نتیجه مثبت کارگروه صلح در پرونده های قتل در سیستان و بلوچستان
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از خبرگزاری فارس از زاهدان، کنار هم نشسته بودند سر موضوعی سطحی بحثشان می شود بگو مگو می کنند ناگهان کنترل خود را از دست میدهند و خشونت بر وجودشان غلبه میکند داستان، داستان یک نزاع طایفه ای در سال 1389 است که باعث قتل یکجوان از طوایف اهل سنت می شود.
درگیری لفظی که منجر به قتل می شود قتلی که عواقب ناشی از آن ۱۲ سال طول می کشد، ۱۲ سال دشمنی، کینه، عداوت و درگیری تا اینکه حکم قصاص قاتل صادر می شود خانواده اولیای دم خواهان اجرای حکم قصاص هستند و تمام پیگیری ها را تا مرحله اجرا انجام می دهند.
بزرگان و سران طوایف بارها بارها به مناسبت های مختلف در محافل سر بحث رضایت را باز کردند اما انگار هنوز داغ فرزند تازگی دارد و کوتاه نمی آیند، ۱۲ سال از آن ماجرا می گذرد و اولیای دم چشمانتظار اجرای حکم قصاص هستند.
امسال با رویکرد جدید قوه قضاییه کارگروه ویژه پرونده های قتل در کشور ایجاد شده که تعدادی از بزرگان و معتمدان طوایف عضو این کارگروه هستند در همین راستا اعضای کارگروه ورود می کنند تا بتوانند با خانواده اولیای دم رایزنی و زمینه اخذ رضایت را فراهم کنند.
صلحیارانی که تلاش می کنند خشم ۱۲ ساله منجر به ریختن خون دیگری نشود
چند روز قبل از تاریخ اجرای حکم قصاص به اولیا دم خبر داده بودند حکم به زودی اجرا می شود، آنان برای دیدن لحظه قصاص آرام و قرار نداشتند، ۱۲ سال در تنهایی خودشان اشک ریختند و خاطرات پسرشان را مرور کرده بودند که در یک نزاع به قتل رسیده بود.
خاطرات تلخ و شیرین همواره در ذهن مادر تداعی و گاهی لبخندی بر لبشان و گاه بر گونه هایشان اشک جاری می کرد.
زمان اجرای حکم فرا رسیده کارگروه صلح در پرونده قتل تمام تلاشش را کرده تا بتواند رضایت را بگیرد جلسه ای با حضور اعضای شورای حل اختلاف و صلحیاران در منزل یکی از بزرگان طوایف منطقه برگزار می شود، یکی از بزرگان چند بار میگوید مادر به حرمت ماه محرم و حرمت امام حسین (ع) ببخشید ناخوداگاه اشک از چشمان مادر داغدیده جاری میشود و بلا فاصله میگوید به عشق حسین علیه السلام می بخشم، همین جمله کافی بود تا جمعی که آمده بودند او را راضی کنند که رضایت بدهد، به گره گشایی امام حسین (ع) بیشتر ایمان بیاورند.
صدها کارگروه در سطح کشور و استانها در زمینه های مختلف در حال فعالیت بوده اما کمتر کارگروهی است که نتیجه آن قابل لمس باشد، اینجا در سیستان و بلوچستان کارگروه «صلح در پروندههای قتل» با نتایج بسیار خوبی همراه بوده و تلاش ریشسفیدان و مسؤولان مرکز توسعه حل اختلاف به رهایی از مجازات قصاص نفس به ثمر نشسته است.
این داستان نمونهای از دهها داستانی است که اثرگذاری یک کارگروه با تکیه بر اهل بیت و مددخواهی از ائمه اطهار (ع) را به زیبایی نشان می دهد، صدها کارگروه در سطح کشور و استانها در زمینه های مختلف در حال فعالیت بوده اما کمتر کارگروهی است که نتیجه آن قابل لمس باشد، اینجا در سیستان و بلوچستان کارگروه «صلح در پروندههای قتل» با نتایج بسیار خوبی همراه بوده و تلاش ریشسفیدان و مسؤولان مرکز توسعه حل اختلاف به رهایی از مجازات قصاص نفس به ثمر نشسته است.
اینجا کمتر روزی است که در خانه بزرگان و ریش سفیدان جلسه های خانگی برای بحث و بررسی پرونده های قتل برگزار نشود، همه گرد هم می آیند تا بتوانند با گرفتن بخشش از طرفین اختلاف، کانون خانواده ای را گرم و چراغ امید خانه را روشن کنند،
استفاده حداکثری از ظرفیت مردم، صاحبان نفوذ و صاحبان کلام برای گذشت اولیای دم از تقاضای قصاص، موضوع بسیار با اهمیتی است که مجدانه در دستور کار دستگاه قضائی قرار دارد؛ چرا که قصاص هر یک نفر در جامعه، مشکلات بسیاری را برای آینده فرزندان و خانواده او به وجود میآورد؛ لذا تاکید دستگاه قضائی بر این است که قضات، مسئولان امر و بانیان صلح و سازش نباید ناامید شوند و در راستای جلب نظر اولیای دم برای رضایت اقدام کنند.
