سعودی پرچم سفید تسلیم برابر انصارالله را بالا برد
عربستان سعودی و متحدانش پس از ۵ سال حملات گسترده علیه ملت مظلوم یمن، دیگر توان مقابله با توانمندیهای نظامی انصارالله را ندارند و ناگزیر پرچم سفید تسلیم مقابل انصارالله را بالا برده اند تا آبرومندانه از باتلاق یمن خارج شوند.
به گزارش خبرگزاري رسا، عربستان سعودی و ائتلاف تحت امرش با این تصور که میتوانند در مدت دو هفته انصارالله یمن را نابود کرده و این کشور را اشغال کنند، دست به ماجراجویی خطرناکی زدند و حملات گسترده را به ملت بی دفاع یمن آغاز کردند. اما تحولات میدانی یمن آنگونه که سعودیها و اماراتیها تصور میکردند پیش نرفت و بعد از چند ماه جنگ روند فرسایشی به خود گرفت و با تقویت توانمندیهای نظامی انصارالله و ارتش یمن، معادلات جنگ به نفع یمنیها تغییر یافت. مقامات سعودی و ابوظبی که در ابتدای جنگ حاضر به گفتگو با انصارالله و نشستن بر سر میز مذاکره با این جنبش نبودند، اکنون به جایگاه و قدرت یمنیها پی برده اند و انصارالله را طرف اصلی حل بحران یمن میدانند.
عادل الجبیر، وزیر مشاور در دولت سعودی در روزهای اخیر به این مسئله اعتراف کرد و با بیان اینکه تنها راه حل یمن، راه حل سیاسی است، گفت که همه یمنیها از جمله انصارالله نقشی در آینده یمن دارند. پیش از این نیز امارات تسلیم قدرت انصارالله شده بود و به نقش این نیروها در آینده سیاسی یمن اعتراف کرده بود.
اعتراف مقامات ریاض و ابوظبی به نقض انصارالله در تحولات سیاسی یمن که نوعی شکست در برابر اراده ملت یمن به شمار میرود، درحالی است که رژیم سعودی و متحدان عربی آن از مارس ۲۰۱۵ جنگ خانمان سوزی را با هدف از بین بردن انصارالله و حذف این جنبش مردمی از صحنه سیاسی اجتماعی یمن به راه انداخته اند، اما به هیچ یک از اهداف توسعه طلبانه خود دست نیافته است. با آشکار شدن شکستهای عربستان در میدان یمن، متحدان عربی عربستان هم یکی پس از دیگری، از ائتلاف متجاوزان خارج شدند و الآن تنها ریاض و ابوظبی در این ائتلاف باقی مانده و ابتکار عمل را برای ادامه جنگ از دست داده اند و حتی در برهههایی برای رهبری ائتلاف و تقسیم غنایم در یمن، با یکدیگر دچار اختلاف و درگیری شده اند. عربستان و امارات اکنون متوجه شده اند که بحران یمن راه حل نظامی ندارد و مذاکرات سیاسی تنها گزینه ممکن برای پایان دادن به این بحران است.
تسلیم سعودی مقابل توانمندی نظامی انصارالله
سعودیها در ۵ سال گذشته از همه ابزارهای نظامی خود برای در هم کوبیدن مردم یمن استفاده کرده و در این میان از حمایتهای تسلیحاتی، اطلاعاتی، لجستیکی و سیاسی کشورهای غربی هم برخوردار بودند، اما با این حال نتوانستند موفقیتی در میدان یمن کسب کنند. حتی انصارالله در سالهای اخیر صدها کیلومتر در مناطق جنوبی عربستان پیشروی کرده و هشدار داده است که در صورت تداوم حملات ائتلاف سعودی به مردم یمن، پیشرویها تا قلب ریاض را ادامه میدهند.
