نشست «چالش های پیش روی مکتب نص گرایی در حل مسائل فقه شهر» برگزار شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، نشست «چالش های پیش روی مکتب نص گرایی» در حل مسائل فقه شهر با ارائه حجت الاسلام مصطفی دری، مدرس سطح عالی حوزه علمیه قم و پژوهشگر حوزه فقه و دکتر محمود حکمت نیا، نویسنده و محقق اسلامی به عنوان ناقد امروز 15 شهریور در دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی برگزار شد.
حجت الاسلام مصطفی دری در این نشست با اشاره به چالش های پیش روی مکتب «نص گرایی» در حل مسائل فقه شهر گفت: درعین حال سنتی گرایان فقه هم ممکن است در زمره نص گراها یا عقل گراها باشند البته برخی از چالش های مشترک بین سنتی ها و نص گراها وجود دارد.
این مدرس سطح عالی حوزه علمیه قم با بیان اینکه مکتب نص گرایی مکتبی در مقابل مکتب عقل گرایی است، تصریح کرد: در واقع این تقابل در کلام و دانش فقه وجود دارد.
بایسته های مکتب نص گرایی
وی در ادامه به بیان بایسته های مکتب نص گرایی پرداخت و گفت: نص گرایان به احکام عقلی کلا بی توجه هستند و از طرفی آنها به مقاصد شریعت هم توجهی ندارند و اساسا اکثر آنها به دنبال کشف و علت اصلی حکم نیستند.
این پژوهشگر حوزه فقه در ادامه بیان بایسته های مکتب نص گرایی گفت: آنها همه احکام را دائمی می دانند و گزاره ای بنام اینکه این حکم با شرایط زمان عوض شود، ندارند و هر حکمی که از سوی آنان استنباط می شود را حکم دائمی شریعت می دانند مگر اینکه با مشکلی مواجه شوند که برای حل تعارض ممکن است بگویند که این حکم، حکم حکومتی است.
وی با اشاره به این مطلب که تناقض و پارادوکس در کلام نص گرایان وجود دارد، بیان داشت: اکثر نص گرایان در بسیاری از احکام در حوزه های اقتصادی، پزشکی و هنر و شیوه حکومت قائل به امتحان هستند و این درحالی است که اینجا این پرسش پیش می آید که تعبد چه جایگاهی در این امور دارد و از طرفی نص گرایان در همه احکام شریعتی، تعبد را جایز می دانند.
حجت الاسلام دری در ادامه به بیان رویکرد حل نص گرایی در مسائل فقه شهر در چهار عنوان تعارض با کرامت انسانی، ناکارآمدی در مقام عمل، تضییع حقوق مردم و ترویج بی اخلاقی در جامعه با ذکر بیان مصادیق پرداخت./934/پ۲۰۳/ب۱