تحریم نمایشگاه کتاب فرانکفورت بخاطر مواضع ضدفلسطینی از سوی ناشران مسلمان
آریس هیلمان نوگراها، رئیس انجمن گفت: «همراهی با اسرائیل و در عین حال فراموش کردن رنج مردم فلسطین مانند خواندن تنها یک کتاب است تا احساس کنید که کل جهان را درک میکنید». در ادامه این بیانیه، ایکاپی شرکت در نمایشگاه کتاب فرانکفورت ۲۰۲۳ را لغو کرد.
انجمن ناشران عرب، انجمن ناشران امارات و اداره کتاب شارجه نیز از نمایشگاه انصراف دادند. یورگن باس مدیر نمایشگاه بینالمللی کتاب فرانکفورت درخصوص انصراف کشورهای عربی از حضور در این دوره گفت: «ما ناراحتیم که میبینیم برخی از غرفهداران از منطقه عربی از شرکت در نمایشگاه امسال انصراف دادند.»
در روزهای گذشته نیز اتحادیه ناشران سوریه حضور در نمایشگاه بینالمللی کتاب فرانکفورت را به دلیل موضع آشکار مدیریت نمایشگاه علیه مواضع مردم عرب و فلسطین تحریم کرد.
البته ایران نیز از حضور در این دوره خودداری کرده است و مسؤولان وزارت ارشاد موضعگیری سیاسی مدیران نمایشگاه کتاب را دلیل شرکت نکردن در هفتاد و پنجمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب فرانکفورت اعلام کردند.
یورگن باس نیز در روزهای گذشته با محکوم کردن حماس اعلام کرده بود که در این دوره میخواهیم صدای رژیم صهیونیستی باشیم و برنامههای مختلفی را تدارک دیدهایم و حتی جایزه LiBeraturpreis که سالانه در جریان نمایشگاه کتاب به نویسنده زن از مناطق کشورهای عربی، آفریقایی و آسیایی اهدا میشود را به دلیل اینکه برنده این دوره نویسندهای از فلسطین بود را به تعویق انداخت که واکنشهای بسیاری را به همراه داشت.
یورگن باس با محکوم کردن عملیاتهای گروه حماس در سرزمینهای اشغالی گفت: «جنگ علیه اسرائیل با همه ارزشهایی که نمایشگاه فرانفکورت از آن دفاع میکند در تضاد است و تمرکز ما همیشه انسانیت و صلح بوده است. این بشریت بار دیگر با حمله حماس به اسرائیل درهم شکسته است.»
سلمان رشدی نیز در یکی از اولین حضورهای خود پس از حمله به او در سال ۲۰۲۲، قرار است در جشن ادبیات نمایشگاه کتاب فرانکفورت سخنرانی و جایزهای معادل ۲۶ هزار دلار دریافت کند.