ستاد ملی صبر در راستای ایجاد صلح و سازش همزمان با مناسبتهای مختلف به ویژه مناسبتهای مذهبی با همکاری ستادهای صبر استانی اقدام به برگزاری پویشهای مختلف مردمی از جمله «به حرمت علی (ع) می بخشم » به مناسبت فرا رسیدن ماه مبارک رمضان و پویش « به حرمت حسین (ع) میبخشم» با شروع ماه محرم در سالجاری کرده است.
نتیجه مثبت کارگروه صلح در پرونده های قتل در سیستان و بلوچستان
رئیس کل دادگستری سیستان و بلوچستان در این زمینه اظهار کرد: شیوه نامه جدید اخذ رضایت در پروندههای قتل توسط ریاست قوه قضاییه در ابتدای سال ۱۴۰۱، برای پیگیری صلح در پروندههای قتل تدوین و بر این اساس، کارگروه های استانی و شهرستانی پیگیری صلح و سازش در این پرونده ها تشکیل شده است.
حجت الاسلام علی مصطفوی نیا افزود: استان سیستان و بلوچستان با تشکیل منظم جلسات به صورت ماهانه و پیگیری پرونده های قتل با استفاده از ظرفیت بزرگان، معتمدان، افراد دارای نفوذ و جایگاه اجتماعی توانسته موفقیت بسیار خوبی در این زمینه کسب کند به گونه ای که در سطح کشور جز استان های برتر در تشکیل کارگروه همراه با نتایج مثبت حاصله از آن انتخاب شد.
وی ادامه داد: با توجه به تشکیل کارگروه نحوه مشارکت مردم برای پیگیری صلح در پروندههای قتل، تاکنون ۵ جلسه کارگروه تشکیل شده است که نتایج بسیار خوبی را در زمینه سازش پرونده های مهم در استان به دنبال داشته است.
این مسؤول گفت: امسال با تشکیل چهارمین جلسه کارگروه صلح در پرونده های قتل بر تشکیل ویژه جلسات کارگروه در شهرستان ها تاکید شد که خوشبختانه نتایج مثبتی به دنبال داشت که 31 فقره پرونده قصاص در استان سیستان و بلوچستان به سازش ختم شد و 31 نفر از مجازات حتما قصاص رهایی یافتند این پرونده ها ۹ فقره پرونده در شورای حل اختلاف شماره ۲۵ زاهدان مستقر در زاهدان مرکزی، ۳ فقره پرونده در شورای حل اختلاف شماره ۲۱ زاهدان مستقر در مسجد مکی، دو فقره پرونده در شعبه ۲۷ شهرستان زاهدان، ۳ فقره پرونده در نتیجه جلسات کارگروه صلح در پرونده های قصاص در شهرستان ایرانشهر، 2 فقره پرونده در شهرستان چابهار، یک فقره پرونده در دشتیاری، یک پرونده در هیرمند، یک فقره پرونده در دلگان، 2 فقره پرونده در فنوج، یک فقره پرونده در زهک،یک فقره پرونده در خاش، 4 فقره پرونده در سراوان، یک فقره پرونده در نیکشهر به سازش ختم شده است.
وی بیان کرد: 6 پرونده در ماه محرم به سازش ختم شده است و خانواده ها در قالب پویش به "حرمت حسین (ع) میبخشم" گذشت کرده اند.
اخذ رضایت یک روز قبل از اجرای حکم در زهک
رئیس مرکز توسعه حل اختلاف سیستان و بلوچستان نیز در مورد چگونگی اخذ رضایت از شاکیان میگوید: بر اثر وقوع یک فقره قتل عمدی در سال ۹۷ قاتل دستگیر و پس از طی مراحل قانونی به قصاص نفس محکوم می شود.
حجت الاسلام حمید رضا بندانی افزود: رای صادره پس از استیذان مقام معظم رهبری تایید و تاریخ اجرای حکم مشخص می شود.
وی ادامه داد: تلاش های زیادی برای صلح و سازش و اخذ رضایت از خانواده اولیای دم صورت گرفت که نتیجه نداد اما یک روز مانده به اجرای حکم با تشکیل کارگروه صلح در پرونده های قتل در روز ۲۱ ماه محرم و تلاش و پیگیری دادستان شهرستان زهک رضایت نماینده تام الاختیار خانواده مقتول جلب می گردد.
این مسؤول گفت: سریعا با ابلاغ به اداره زندان و همکاری رئیس زندان زهک با قید فوریت جلسه برگزار و مراحل اخذ رضایت از خانواده مقتول انجام می شود.
رئیس مرکز توسعه حل اختلاف سیستان و بلوچستان گفت: سازشی شیرین در ماه محرم و در پویش به حرمت امام حسین علیه السلام میبخشم که یک نفر را به آغوش خانواده باز گرداند.
