مبلغان با ادبیات توصیفی دینداری را در جامعه گسترش دهند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام والمسلمین علیرضا پناهیان استاد حوزه و دانشگاه، امروز در سومین همایش مبلغین استان تهران با محوریت "میثم تمار" لسان برنده ولایت که در موسسه تخصصی خطابه امیر بیان برگزار شد، گفت: تبلیغات دینی که توسط اهل علم انجام میگیرد قبل از انقلاب زمانی که حاکمیت دینی وجود نداشت ویژگی خاصی داشت و امروز با وجود حاکمیت دینی ویژگی دیگری دارد.
وی افزود: قبل از انقلاب اهل دین و دیانت در اقلیت و مظلوم بودند از این رو میتوانستند فریادهای مظلومانه سر دهند و حساب خودشان را از دیگران جدا کنند همچنین قادر بودند با ادبیاتی صحبت کنند که آن ادبیات حالت دفاعی داشته باشد تا با رفع غربت موجود از مظلومیت خود دفاع کنند.
حجت الاسلام والمسلمین پناهیان ادامه داد: اما امروز با وجود حاکمیت دینی مردم اهل علم دین را جز اکثریت میدانند و اگر مشکلی هم در زندگی داشته باشند گاها حتی با نظام حاکمیت هم مشکل نداشته باشند روحانیت را مقصر میبینند از این رو تبلیغات دینی امروز باید با تبلیغات دینی قبل از انقلاب متفاوت باشد تا مبادا این تبلیغات سبب زدگی مردم از دین و یا اهل علم شود.
استاد حوزه علمیه با تاکید براینکه در حال حاضر مبلغان باید در موضع برادری و محبت با مردم سخن بگویند، ابراز کرد: متاسفانه امروز سوء تفاهمهای فراوانی توسط دیگران نسبت به روحانیت ایجاد شده که باید آن سوء تفاهمها برطرف شود.
وی با تاکید براینکه مبلغان هنگام بیان دلیل و برهان باید مراقب القائات خود باشند تا موجب تحقیر مخاطب نشوند، اظهار داشت: سکوت همیشه نشانه قانع شدن مخاطبان نیست گاهی سکوت مخاطبان به خاطر چیز دیگری است.
حجت الاسلام والمسلمین پناهیان با بیان اینکه ادبیات فقه و اصول برای تبلیغ سمی مهلک است، گفت: ادبیات درس خارج نباید در تبلیغ مورد استفاده قرار گیرد. ادبیات فقه برای تبلیغ جذاب نیست و مخاطب تصور خواهد کرد که مبلغ فردی متکبر است همچنین مبلغان در امر تبلیغ نباید از ادبیات علم کلام استفاده کنند زیرا ادبیات علم کلام برمبنای عقلانیت و منطق استوار است و توصیفی نیست در حالی که ادبیات قرآن توصیفی بوده و باعث جذب مخاطب میشود.
استاد حوزه علمیه ادامه داد: طلاب نباید از ادبیات توصیفی اجتناب کنند و آن را کسر شان بدانند و فکر کنند که ادبیات توصیفی سبب میشود مخاطبان آنان را بیسواد بیابند متاسفانه سخن گفتند با ادبیات فقه و کلام سبب دین گریزی مردم میشود همان بلایی که امروز بر سر حجاب آمده است.
وی اضافه کرد: اگر مبلغ بتواند نماز را برای مخاطب توصیف کند افراد زیادی به نماز جذب میشود.
حجت الاسلام والمسلمین پناهیان با تاکید براینکه مبلغان باید ظرفیت و تفاوتهای انسانها را درک کنند، گفت: با درک این ظرفیتها احدی سرزنش نخواهد شد، موعظه نباید با سرزنش همراه باشد تا مخاطب از رحمت خداوند ناامید شود.
استاد حوزه علمیه با تاکید براینکه مهربانی و محبت باید مهمترین ویژگی مبلغ باشد، خاطرنشان کرد: اهل بیت(ع) حتی با دشمنان نیز طوری رفتار میکردند که از دشمنی خودشان کوتاه بیایند./813/پ۲۰۲/ب۱