
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از جام جم آنلاین، چند عامل در این زمینه تاثیر دارد که حمله سایبری به جایگاههای سوخت در آبان، افزایش قاچاق و بالا بودن میانگین مصرف سوخت خودروهای داخلی از جمله این عوامل هستند. از سوی دیگر برخی منتقدان بر این باورند کیفیت بنزین نیز میتواند به افزایش مصرف سوخت منجر شود. بررسیها نشان میدهد ایران با برخورداری از ذخایر انرژی قابلتوجه، نهمین تولید کننده انرژی اولیه در جهان به حساب میآید. این گنجینه خدادادی به علت مصرف نامناسب با کمترین بهرهوری در حال استفاده است به گونهای که در میان ۱۴۰ کشور جهان، جایگاه ۱۲۸ شدت مصرف انرژی را از آن خود کرده که این سطح سهبرابر بیشتر از متوسط شدت انرژی در جهان محاسبه شدهاست. طبق قانون هدفمندی یارانهها قرار بود نرخ حاملهای انرژی خصوصا سوخت، ۹۵درصد قیمت فوب خلیجفارس باشد (منظور از فوب خلیج فارس میانگین قیمت فرآورده (بنزین) کشورهای حاشیه خلیجفارس است). در حالی که افزایش نرخ ارز باعث شد افزایشی که در قالب قانون هدفمندی یارانهها اعمال شد، دوباره بی نتیجه شود. به این دلیل که یکی از عوامل تعیین کننده نرخ سوخت، نرخ برابری ارز ملی نسبت به ارزهای خارجی است.
دلیل افزایش مصرف سوخت
دلیل افزایش مصرف سوخت
مصرف بنزین در کشور افزایش یافته و مسوولان شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی نسبت به این موضوع هشدار دادهاند؛ هرچند این شرکت، وظیفه تامین سوخت در کشور را دارد، اما باید توجه داشت ادامه این روند مشکلاتی را به دنبال خواهد داشت. اگر مصرف بیش از تولید کشور باشد ایران دوباره واردکننده بنزین خواهد شد که این وضعیت نیز دوباره فشار کشورهای خارجی در شرایط تحریمی را افزایش میدهد. رضا پدیدار، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تهران با اشاره به اینکه ایران تامینکننده بخشی از بنزین و گازوئیل مورد نیاز کشورهای عراق، افغانستان، پاکستان، آذربایجان، ارمنستان و گرجستان است، میگوید اگر ما مصرف را کنترل نکنیم این به معنای کاهش ظرفیت صادراتی کشور است. در شرایطی که کشور به منابع ارزی نیاز دارد، باید نسبت به صرفهجویی در مصرف فرهنگسازی صورت گیرد. از طرفی خودروسازها نیز باید موظف باشند خودروهایی با بهرهوری بالا در مصرف سوخت تولید کنند. نکته قابل تامل اینکه، میانگین جهانی مصرف بنزین در هر ۱۰۰کیلومتر، در سال ۲۰۰۰ معادل ۷/۵لیتر بود که این عدد اکنون به ۵/۵ رسیده است. حال آنکه، میانگین مصرف خودروهای ایرانی در مقایسه با مصرف جهانی چیزی حدود دو برابر است. رئیس کمیسیون انرژی اتاق تهران همچنین گفته تا وقتی اپیدمی کرونا همچنان پابرجاست و مردم از وسایل حملونقل شخصی استفاده میکنند، کماکان رشد مصرف بنزین رقم خواهد خورد. در این شرایط، راهکار بهینه برای کاهش مصرف، گسترش خدمات حملونقل عمومی و گسترش خدمات الکترونیک است. فرهنگ غلط مراجعه حضوری به مراکز خدماتی و فروشگاهی در سال ۱۴۰۰ سبب شد که مصرف بنزین نسبت به سال گذشته بیش از ۲۰ تا ۲۲درصد افزایش پیدا کند.
