تجربه تلخ ۹۲ در ۱۴۰۰ تکرار میشود؟
به گزارش خبرگزاری رسا، شماره ۲۷ ام «انتخابات پلاس» را به بررسی شباهتهای انتخابات سال ۱۴۰۰ با سال ۱۳۹۲ اختصاص دادیم.
نامزد گمنام در برابر نامزد چهره
رقابت درونی یا رقابت جبههای
مهمترین ویژگی سال ۹۲ آن بود که رقابت نامزدهای انتخاباتی جریان انقلاب معطوف به خودیها شد و از رقیب اصلی غافل شدند. نامزدهای جریان انقلابی بیش از آنکه رقابت را به سمت نامزد جریان مقابل به پیش برند توجهشان به خودیها بود.
اگر در مناظره سال ۹۲ ولایتی به جلیلی حمله کرد و رضایی به حداد و ولایتی و ... این دور هم شاهد هستیم فضاسازی بر سر القای انصراف یک نامزد به نفع نامزد دیگری راه افتاده و برخی میخواهند جریان انقلابی درگیر خود شود.
حمایت کمپینی در هفته آخر
رهبرانقلاب در سال ۹۲ رابطه تکلیف و نتیجه را چگونه توضیح دادند؟
سال ۹۲ و پس از انتخابات ریاست جمهوری، دانشجویی از رهبرانقلاب سوالی پرسید که رابطهی تکلیف و نتیجه چیست؟ آقا در پاسخ تذکرات مهمی داشتند. یک بار دیگر پاسخ رهبرانقلاب را مرور کنید: "رابطه «تکلیفمداری» با «دنبال نتیجه بودن» چیست؟ امام-خمینی(ره)- فرمودند: ما دنبال تکلیف هستیم. آیا این معنایش این است که امام دنبال نتیجه نبود؟ چطور میشود چنین چیزی را گفت؟ امام بزرگوار که با آن شدت، با آن حدّت، در سنین کهولت، این همه سختیها را دنبال کرد، برای اینکه نظام اسلامی را بر سر کار بیاورد و موفق هم شد، میشود گفت که ایشان دنبال نتیجه نبود؟ حتماً تکلیفگرائی معنایش این است که انسان در راه رسیدن به نتیجهی مطلوب، بر طبق تکلیف عمل کند؛ برخلاف تکلیف عمل نکند، ضدتکلیف عمل نکند، کار نامشروع انجام ندهد؛ والّا تلاشی که پیغمبران کردند، اولیای دین کردند، همه برای رسیدن به نتائج معینی بود؛ دنبال نتائج بودند. مگر میشود گفت که ما دنبال نتیجه نیستیم؟ یعنی نتیجه هر چه شد، شد؟ نه. البته آن کسی که برای رسیدن به نتیجه، برطبق تکلیف عمل میکند، اگر یک وقتی هم به نتیجهی مطلوب خود نرسید، احساس پشیمانی نمیکند؛ خاطرش جمع است که تکلیفش را انجام داده. اگر انسان برای رسیدن به نتیجه، بر طبق تکلیف عمل نکرد، وقتی نرسید، احساس خسارت خواهد کرد؛ اما آن که نه، تکلیف خودش را انجام داده، مسئولیت خودش را انجام داده، کار شایسته و بایسته را انجام داده است و همان طور که قبلاً گفتیم، واقعیتها را ملاحظه کرده و دیده است و بر طبق این واقعیتها برنامهریزی و کار کرده، آخرش هم به نتیجه نرسید، خب احساس خسارت نمیکند؛ او کار خودش را انجام داده. بنابراین، این که تصور کنیم تکلیفگرائی معنایش این است که ما اصلاً به نتیجه نظر نداشته باشیم، نگاه درستی نیست."
بازی برده را باختیم
شکست سال ۹۲ یک باخت معمولی نبود. جریان انقلاب یک بازی برده را تحویل رقیب داد. علت اصلی هم درگیری درونی جبهه انقلاب، اختلاف و منازعه داخلی، حس کاذب پیروزی و عدم جدی دانستن رقیب بود.
پس از ۸ سال اکنون جریان انقلاب درگیر همین مسائل شده است. برخی انتخابات را به اصطلاح خودشان درون گفتمانی میدانند، برخی پیروزی را قطعی میدانند و برخی برای پیروزی حاضر هستند به نیروهای و جریان خود تهاجم داشته باشند. غفلت از رقیب را هم اگر کنار این مولفهها بگذاریم، انتخابات ۱۴۰۰ کم از انتخابات ۹۲ ندارد. در شرایطی که مردم از ناکارآمدی دولت تدبیر و امید و برخی جریانهای غربگرا نسبت به این جریانها ناامید هستند باید تا پایان انتخابات مراقبت کرد تا تجربه تلخ ۹۲ برای کشور تکرار نشود.