به رغم برخورداری ائتلاف متجاوز سعودی از پیشرفتهترین سلاحها، اما این ارتش و انصارالله یمن هستند که در ماههای اخیر روند تحولات میدانی را به نفع خود تغییر داده و با ضربات سنگین به عربستان، مقامات سعودی را به تجدید نظر در سیاستهای اشتباه خود واداشته اند. پس از حملات مهلک انصارالله به تاسیسات نفتی آرامکو که اقتصاد عربستان را به شدت متزلزل کرد و متعاقب آن عملیات سهمگین یمنیها به مزدوران سعودی و اسارت ۲۰۰۰ نفر از آنها، مقامات ریاض غافلگیر شدند و به این جمع بندی رسیدند که توان مقابله با انصارالله را ندارند و هر چقدر جنگ طولانیتر شود، این سعودیها هستند که بیش از دیگران متضرر خواهند شد. بنابراین، تلاش میکنند با پذیرش نقش و جایگاه انصارالله در تحولات یمن، شاید از بحران خودساخته رهایی یابند.
هشدارهای انصارالله به ادامه حملات موشکی به تاسیسات نفتی عربستان و امارات، سبب شده تا مقامات ریاض و ابوظبی در محاسبات خود درباره یمن، تجدید نظر کنند. چرا که الان انصارالله نیروی دست و پا بسته نیست و با ساخت موشکها و پهپادهای پیشرفته میتواند هر نقطهای از خاک عربستان و امارات را مورد هدف قرار دهد که باتوجه به آسیب پذیر بودن اقتصاد این کشورها و وابستگی شان به درآمدهای نفتی، اثرات قابل توجهی را در این کشورها خواهد گذاشت.
پیروزیها و پیشرویهای نیروهای انصارالله در برابر ارتش سعودی و کشورهای هم پیمان آن تاکنون خسارتهایی را برای ریاض از لحاظ مادی و نیروی نظامی در بر داشته است. عربستان در جنگ یمن بالغ بر ۳۰۰ میلیارد دلار هزینه کرده و هیچ نتیجهای به دست نیاورده است. این درحالی است که انصارالله با تغییر استراتژی خود و اتخاذ راهبرد تهاجمی توانسته هیمنه امنیتی و نظامی آل سعود را متلاشی کند. در واقع فروپاشی قدرت دفاعی- امنیتی عربستان در عملیات هوایی و زمینی در برابر یمنی ها، آل سعود را به این نتیجه رساند که پایان جنگ یمن فرار رسیده است و باید در برابر اراده ملت مظلوم یمن سر تعظیم فرود آورند.
توانمندی انصارالله در هدف قرار دادن بالگردها و پهپادهای جاسوسی عربستان که در ماههای اخیر روند رو به رشدی گرفته است، برگ دیگری از موفقیتهای یمنیها در برابر متجاوزان است و نشان میدهد که پرندههای ائتلاف سعودی مثل اوایل جنگ دیگر نمیتوانند به راحتی در آسمان یمن جولان دهند و پدافند موشکی یمنیها قادر است آنها را رهگیری کرده و سرنگون کند. باتوجه به اینکه تنها راهبرد عربستان و همپیمانانش در یمن معطوف به حملات هوایی بود، اکنون با قدرت موشکی انصارالله، این توانایی سعودیها هم از بین رفته است و هیچ جایی در یمن برای متجاوزان امن نیست.
برآورد هزینهها و شکستهای متعدد در عرصه میدانی، مقامات سعودی را سردرگم کرده و قوه تصمیم گیری را از آنها گرفته است و بین ادامه جنگ در یمن و پایان دادن به آن گیر افتاده اند که تن دادن به هر دو شکل، در نهایت به ضرر سعودیها تمام خواهد شد. زیرا ادامه جنگ بدون هیچگونه دستاوردی، تنها هزینههای عربستان را افزایش خواهد داد و خاک این کشور را آماج حملات موشکی قرار خواهد داد. پایان دادن به جنگ و تسلیم در مقابل یمنیها نیز از نقطه نظر سیاسی به مخدوش شدن وجهه این کشور در منطقه و به ویژه در بین کشورهای عربی منجر خواهد شد و بعد از این اعراب حاضر نخواهند شد تسلیم خواستههای سعودیها شده و در ائتلافهای تحت امر ریاض مشارکت کنند.