سرانه مصرف و حلقه مفقوده آن
در حالی در ششماهه نخست امسال و همزمان با شرایط قرمز کرونایی، روزانه ۸۵ میلیون لیتر بنزین مصرف میشد که این عدد برای شش ماهه اول سال ۹۹، حدود ۷۴/۵ میلیون لیتر بوده است و حکایت از رشدی ۱۴درصدی دارد. تا پیش از گران کردن بنزین در آبان سال ۹۸ مصرف بنزین بالای ۱۰۰میلیون لیتر بود که با افزایش نرخ به ۷۵میلیون لیتر کاهش یافت، اما ظاهرا دوباره شرایط در حال بازگشت به مسیر گذشته است. مصرف بنزین در کشور با وجود محدودیتهای کرونایی با ۱۵میلیون لیتر افزایش روزانه، در ماه جاری به ۹۰میلیون لیتر در روز رسیده است. هماکنون بهصورت میانگین روزانه حدود ۱۰۲میلیون لیتر بنزین و ۱۰۳میلیون نفت گاز در پالایشگاههای کشور تولید میشود. نکته اصلی اینجاست چه اتفاقی افتاده که مصرف بنزین در کشور طی یک ماه نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافته است. برخی تحلیلگران افزایش ترافیک در کلانشهرها را علت این موضوع میدانند، اما باید توجه داشت در آبان سال گذشته محدودیتهای تردد نسبت به امسال بسیار کمتر بود و محدودیت شبانه وجود نداشت. طبیعتا به دلیل محدودیتهای اتفاق افتاده باید مصرف روند نزولی را طی میکرد، اما مصرف بنزین در کشور افزایش چشمگیری داشته است. برخی دیگر نیز بر این باورند حمله سایبری به تاسیسات جایگاههای سوخت در ۴ آبان باعث شد مصرف بنزین در کشور افزایش یابد.
تعداد خودرو و موتورسیکلت
تعداد خودروهای شمارهگذاری شده در ایران حدود ۲۲میلیون دستگاه و تعداد موتورسیکلتهای شمارهگذاری شده از ۱۲میلیون دستگاه عبور کرده است که این آمار نسبت به سال گذشته، رشد یک میلیونی در بخش خودرو و رشد ۱/۵میلیونی در بخش موتورسیکلت را شاهد هستیم. برخی تحلیلگران میگویند افزایش تعداد خودرو و موتورسیکلت باعث افزایش مصرف شده، اما نکته مهم اینجاست هر سال به همین میزان به تعداد خودرو و موتورسیکلت افزوده میشود، اما مصرف تغییر چندانی ندارد. آمارها نشان میدهد خودروهای ایران نسبت به استانداردهای جهانی، مصرف سوخت بیشتری دارند و همین موضوع باعث بالا بودن مصرف سوخت ایران نسبت به استانداردهای جهانی است. از سوی دیگر، کیفیت موتورسیکلتهایی که در ایران تولید میشود نسبت به استانداردهای جهانی مصرف بسیار بالاتری دارند و طبق بررسیهای اخیر، یک پنجم آلودگی کلانشهرها مربوط به موتورسیکلتهای فرسوده و بیکیفیت است.
آینده مصرف در ایران
با توجه به افزایش چشمگیر مصرف بنزین در ایران و رسیدن مصرف روزانه به ۹۰میلیون لیتر این زنگ خطر را به صدا در آورده که افزایش بیش از این مقدار میتواند بازارهای صادراتی ایران از دست برود که این موضوع در شرایط تحریمی باعث کاهش درآمدهای ارزی خواهد شد. به گفته برخی کارشناسان، قیمت پایین بنزین در ایران باعث افزایش قاچاق بنزین در کشور شده و باید بر اساس فوب خلیجفارس تعیین قیمت شود. اما باید توجه داشت برخی دیگر از کارشناسان میگویند ایران دارنده نفت و گاز است و اگر قاچاق اتفاق میافتد دستگاههای مختلف با آن باید به مقابله بپردازند. کنترل نکردن قاچاق که آمار آن در بخش مصرف آورده میشود، باعث خواهد شد تصمیمگیران به این نتیجه برسند افزایش قیمت حاملهای انرژی را کلید بزنند که اتفاقات آبان دو سال پیش از یاد کسی نرفته و ممکن است سرمایههای اجتماعی دولت از بین برود. بنزینی که در کشور مصرف میشود اگر صادر شود درآمد بیشتری بین ۸۰۰۰ تومان تا ۹۵۰۰ تومان در هر لیتر برای کشور به دنبال خواهد داشت.
راهکار کاهش مصرف بنزین
با اصلاح الگوی مصرف و افزایش بهینهسازی مصرف سوخت میتوان از این اتفاق جلوگیری کرد. با این حال در کنار اصلاح الگوی مصرف باید افزایش مصرف سیانجی را نیز در دستور کار قرار داد. ایران در شرایط فعلی ۴۰میلیون مترمکعب ظرفیت توزیع روزانه سیانجی دارد که میتوان با توجه به ظرفیت خالی موجود که نزدیک به ۲۰میلیون متر مکعب میشود، افزایش مصرف بنزین را کنترل کرد. همچنین ایران که دومین دارنده ذخایر گاز جهان به شمار میرود، میتواند با تکیه بر این سوخت ملی، در مصرف سوخت مایع صرفهجویی کند.