نتیجه مثبت کارگروه صلح در پرونده های قتل در شهرستان خاش
وی گفت: با تاکید رئیس کل دادگستری استان سیستان و بلوچستان مبنی بر تشکیل کارگروه صلح در پرونده های قتل در شهرستان های استان به ویژه شهرستان خاش جلسه کارگروه با حضور مسئولان مربوطه برگزار شد که نتایج بسیار خوبی به دنبال داشت.
رئیس مرکز توسعه حل اختلاف سیستان و بلوچستان بیان کرد: با برگزاری اولین جلسه کارگروه یک فقره پرونده قتل مورد بررسی قرار گرفت که با تلاش و پیگیری بزرگان منطقه اقدامات لازم برای اخذ رضایت از اولیای دم صورت گرفت.
این مسؤول افزود: با بررسی های صورت گرفته سردار بهادر شعلی بر از بزرگان و معتمدان منطقه با خانواده مقتول در این زمینه صحبت داشتند و رضایت ضمنی خود را اعلام نمودند و مقرر شد از مجازات قصاص صرف نظر کنند.
وی گفت: در نتیجه پرونده قبل از اجرای حکم و در ماه محرم در پویش به حرمت امام حسین علیه السلام می بخشم،، رضایت خود را به اعضای کارگروه صلح در پرونده های قتل اعلام کردند.
رضایت در یک فقره پرونده قصاص نفس در سراوان
بندانی ادامه داد: با تلاش دادستان عمومی و انقلاب شهرستان سراوان و تلاش بزرگان معتمدان و ریش سفیدان شهرستان سراوان در کارگروه صلح در پرونده های قتل یک فقره پرونده به سازش ختم شد.
وی گفت: طرفین پرونده در شب اجرای حکم در محل اجرای احکام دادسرا مراجعه و رضایت خود را اعلام نمودند رضایتی شیرین که در نتیجه تشکیل جلسات کارگروه صلح در پرونده های قتل به آزادی یه نفر از مجازات قصاص ختم شد.
رضایت در یک فقره پرونده قتل در چابهار
با تلاش قاضی و کارکنان شورای حل اختلاف شهرستان چابهار یک پرونده قتل به سازش ختم شد.
حجت الاسلام حمید رضا بندانی در این زمینه اظهار کرد: بر اثر وقوع یک فقره قتل عمدی در سال 99 پس از دستگیری قاتل روند قضایی پرونده طی که در نتیجه منجر به صدور رای قصاص می شود
وی افزود: با ارجاع پرونده به شورای حل اختلاف چابهار، قاضی شورای حل اختلاف شماره 3 چابهار با تلاش اعضای این شورا و بزرگان و معتمدان، با طرفین پرونده ارتباط برقرار و جلسات متعددی برگزار می کنند.
بندانی گفت: پس از برگزاری چندین جلسه نهایتاً رضایت خانواده اولیای دم جلب و رضایت خود را در این زمینه اعلام و رضایت نامه محضری امضا کردند.
رئیس مرکز توسعه حل اختلاف سیستان و بلوچستان گفت: سیستان و بلوچستان با توجه به ساختار قومی و طایفه ای که دارد فرهنگ صلح و سازش در آن نهادینه شده به گونه ای که بیشتر اختلافات و درگیریها معمولا از طریق بزرگان و ریش سفیدان حل و فصل میشود و این بار نیز و تلاش قاضی و اعضای شورای حل اختلاف شهرستان چابهار در برقراری ساز نتیجه بخش بود.
سازش یک فقره پرونده قتل در فنوج
این مسؤول افزود: با تلاش اعضای شورای حل اختلاف فنوج یک پرونده اختلاف طایفهای منجر به قتل به سازش ختم شد.
بر اثر وقوع یک فقره قتل در سال 98، پرونده در جریان رسیدگی قرار گرفته بود که با تلاش مسئولان قضایی شهرستان نیکشهر و اعضای شورای حل اختلاف فنوج به ویژه مولوی الیاس قاضی پس از رایزنیهای فراوان و برگزاری جلسات متعدد با طرفین پرونده، در نهایت جلسه سازش برگزار و طرفین رضایت خود را اعلام و اختلافات به سازش ختم شد.
یکی از ظرفیتهای شوراهای حل اختلاف در زمینه صلح و سازش، پروندههای مرتبط با قتل و قصاص قاتلین است که بنای دستگاه قضایی در دوره تحول و تعالی بهرهگیری بیش از پیش از ظرفیت صلح و سازش برای بازگشت به زندگی محکومین به قصاص با جلب نظر مساعد اولیای دم مقتولین، است.
در همین راستا استان سیستان و بلوچستان در استفاده از بزرگان اقوام، علما و افراد صاحب نفوذ برای حل اختلافات و ایجاد صلح و سازش سابقه دیرینه و درخشانی دارد که بتوانیم از این ظرفیت های بیش از پیش استفاده شود.
--------------------------------
گزارش: مریم سرگزی
انتهای پیام/3139/ی