تاریخ تحریمهایی اعمال میشود، البته هنوز تحریمها شروع نشده است که ما چنین وضعیتی بدون تحریم پیدا کردهایم؛ این نشان میدهد که مسؤولان برای مقابله و کاتالیزور جایگزین ندارند.
وی تصریح کرد: اگر دولت برنامهای برای برطرف کردن مسائل و مشکلات اقتصادی داشته باشد، بنابر قاعده، نمایندگان مجلس از آن مطلع میشوند، دولت برای مجلس توضیح میدهد و چون ملت باید همکاری کنند برای آنها هم توضیح میدهد؛ برای رسانههای دیداری و شنیداری توضیح میدهد که آنها بتوانند در هدایت شرایط جدید کمک کنند، اما متأسفانه چنین فعالیتهایی ندیدیم.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه ادامه داد: اگر از من به عنوان نماینده مجلس بپرسند «کشور چه کاری در برابر این تحریمها انجام داده است یا میدهد؟» چه باید بگویم؟ بگویم که سکه فروخته است؟ هفت هزار میلیارد تومان سود عدهای خاص در این سکه فروشی بوده است؛ بگویم که قبل از عید ارز فروشی کردیم، عدهای در صف ایستادند و ارز خریدند؟ بگویم که عدهای ثبت نام خودرو کردند و چهل پنجاه درصد سود میبرند؛ اگر اینها برنامههای دولت است که در همه اینها ضرر ملت است و حدود دو درصد یا یک درصد جامعه از این شرایط نفع میبرند و بقیه یعنی 99 درصد زیان میبینند.
مصری در توضیح اینکه چگونه تنها یک درصد از این سیاستهای اقتصادی سود میبرند ابراز داشت: مگر چند درصد از مردم ما سکههای آنچنانی خریدند که در یک شب هر سکه یک میلیون تومان برایشان سود داشته باشد؟ مگر چند درصد مردم برای خودرو ثبت نام کردند؟ الان هم متأسفانه آژانسها سفر رایگان به فلان کشور را تبلیغ می کند برای اینکه ما برای مسافرتهای خارجی رودربایستی داریم در حالی که هیچ ضرورتی ندارد، همین دلار مسافرتهای خارجی را برای مردم گوشت بخریم و وارد کنیم که این مردم رنج دیده گوشت کیلویی هفتاد یا شصت هزار تومان نخرند.
وی گفت: به این وسیله میتوان حداقل سفره مردم را تأمین کرد ولی سیاستی غیر از ارز آقای جهانگیری 4200 تومان، که آن هم دو برابر پارسال ثبت سفارش شده است چیزی ندیدیم؛ الان کشور در جنگ اقتصادی است اما دهها شرکت با ارز 4200 تومانی تلفن همراه میآورند و به قیمت دلار ده هزار تومان میفروشند یا خودرو وارد میکنند؛ کالاهای لوکس بنجل وارد میکنند؛ البته هنوز هم تورم از نظرم مسؤولان تک رقمی است؛ اما جایی که صد در صد ارز دولتی میدهیم مانند انسولین برای بیماران دیابتی از شصت هزار تومان صد و پنج هزار تومان شده است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه به دولت توصیه کرد که با مردم صحبت کنند و اظهار داشت: اینکه رییس جمهور بعد از چهار ماه فرمانداران را به سالن دعوت کند و چهار کلمه با فرمانداران صحبت کند که درست نیست؛ سؤال از رییس جمهور هم در حد این است که بزرگترین گناه کبیره را انجام دادهایم؛ گفتیم که رییس جمهور در مجلس بیاید و برای مردم قیمت ارز، سکه، تورم و آینده را توضیح دهد؛ از او خواستیم که با مردم صحبت کند؛ به نظرم امضای تعدادی نماینده برای انجام این کار به وسیله رییس جمهور یک فرصت است اما از فردای آن روز دنبال نمایندگان افتادند که امضا پس بگیرید. رییس جمهور باید با مردم یا نمایندگانشان صحبت کند و نمایندگان و مردم را دعوت به همکاری کنند.
مصری صرف تغییر افراد در کابینه را بی تأثیر دانست و ابراز داشت: تصمیمی که گرفته میشود در دست یک وزیر نیست، آنها که فکر میکنند با تغییر یک وزیر مملکت گل و بلبل میشود در خیال هستند؛ وزیر نمیتواند برای دولت مصوبه داشته باشد؛ نظر اقتصادی وزیر در دولت میرود، آنچه دولت تصویب میکند را وزیر باید اجرا کند هر چند این وزیر با آن تصمیم صد و هشتاد درجه از نظر فنی و تخصصی مخالف باشد؛ امکان ندارد که شما یک نفر را در بانک مرکزی پیدا کنید که با اعلام ارز 4200 تومان و تک نرخی به وسیله هیچ کدام از معادلات اقتصادی موافق باشد، اما میبینید که صرافی که مردم از آن ارز میگرفتند جرم میشود، صبح میگویند که سکه بخرید و شب میگویند که خرید این سکه جرم بوده است؛ این سیاستهای صبح و شبی جواب نمیدهد.
وی در پایان تصریح کرد: مردم در فشار اقتصادی هستند؛ اصلاً مشکل مردم سکه نبود که دولت هفتاد تن از دارایی کشور و بانک مرکزی خارج کرد؛ الان هم بازار ثانویه را بگذارید که هر کسی هر ارزی دارد بفروشد و هر کس به هر قیمتی میخواهد بخرد، بهتر از زیر زمینی است که درست کردند که همه به صورت قاچاق عمل میشود./836/ت۳۰۲/ق