استاندارد دنیا
ایران با جمعیتی ۸۴ میلیون نفری، روزانه ۹۰ میلیون لیتر بنزین مصرف میکند. این در حالی است که مصرف بنزین در چین با جمعیتی ۱/۵میلیارد نفری روزانه ۴۵۰میلیون لیتر برآورد میشود که نشان میدهد سرانه مصرف بنزین در ایران سه برابر پرجمعیتترین کشور جهان است.
بر اساس گزارش تفریغ بودجه سال ۹۹، حدود ۹۰درصد از یارانه پنهانی که در کشور پرداخت شده در حوزه انرژی بوده است. ایران با جمعیتی نزدیک به کشور ترکیه، در مقایسه با این کشور ۱۰برابر بنزین بیشتری مصرف میکند. حتی اگر میزان مصرف نسبت به جمعیت را نیز در نظر بگیریم، ایرانیها سه برابر چین بنزین مصرف میکنند. این وضعیت باعث شده در صورت تداوم رشد مصرف بنزین در کشور، بازارهای صادراتی ایران در خطر باشد. مقایسه قیمت بنزین در ایران و کشورهای اروپایی نشان میدهد قیمت بنزین در ایران چقدر ارزان است، چنانکه در انگلیس قیمت متوسط یک لیتر بنزین ۱/۵۴دلار، در آلمان قیمت متوسط یک لیتر بنزین ۱/۵۷دلار و در فرانسه نیز قیمت متوسط یک لیتر بنزین ۱/۶۱دلار است. شاید عدهای مقایسه با اروپا را درست ندانند و مدعی شوند درآمدها هم در اروپا بالاتر از ایران است. اما باید گفت درست است درآمدها در برخی کشورهای اروپایی بالاتر از ایران است، اما میزان مصرف بنزین در هر ۱۰۰کیلومتر در ایران بیشتر از کشورهای اروپایی است که بخشی از آن بهدلیل نبود حملونقل عمومی و گران بودن بلیت قطار و هواپیماست. یعنی با وجود درآمد کمتر، مصرف بیشتری نسبت به اروپاییها داریم. طبق آمارهای موجود میانگین مصرف بنزین ایران ۳۸درصد بیشتر از مصرف اتحادیه اروپا بوده است. چشمانداز مصرف بنزین اتحادیه اروپا در سال۲۰۲۰، چهار و دو دهم لیتر در هر ۱۰۰کیلومتر است، اما در ایران در هر ۱۰۰کیلومتر ۷/۷ لیتر بنزین مصرف میکنیم.
افزایش هزینههای خانوار در پاندمی کرونا
برخی کارشناسان اقتصادی میگویند هزینه خانوار در سال ۱۴۰۰ افزایش یافته و برخی افراد برای جبران کسری بودجه خانوار اقدام به مسافرکشی با خودروی شخصی میکنند که این موضوع میتواند یکی از عوامل افزایش مصرف سوخت در کشور باشد. درست است قیمت خودرو افزایش یافته و برخی دارندگان بر این باورند که به سرمایههایشان افزوده شده، اما باید توجه داشت قیمت لوازم مصرفی افزایش چشمگیری داشته که تعویض نشدن بهموقع آن، باعث افزایش مصرف سوخت خودرو میشود. لوازمی مانند شمع، فیلتر روغن، فیلتر هوا، فیلتراتاق، وایر و مواردی از این قبیل مستقیما برمصرف سوخت تاثیر دارند. افزایش مصرف سوخت در کشور باعث شده بنزین سوپر در جایگاههای سوخت کشور کمیاب شود که این موضوع نیز باعث خواهدشد خودروهای خارجی که لزوما باید از این نوع بنزین استفاده میکنند، بنزین عادی بزنند که این عامل نیز در افزایش مصرف سوخت تاثیر دارد.
محمد حسین علی اکبری / روزنامه جام جم
ارسال نظر
لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص،قومیتها باشد و یا با قوانین کشور و آموزه های دینی مغایرت داشته باشدمنتشر نخواهد شد.
