ممنوعیت قرارداد سفید امضا با صدور دستورالعمل جدید
بیمه کردن نیروی کار و انعقاد قراردادهای موقت و سفید امضا از سوی کارفرما مسئله ای است که همواره مورد مناقشه بین کارگر و کارفرما است. برخی از کارفرمایان به بهانه اینکه دوره آموزشی باید سپری شود تا کارگرخود را بیمه کنند، از وظیفه قانونی خود فرار می کنند. برخی از کارفرمایان هم با پرداخت مبلغی به صورت ماهیانه اعلام می کنندکه کارگر تمایلی به بیمه کردن ندارد و حق بیمه را به آنها پرداخت می کنیم.
برخی کارفرمایان تصور میکنند، در صورت رضایت کارگر میتوانند وی را بیمه نکرده و مسئولیتی هم متوجه شان نخواهد بود اما اینطور نیست و بر اساس قانون، بیمه امری اجباری بوده و مسئولیت آن بر عهده کارفرماست.یکی از مواردی که کارفرمایان از پرداخت حق بیمه شانه خالی می کنند در قراردادهای سفید امضا است.
برخی از کارفرمایان با گرفتن قراردادهای سفید امضا از کارگران، این امکان را به خود میدهند که علاوه بر بیمه نکردن آنها هر زمان که خواستند آنان را اخراج کنند.
یکی از عواملی که زمینه ساز بروز قراردادهای سفید امضا در کارگاهها میشود، عدم ثبت دریافتی کارگران است. پرداخت نقدی حقوق از سوی کارفرمایان به کارگران یکی از مسائلی است که بارها انتقادات جامعه کارگری را به همراه داشته است.
به گزارش تسنیم، دولتی ها معتقدند که قراردادهای سفید امضاء کارگران اعتباری ندارد.دولت با صدور بخشنامه های متعدد تلاش دارد تا بحث قراردادهای سفید امضا و موقت برچیده شود،اما همچنان شاهد این هستیم که دربسیاری از کارگاه های کوچک قراردادی وجود ندارد یا به صورت سفید امضا است و دستمزد کارگران به صورت دستی پرداخت می شود. در میان بسیاری از کارگران از سر ناچاری این شرایط کاری را می پذیرند و اعتراضی هم نمی کنند. چرا که ترس از بیکاری دارند. در شرایطی که تأمین معیشت برای کارگران دشوار است, معمولاً کمتر کارگری نسبت به وضعیت دشوار کاری خود اعتراض می کند.
*قراردادهای سفید امضاء کارگران اعتباری ندارد
احمدرضا پرنده، مدیرکل بازرسی کار، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی معتقد است قراردادهای سفید امضاء با کارگران اعتباری ندارد و بازرسان کار این گونه تخلفها را به مراجع دادرسی و بازپرسی دادگستری ارجاع میدهند.
وی در این باره می گوید: وزارت کار با توجه به ضرورت امنیت شغلی کارگران به هیچ وجه با قرادادهای یک ماهه، دو ماهه و چند ماهه موافق نیست و برای ساماندهی این موارد پیشنهاد قراردادهای دائم یا قرارداد چهار ساله داده است.
پرنده با اعلام اینکه اداره کل بازرسی کار حدود یک سال و نیم پیش با ابلاغ دستورالعملی به کارفرمایان کارگاهها اعلام کرد گرفتن قراردادهای سفید امضاء از کارگران تخلف است، گفت: ارائه اینگونه قراردادها در هیئتهای حل اختلاف فاقد اعتبار و ارزش قانونی است.
وی تاکید براینکه بازرسان کار افراد متخصصی هستند که در هر زمان میتوانند به کارگاهها ورود، و وضعیت و شرایط آن کارگاه را بررسی کنند، گفت: 810 بازرس کار در کشور فعالیت و سالیانه 420هزار بازرسی و موارد نقص ایمنی و شرایط حقوقی کارگران را به کارفرمایان اطلاع ابلاغ میکنند.