کاهش حمایتهای غرب
از دیگر مسائلی که باعث شده است تا عربستانیها به فکر پایان دادن به بحران یمن باشند، کاهش حمایتهای واشنگتن از ائتلاف سعودی است. عربستان و ائتلاف تحت امر آن با چراغ سبز واشنگتن و اروپاییها جنگ ظالمانه علیه یمن را شروع کردند، ولی اکنون با افزایش موج مخالفتهای افکار عمومی جهان و سازمانهای حقوق بشری از جنایات گسترده سعودیها در یمن و وارد کردن رژیم عربستان در لیست ناقضان حقوق کودکان در سازمان ملل، غربیها هم با تغییر موضع، حمایت خود از عربستان را کاهش داده اند و به مقامات ریاض فشار میآورند تا هر چه زودتر به بحران یمن پایان دهد. چرا که نسل کشی در یمن، وجهه غربیها در ادعای دروغین دفاع از حقوق بشر را تخریب میکند و آمریکا و اروپا حاضر نیستند به خاطر جنایات سعودیها تاوان پس بدهند.
در ماههای اخیر دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا بارها اعلام کرده است که حاضر نیست از متحدانش در خلیج فارس حمایت کند و این کشورها باید برای تامین امنیت خود به توانمندیهای نظامی خودشان اتکا کنند. همچنین تصمیم آمریکا برای خروج از خاورمیانه، رژیمهای عربی را به این ارزیابی رسانده است که باید از هر گونه تنش با ایران و محور مقاومت خودداری کنند و به همین خاطر تلاش دارند تا هر چه زودتر از باتلاق یمن خارج شوند. چرا که ادامه جنگ، نه تنها به نفع عربستان نیست بلکه شکست در مقابل یمنیها که از لحاظ تجهیزات نظامی با ائتلاف سعودی قابل مقایسه نیستند و از کمترین تجهیزات برخوردار هستند، میتواند وجهه این رژیم در منطقه و جهان را مخدوش کند. پس از سرنگونی پهپاد پیشرفته آمریکا توسط ایران و سکوت ترامپ در برابر این حادثه، سعودیها متوجه شدند که تا زمانی که ترامپ در کاخ سفید حضور دارد نباید انتظار هیچ کمکی از واشنگتن برای مقابله با نفوذ ایران و هم پیمانانش در منطقه داشته باشند. به همین منظور، سعودیها پس از ۵ سال پرچم سفید تسلیم را بالا برده و به دنبال راهی برای خروج آبرومندانه از جنگ یمن هستند.
سخن آخر
الآن ورق جنگ در یمن برگشته و معادلات میدانی بر خلاف خواست سعودیها پیش میرود و یمنیها به رغم محاصره گسترده، قحطی و گرسنگی و تقدیم دهها هزار شهید، هنوز از جنگ خسته نشده و در برابر متجاوزان تسلیم نشدهاند و حملات گسترده هوایی هم نتوانسته در اراده ملت یمن خللی ایجاد کند. مقامات سعودی که ضرب شست انصارالله را به خوبی دریافته اند، برای اینکه متحمل خسارات سنگینی نشوند، چارهای جز تن دادن به خواستههای یمنیها ندارند و اعتراف به نقش انصارالله در آینده یمن و از سرگیری مذاکرات صلح، تلاش عاجزانه سعودیها برای برون رفت از بحران یمن است تا شاید از کابوس حملات انصارالله رهایی یابند./1360//101/خ
منبع: روزنامه جوان
ارسال نظرات