بررسی ابعاد اجتماعی برنامه هفتم توسعه در همایش فرهنگ و برنامه هفتم توسعه
کنگره شهدای روحانی و طلبه استان اصفهان
گرامیداشت یاد ۱۴۹ شهید اهلسنت در کنگره شهدای روحانی
جلالی کیست و چگونه جذب موساد می شود؟
اجلاسیه شهدای روحانی مدافع حرم در کرمان برگزار شد
مجموعه کمیک موشن «حاج قاسمی که من می شناسم» در کرمان رونمایی شد
پژوهش؛ لازمه نوآوری و تحول / موازی کاری از آسیب های جدی پژوهش در حوزه
گفتوگوی تلفنی امیرعبداللهیان و لاوروف با محوریت برجام و تحولات اوکراین
کشف بیش از ۳۵هزار تن کالای اساسی احتکارشده، توسط سازمان اطلاعات سپاه
تمرکز دشمن بر ضربه زدن به ولایت فقیه / روحانیت؛ کانون معنویت در دفاع مقدس
بایسته های تبلیغ بین الملل/ حقیقت را از متن اسلام استخراج و به جهان عرضه کنیم
مجلس ضمانت های اجرایی مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی را فراهم کند
مراسم رونمایی از کتاب فقه فضای مجازی برگزار شد
رویکرد اقناعی و تبلیغی در اجرایی شدن سند تحول آموزش و پرورش نقش موثری ندارد
سومین همایش ملی جریان حلقههای میانی پیشران حکمرانی مردمی برگزار میشود
تقابل ولایت پذیری و ولایت گریزی در جنگ احد
فراهم کردن میدان فعالیت برای بخش خصوصی از وظایف دولت است
حمایت همه جانبه رهبر معظم انقلاب از فناوری هستهای
قصد اهانت به مرجعیت دینی نداشتم
مسئولیت خود برای برون رفت از بحران سیاسی عراق را به دوش مرجعیت نیندازید
تحریمهای آمریکا علیه ایران غیرقانونی و ناقض حقوق بشر است
ائتلاف آمریکایی اسرائیلی در خلع سلاح مقاومت شکست خواهد خورد
قضیه فلسطین یک قضیه اعتقادی است
اسرائیل قادر به از بین بردن برنامه هستهای ایران نیست
کسی نمیتواند ادعا کند که در انتخابات اکثریت را به دست آورده است
یکصد و چهل دومین "خیمه" برپا شد
شهدای روحانی؛ نماد عملگرایی روحانیت
می خواهیدهمسرتان عاشق شما باشد؟
دولت روحانی مجوز چاپ کتاب کارنامه هاشمی را نداد
خط حزبالله ۳۴۱؛ خیزش مقاومت، افول اشغالگران + دانلود
با وجود سپاه هیچ قدرتی یارای تجاوز به ایران را ندارد
آموزش و پرورش در تأمین هزینه های طرح امین کمک کار حوزه علمیه باشد
برنامههای جامعةالزهرا در هفته جمعیت
شهدای روحانیت ستارگان درخشان آسمان هدایت هستند
طالب زاده در راه انقلاب هر کار کوچکی را بزرگ میدید
ایجاد قرارگاه برای اجرایی سازی سند تحول در آموزش و پرورش
فرهنگ سازی، اولین راه مقابله با بحران جمعیت
دیدار نماینده ولی فقیه در سپاه با علما و مراجع تقلید
گزارشی از سفر ۲ روزه رئیس سازمان اوقاف کشور به کرمانشاه
به زودی اطلاعات بیشتری از احمدرضا جلالی منتشر میکنیم
مراسم ترحیم استاد فاطمی نیا در تهران برگزار می شود
آیین اختتاحیه پویش ملی کتابخوانی مثبت ۳ برگزار میشود
ارسال بیش از هزار ۸۰۰ اثر به جشنواره علامه حلی
رئیسی آبروی خود را به میدان آورد/ مسؤولان علت مشکلات را برای مردم تشریح کنند
پیشنهاد حاج قاسم برای آزادسازی مهران
استاد فاطمی نیا عمر خود را به تبلیغ و تحقیق در نشر معارف اهل بیت گذراند
«خاطرات سیاسی آیتالله ریشهری» پس از 30 سال تجدید چاپ شد
نادر آرش رسانه ایران زمین/ طالب زاده با لنز دوربین با غرب زدگی مبارزه کرد
معرفی سرباز روز نهم در نمایشگاه کتاب
مقطع پایانی جنگ ناگفتههای فراوان دارد/ حوزه نشر به میدان بیاید
بزرگداشت نادر طالبزاده در نشست جهاد تبیین، رسانه و حوزههای علمیه
نشست تخصصی «جهاد تبیین، رسانه و حوزه های علمیه» برگزار شد
آقای پرستویی آدرس غلط داده اید!
