۲ خط قرمز ترامپ در پرونده قتل خاشقجی
به گزارش خبرگزاري رسا، برگزاری دادگاه فرمایشی عوامل کشتار جمال خاشقجی در عربستان، مولد خشم جامعه جهانی از آلسعود و کاخ سفید (به عنوان تنها حامی این دادگاه مضحک) بوده است. دادگاه سعودی اخیرا 5 نفر را به علت قتل فجیع جمال خاشقجی به اعدام و 3 نفر دیگر را به حبس طولانیمدت محکوم کرده و 3 نفر دیگر را از اتهامات تبرئه کرد. در این میان، «سعود القحطانی» مشاور سابق ولیعهد سعودی، «احمد عسیری» رئیس سازمان اطلاعات این کشور و «محمد العتیبی» سرکنسول سابق عربستان در استانبول که 3 عامل اصلی قتل خاشقجی بودهاند، به بهانه نبود(!) اسناد و شواهد کافی از اتهامات موجود تبرئه شدهاند! در مقابل، «ماهر المطرب» که فرمانده تیم عملیاتی کشتار و مثله کردن جسد خاشقجی در استانبول بوده است، به اعدام محکوم شده است. دلیل این موضوع کاملا مشخص است! زنده ماندن «ماهر المطرب» منجر به اثبات و افشای نقش هر سه فرد تبرئهشده و فراتر از آنها، «محمد بنسلمان» در ماجرای قتل روزنامهنگار منتقد سعودی خواهد شد. از این رو 3 عامل اصلی قتل خاشقجی، روی محو ماهر المطرب، جلاد خونریزی که به دستور مستقیم خود آنها دست به این جنایت زده، اتفاق نظر داشتهاند.
این دادگاه، به اندازهای غیرواقعی و نمایشی است که حتی «آدام شف» رئیس کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان آمریکا نیز نتوانسته مخالفت خود با آن را کتمان کند. وی در اینباره گفت: «این دادگاه و ماهیت آن قابل قبول نیست. صدور حکم اعدام چند تن از متهمان قتل خاشقجی تلاش سعودی برای دور نگه داشتن محمد بنسلمان، ولیعهد و مشاوران ارشدش از این جنایت است. روایت سعودی درباره انجام عملیات قتل توسط عناصر سرکش برخلاف ادله موجود و ایده بدیهی این جنایت است».
«برنی سندرز»، سناتور برجسته حزب دموکرات آمریکا نیز معتقد است کمترین شک و شبههای درباره ایفای نقش مستقیم بنسلمان در پرونده قتل خاشقجی وجود ندارد. در مقابل، وزارت خارجه آمریکا از برگزاری این دادگاه استقبال کرده و آن را گامی مهم و واقعی از سوی سعودیها خوانده است! «آنیس کالامار»، گزارشگر ویژه سازمان ملل در نقد صریح استقبال وزارت خارجه آمریکا از دادگاه فرمایشی سعودیها میگوید: «این احکام هر چیزی بود، جز عدالت. آدمکشهای ردهپایین در این دادگاه محکوم شدند. این دادگاه «تمسخر و مضحکه» قانون است».
با این حال سوال اصلی اینجاست: چرا دولت ترامپ قصد دارد هر چه سریعتر پرونده قتل جمال خاشقجی مختومه شود و قاتلان دونپایهتری که در این پروژه دخیل بودهاند سریعا از بین بروند؟ پاسخ این سوال، مربوط به «دو خط قرمز ترامپ» در مواجهه با پرونده قتل خاشقجی میشود. یکی از این دو خط قرمز، «افشای نقش بنسلمان» در صدور دستور اعدام و مثله کردن جمال خاشقجی است. رئیسجمهور ایالات متحده بخوبی میداند اگر تحت تاثیر اسنادی که مقامات ترکیه و اعضای ارشد سازمان سیا در اختیار دارند، از نقش منحصربهفرد ولیعهد خونریز سعودیها در این پرونده پردهبرداری شود، کاخ سفید این مهره بیاختیار و فتنهگر را در منطقه غرب آسیا از دست خواهد داد. ضمن آنکه رئیسجمهور ایالات متحده در طول سالهای گذشته، از طریق حضور بنسلمان در رأس معادلات سیاسی- اجرایی ریاض، توانسته است پروژه «دوشیدن سعودیها» را هدایت و مدیریت کند. ارزش پترودلارهای سعودی برای ترامپ به اندازهای بالاست که هرگز حاضر نمیشود هزینه توقف واریز مستمر آنها به خزانه کاخ سفید را با «دفاع از عدالت» بپردازد! این نهتنها خطمشی ترامپ، بلکه روش ثابت و اعمالی دیگر رؤسای جمهوری آمریکا در قبال عربستان سعودی و جنایات این رژیم نیز بوده است.
با این حال، خط قرمز دوم ترامپ برای وی از خط قرمز نخست نیز پررنگتر است! این خط قرمز، معطوف به نقش «جرد کوشنر» داماد ترامپ در صدور دستور ربایش خاشقجی است که افشای آن در چنین شرایط حساسی میتواند به پاشنه آشیل رئیسجمهور ایالات متحده در انتخابات ریاستجمهوری سال 2020 تبدیل شود. اگر چه برخی رسانههای آمریکایی از جمله «واشنگتنپست» و «نیویورکتایمز» از آگاهی قبلی کوشنر در ماجرای ربایش و قتل خاشقجی و حتی ارتباطات بعدی وی با بنسلمان(پس از وقوع حادثه) برای مدیریت ماجرا خبر داده بودند اما ماجرا به مراتب نسبت به آنچه تصور میشود پیچیدهتر است! نشریه «ساندیتایمز» انگلیس تنها قسمتی اندک از این نقشآفرینی وقیحانه را در یکی از مطالب خود افشا کرده است: «جرد کوشنر، داماد ترامپ در تماس تلفنی به محمد بنسلمان توصیه کرده بود هر چه سریعتر پروژه ربایش جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد سعودی را عملیاتی کند. دستگاه اطلاعات ترکیه این تماس تلفنی را رهگیری کرد و «رجب طیب اردوغان»، رئیسجمهوری ترکیه از این اطلاعات استفاده کرد تا ترامپ را برای خارج کردن نیروهایش از شمال سوریه تحت فشار قرار دهد».
ترامپ بخوبی میداند طرح نامهای «بنسلمان» و «کوشنر» در پرونده قتل خاشقجی برای وی و همراهانش در کاخ سفید بشدت دردسرساز خواهد شد. در چنین شرایطی کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا از هرگونه دادگاهی- هر چند مضحک- که حداقل در ظاهر بتواند این پرونده پررمز و راز را مختومه کند، استقبال میکنند./1360//101/خ