رادیان رسا | از تعصب به سوریه تا حمله به دشمن فرضی
تشییع پیکر مرحوم آیت الله فاطمینیا در قم
همایش وعاظ عرصه دفاع مقدس
اقامه نماز توسط رهبر انقلاب بر پیکر آیت الله فاطمینیا
نشست تخصصی «جهاد تبیین، رسانه و حوزه های علمیه» برگزار می شود
با دشمنِ قرآن، سَرِ سازش نداریم
همایش تخصصی شهدای روحانی استان قم در مدرسه فیضیه
درس اخلاق آیت الله فیاضی در دفتر مقام معظم رهبری در قم
تلاش برای افزایش نسل و حمایت از خانواده، فریضه ای ضروری و سیاستی حیاتی
مکتب امام خمینی و خطر تحریف مدعیان خط امام (2)
دشمن با جنگ شناختی، باورهای مردم را هدف گرفته است / اهمیت کار رسانه ای
آیت الله فاطمی نیا با بصیرت انقلابی از جایگاه ولایت فقیه دفاع می کرد
روحانیون حضور پررنگی در دفاع مقدس داشتند
پذیرش برادران مقطع دیپلم در مدرسه علمیه امام جواد کرج
بایسته هایی برای کیفیگزینی طلاب/نخبگان را به سوی تحصیل در حوزه سوق دهیم
سند تحول آموزش و پرورش توسط شورایی تخصصی بررسی شود
عرضه کتاب "نبرد تک خوان" در نمایشگاه کتاب تهران
حذف ارز ترجیحی در ایران و چشم انداز کاهش قاچاق کالاهای اساسی به پاکستان
قانون جمعیت باید به طور کامل و جامع اجرا شود
از ظرفیت بالای مسجد در عرصه دینی، فرهنگی و اجتماعی استفاده شود
حمله به زبان فارسی،حمله به هویت ملی/ زبان مشترک انسجام آفرین و هویت بخش است
همایش تخصصی شهدای روحانی استان قم برگزار شد
از موفقیت در مدارس امین و مدارس تمدنی تا بازنگری در مدارس مسجد محور
نظارت دقیق بر اجرای اصلاح پرداخت یارانهها لازمه موفقیت این طرح است
آیت الله رشاد از نمایشگاه کتاب بازدید کرد
مراسم ختم آیت الله فاطمینیا در مسجد اعظم قم
تبیین اندیشه امام؛ وظیفه حوزه/ از منظر اسلام، حکومت مهمترین مساله بشر است
آیت الله سید عبدالله فاطمی نیا به ملکوت اعلی پیوست(۱۱ نظر)
نادر طالب زاده پروفسور رسانه ای/ نادر باطل السحر قدرت رسانه ای دشمن بود(۸ نظر)
رابطه ما براساس انقلاب شکل گرفت/ یک روز قصه ترور او را شرح خواهم داد(۶ نظر)
با کدام بودجه چاپ و تدریس شد!(۴ نظر)
نشست تخصصی «جهاد تبیین، رسانه و حوزه های علمیه» برگزار شد(۳ نظر)
خاتون؛ با عینک کور به دیدن منظره حماسههای دهه ۲۰ رفتن(۳ نظر)
میدان نبرد جهان جدید(۳ نظر)
نشست تخصصی «جهاد تبیین، رسانه و حوزه های علمیه» برگزار می شود(۲ نظر)
طالب زاده ثمره انقلاب و امام خمینی بود(۲ نظر)
بزرگداشت نادر طالبزاده در نشست جهاد تبیین، رسانه و حوزههای علمیه(۱ نظر)
رادیان رسا | از تعصب به سوریه تا حمله به دشمن فرضی(۱ نظر)
چه شد که اینگونه شد؟(۱ نظر)
مصاحبه اختصاصی خبرگزاری رسا با آیت الله سیفی مازندرانی(۱ نظر)
آیت الله فاطمی نیا با بصیرت انقلابی از جایگاه ولایت فقیه دفاع می کرد(۱ نظر)
دشمنان اسلام از نماز جمعه وحشت دارند(۱ نظر)
جوان اوکراینی "قطعاً اوکراین برندۀ این جنگ خواهد بود."(۱ نظر)
فعالیت گروههای جهادی موجب شرمساری سازمانهای تبلیغی است(۱ نظر)
نقشه دشمن سنگ اندازی مقابل طرح اصلاح اقتصاد کشور است(۱ نظر)
مدیران جدید ناحیه یک و اداره حقوقی و ثبتی اوقاف قم معرفی شدند(۱ نظر)
نماینده مقام معظم رهبری در عراق درگذشت ایت اللہ فاطمی نیا را تسلیت گفت(۱ نظر)
پرطرفدارترین